2022 Car Design Award:

Toyota viser elektrisk Cruiser

Toyota lanserer sin første elbil bZ4X i disse dager. Nå har de vunnet designpris for en annen bil, noe som kan sette fart på en mulig produksjon.

COMPACT CRUISER EV: Og, ja. Den er fullelektrisk, men når den kommer vet vi foreløpig ikke. Foto: Toyota
COMPACT CRUISER EV: Og, ja. Den er fullelektrisk, men når den kommer vet vi foreløpig ikke. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Toyota er i disse dager ganske så opptatt med å lansere sin nye elbil, bZ4X, en bil midt i det mest populære segmentet. Den er formet som en crossover, en blanding av en lav personbil og en voksen SUV. Derav definisjonen crossover.

Samtidig har Toyota vunnet 2022 Car Design Award, og ble tildelt selskapet under en seanse på møbelmessen i Milano nylig.

Bilen de vant med var konseptbilen Toyota Compact Cruiser EV, en elektrisk sak med utseende som en liten Land Cruiser, derav navnet Compact Cruiser. Men til deg som brått fikk vann i munnen og rykninger i gassfoten må vi slukke noen branner, før vi kanskje kan tenne noen av dem igjen.

Kun et konsept

For Compact Cruiser er foreløpig kun en konseptbil. Før i tiden betød dette at den nærmest var som ren fiksjon å regne, men dette har endret seg med tiden. Nå er bilprodusentene mer opptatt av å lage konseptbiler med mening enn de var før i tiden. Dette er også tilfelle med Compact Cruiser, en bil som første gang ble vist fra Mega Web i Tokyo i desember.

Da var den en av de mange elbilene Toyota ganske overraskende viste frem på rekke og rad, med gladmeldingen om at også de ville være med på elbil-racet.

Der stod Compact Cruiser parkert, men blant alle de andre bilene forsvant den litt i mengden. Nå har altså en designpris fått den opp og frem i lyset igjen, men hva kan vi forvente av en bil som dette dersom den kommer på markedet?

SLEKTSKAP: Bilen har gener fra den gamle 40-serien, og retroversjonen FJ Cruiser. Foto: Toyota
SLEKTSKAP: Bilen har gener fra den gamle 40-serien, og retroversjonen FJ Cruiser. Foto: Toyota Vis mer

Noen drømmer

Vel, under arrangementet i desember ble den presentert som nettopp Toyota Compact Cruiser EV. Den fikk med andre ord ikke navnet bZ, som flere andre av bilene som ble presentert. Men Toyota har allerede lansert mange av ingrediensene som kan puttes i en bil som Compact Cruiser EV. Basisen kan baseres på e-TNGA plattformen, og den kan helt fint arve batteri og motorisering fra nykommeren bZ4X.

Det vil bety 71,4 kWh anvendelig kapasitet, og en motorisering på enten 204 eller 217,5 hestekrefter, avhengig av om Toyota gjør den to- eller firehjulsdreven.

Begge deler vil kunne kle en bil som dette bra. Karosseriformen er derimot ikke perfeksjonert og strømlinjeformet for lavt forbruk, men det er heller ikke originalen Land Cruiser, om vi skal sammenligne med den. Her er det andre egenskaper enn rekkevidde som teller, nemlig fremkommelighet. Da er det kjekt at Toyota også her har godbiter på lager, for i bZ4X lanserte Toyota et elektronisk kontrollert firehjulsdriftssystem, med et program de kaller X-Mode. Dette tilsvarer Crawl-systemet vi finner i Land Cruiser, og er et bombesikkert system for å få deg gjennom vanskelige terreng.

Realiteten

Men la oss bare få understreke at dette er kun våre egne fantasier, og har ingen rot i den kjente virkeligheten. Toyota har nemlig ikke avdekket hva ingrediensene i en Compact Cruiser EV vil være. Under den store avdukingen i desember viste de også frem en form for slektning, kalt bZ Compact SUV. Vi ser ikke bort fra at disse to kommende bilene kan ha delte teknologier, bare pakket inn i to forskjellige drakter.

Den ene som en mer moderne SUV, den andre som en nostalgisk retroutgave av en tidlig Land Cruiser – likevel med et moderne snitt.

Det vil i så tilfelle ikke være første gangen Toyota tar et slikt grep, for i USA har de i årevis solgt godt av FJ Cruizer, en retroutgave av den kjente 40-serien. Jo da, du kjenner den igjen når du ser den, men her snakker vi tilbake til tiden da flytende drivstoff så ut til å være eneste utvei for å få en bil til å gå fremover. Den tid er snart forbi, og en Toyota Compact Cruiser EV kan absolutt være m

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.