Tre ganger dyrere å lade

Regjeringen lover tiltak for dem som sliter mest med å betale strømregningene sine.

DYRERE: Det er fortsatt mye rimeligere å kjøre elbil enn bensin- og dieselbiler, men det er vesentlig dyrere nå enn i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DYRERE: Det er fortsatt mye rimeligere å kjøre elbil enn bensin- og dieselbiler, men det er vesentlig dyrere nå enn i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Strømprisene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Mandag ble det satt prisrekord på strøm i Sør-Norge, og tirsdag stiger prisen ytterligere.

I Oslo, Bergen og Kristiansand vil den i snitt ligge på 1,43 kroner per kilowattime (kWh) gjennom døgnet, ifølge kraftbørsen NordPool. I tillegg kommer avgifter og nettleie.

Tre ganger så dyrt å lade hjemme

Økonomi er avgjørende for at mange velger elbil, men med kraftig økte strømpriser øker også driftskostnadene. Det rammer spesielt dem som har dårlig råd i utgangspunktet.

Nylig skrev vi om at det har blitt tre ganger dyrere å lade elbilen hjemme enn for ett år siden. Hvis resten av høsten blir tørr og kald, frykter mange at prisene kan bli enda høyere gjennom vinteren.

Elbil24 har regnet seg fram til at med en strømpris på rundt 5 kroner pr kWh, vil det være omtrent like dyrt å kjøre en hjemmeladet Tesla Model Y som en dieselbil som bruker 0,5 liter diesel pr mil.

Lover tiltak

Den nye olje- og energiministeren lover imidlertid tiltak for å hjelpe dem som sliter med å betale strømregningene.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier at hun skjønner at mange nordmenn blir bekymret for de svært høye strømprisene.

LOVER TILTAK: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen. Foto: Heiko Junge / NTB
LOVER TILTAK: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– Det er tøft for mange å få regninger som er langt høyere enn det de har beregnet, sa Mjøs Persen i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregningen, får en redusert strømregning eller støtte til å betale den, sa hun.

Gjelder hele Europa

Senere denne uka samles EU-landene til toppmøte, som trolig vil bli dominert av de ekstremt høye energiprisene og muligheten for at EU-landene i fellesskap kan enes om midlertidige tiltak.

Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordninger for å få bukt med de rekordhøye energiprisene.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.