Leveringsstopp:

Trøbbel for flere nye bilmodeller

Det er innført leveringsstopp av flere høyaktuelle bilmodeller, noen på uviss tid.

Tekniske utfordringer: Tesla Model Y Performance opplever tekniske utfordringer, og en rekke kunder opplever forsinkelser. Foto: Fred Magne Skillebæk
Tekniske utfordringer: Tesla Model Y Performance opplever tekniske utfordringer, og en rekke kunder opplever forsinkelser. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Den ene etter den andre bilprodusenten har nå fått trøbbel av enten teknisk art, eller av generell delemangel. Dette kommer etter en lang tid med chipmangel, eller mangel på halvledere, om du vil. Så kom krigen i Ukraina, der mange bilprodusenter får de ferdige kabelsettene til bilene sine fra. Mye av denne produksjonen måtte omplasseres, noe som for flere produsenter betød produksjonsstans frem til den nye produksjonen var i gang, og delene var på plass. Nå melder tre nye bilprodusenter om trøbbel i tårnet.

I alle disse tre tilfellene er det så prekære feil eller mangler at utleveringene er utsatt – dessverre på ubestemt tid.

Tesla

Siste nytt ut er at Tesla ikke vil levere ut allerede produserte biler av Model Y Performance, den første bilen som gikk i produksjon på den sprell nye fabrikken i Berlin. Årsaken skal være en feil med den såkalte DU-enheten (drive-unit). Det er også meldt til kunder at det er snakk om spenningsomformeren. I en tidlig fase ble det snakket om at dette var noe som kunne fikses i etterkant, gjennom en trådløs oppdatering av programvaren (OTA – over the air). Dette er senere avkreftet, og de allerede utleverte bilene må inn til en fiks, mens ikke utleverte biler holdes igjen til feilen er rettet. Tesla har foreløpig ikke kommet med en klar indikasjon på tidslinjen, eller påpekt den nærmere hva den faktiske feilen går ut på. Men Tesla er ikke alene.

Trøbbel for flere nye bilmodeller

Toyota

Også Toyota meldte denne uken at de må holde tilbake utleveringen av deres aller første fullelektriske bil i nyere tid – modellen bZ4X. Her er det snakk om at hjul kan falle av, og heller ikke Toyota har en løsning på plass. Dersom dette medfører konstruksjon av nye mekaniske deler, vil dette medføre betydelige forsinkelser. Løsningen kan like gjerne være av enklere karakter. I Norge er det snakk om 461 biler til nå, et antall som etter alt å dømme vil øke etter hvert som allerede produserte biler ankommer landet. Enn så lenge er det kun forhandlere som har fått utlevert biler til utstilling og prøvekjøring, en prøvekjløring som også settes på hold til en løsning er på plass.

Toyota bZ4X, Foto: Fred Magne Skillebæk
Toyota bZ4X, Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ford

Ford Mustang Mach-E er også stanset, og leveres foreløpig ikke til flere kunder. Dette som følge av at komponenter i forbindelse med hovedbatteriet kan overopphetes og i verste tilfelle begynne å brenne. Her er det snakk om rundt 100.000 biler som er produsert på fabrikken i Mexico, der over 8.000 biler har funnet veien til Norge. Ford har en løsning som om ikke lang tid kan gjennomføres trådløst, såkalt OTA – over the air. Heller ikke i Norge vil Ford levere ut flere Mustang Mach-E før disse er oppdatert, når løsningen er klar. Kunder som allerede har fått utlevert bil kan fortsette å bruke bilen som vanlig, men vil etter alt å dømme stå tidlig i køen for oppdateringen, en oppdatering verkstedene også vil ha tilgjengelig om kort tid.

Ford Mustang Mach-E GT, Foto: Fred Magne Skillebæk
Ford Mustang Mach-E GT, Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Xpeng

Senest i går kunne vi melde at Xpeng nå har sluttet å ta ordre på sin nye sedan P5, en bil som ville havnet i det samme segmetnet som Tesla Model 3. Xpeng meldte tidligere i uken at de nå har stanset ordreinngangen i de fire landene i Europa de foreløpig er representert.

De er også i dialog med kunder som allerede har bestilt bilen, uten at dette trenger være mange bilene. Hvorvidt det er en kald respons for modellen som gjør at Xpeng velger å ikke ta ordre vil bare være en spekulasjon. Selv uttaler de at det er produksjon- og delekapasitet som er årsaken, uten at de kan si når (eller om) bilen igjen vil bli mulig å bestille.

Xpeng P5, Foto: Produsenten
Xpeng P5, Foto: Produsenten Vis mer

Generelt

Disse konkrete tilfellene er i grunnen bare toppen av isfjellet, hva leveringsutfordringer angår. Stadig får ventende kunder beskjed om ytterligere forsinkelser av deres bestilte biler, og det er heller ikke uvanlig at kundene blir kontaktet med tilbud om raskere bil ved fjerning av tilvalgt utstyr. Men leveringssituasjonen er i bedring, og den pågående mangelen på halvledere, mikrobrikker - eller chips, om du vil – bedres stadig. Sakte, men sikkert, selv om det er estimert at den vil pågå i over et år til, om enn i noe mindre grad. Batterier er også et hett tema, for også her er det begrenset tilgang på enkelte råvarer, og Tesla er blant produsentene som har meldt om betydelig frykt for råvaremangel.

Noen modeller er det likevel fullt mulig å få på kort sikt, men det er ofte de mest populære modellene ventetiden er lengst på. Så er spørsmålet, vil du fire på kravene og ta til takke med andre eller tredje valg fra listen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.