Elbil-batterier:

Tror prisene skal stupe

Prisfallet vil skje raskere enn forventet, tror Goldman Sachs.

Elbilbatterier vil bli mye rimeligere de neste årene, tror finansselskapet Goldman Sachs. Her fra Skodas fabrikk i Mladá Boleslav, Tsjekkia. Foto: Pål Joakim Pollen
Elbilbatterier vil bli mye rimeligere de neste årene, tror finansselskapet Goldman Sachs. Her fra Skodas fabrikk i Mladá Boleslav, Tsjekkia. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

(Elbil24): Både i 2022 og 2023 har kostnaden for elbilbatterier vært høyere enn de var i 2021, blant annet på grunn av økende etterspørsel og tilhørende komponentmangel.

I en ny prognose fra finansselskapet Goldman Sachs tror deres analytikere at prisen på elbilbatterier skal falle kraftig de neste årene.

Tror prisene skal stupe

Innen 2025 spår de at prisene synker med 40 prosent kontra 2022 – fra 155,63 dollar per kilowattime i 2022 til 99 dollar i 2025. Det er en nesten 10 prosent lavere pris enn i selskapets forrige prognose.

Prisen på en gjennomsnittlig batteripakke kan da altså forventes å synke 40–50.000 kroner og dermed være med på å gjøre elbiler markant billigere.

Frem mot 2030 spår Goldman Sachs et årlig prisfall på 11 prosent, og at man da ser på en pris rundt 72 dollar per kWh, altså mindre enn halvparten av hva batteriene koster i dag.

Her kan du se hvordan BYDs penetrasjonstester på batteriene foregår. Vis mer

Spår kraftig elbil-vekst

Omtrent midtveis dette tiåret prognoserer selskapet at elbilene vil koste like mye som tilsvarende biler med forbrenningsmotor om man ser på den totale eierskapskostnaden og uten eventuelle subsidier.

Tror prisene skal stupe

I sin basis-case tror Goldman Sachs at den globale bilparken vil gå fra å bestå av 2 prosent elbiler i 2020 til 17 prosent i 2025 og 35 prosent i 2030. I 2040 nærmer vi oss punktet der to av tre elbiler på veiene er elbiler.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.