Tesla-lakk:

Truer med gruppesøksmål mot Tesla

Model 3-eier i Canada misfornøyd med lakken. Tesla Norge tilbakeviser problem.

Flere kunder er misfornøyde med de skadene de får under og nederst på Tesla Model 3. Legg merke til saltet som har satt seg i bakkant av forhjulet. Skader dette lakken? Foto: Jamieson Pothecary
Flere kunder er misfornøyde med de skadene de får under og nederst på Tesla Model 3. Legg merke til saltet som har satt seg i bakkant av forhjulet. Skader dette lakken? Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Tesla står overfor et nytt søksmål på grunn av angivelig lakktrøbbel på norgesfavoritten Model 3.

En canadisk eier skal ha fått lakkskader på sin bil før den var ett år gammel. Årsaken skal ifølge eieren være kaldt vær og salt på veiene - ikke en ukjent kombinasjon for norske sjåfører.

Nå ønsker canadieren økonomisk erstatning og har tatt initiativ til et gruppesøksmål mot den amerikanske elbilgiganten. Det skriver nettstedet Electrec.

Skader til over 40.000

Lakkproblemene har oppstått i området under dørene - like foran bakhjulet. Ettersom skadene oppstod innen ett år etter at bilen ble kjøpt ny, tok Tesla-eieren turen innom et verksted.

Verkstedet takserte skadene til 4.700 dollar - omlag 43.400 kroner. En sum Tesla er uvillig til å betale.

Tesla-eieren fra Quebec er helt uenig med bilprodusenten og har startet arbeidet med et gruppesøksmål mot Elon Musk og co. Canadieren søker nå andre Tesla-eieren som har opplevd samme problem.

Målet med gruppesøksmålet er å få dekket skadeutbedringen. I tillegg kreves det 500 dollar - omlag 4.600 kroner - i tort og svie til hver Tesla-eier som er berørt.

Gratis skvettlapper

Det er vanskelig å si om Tesla har loven på sin side eller ikke. Det er imidlertid interessant at Tesla på mange måter erkjente problemet ved å introdusere en skvettlapp-ordning i Norge i starten av 2020.

- I januar i år gjorde vi tilgjengelig et All-Weather Protection Kit med skvettlapper til Model 3. Pakken ble sendt ut kostnadsfritt til alle som hadde fått Model 3 før All-Weather Protection Kit ble tilgjengelig, og ble samtidig standardutstyr på alle Model 3 vi leverte fra det tidspunktet, sier pressesjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge til Elbil24. .

Tesla-eieren fra Quebec ble selv tilbudt gratis skvettlapper - et tilbud alle tidligere Model 3-kunder nå altså skal ha fått.

Klimaet i Norge minner mye om klimaet i Canada - hvor flere Tesla-eiere har rapportert om lakkskader. I kaldt klima er det vanlig at salt og sand benyttes for å bedre veigrepet på glatte veier.

Tesla Norge erkjenner at det har kommet lakk-klager på Model 3 også i Norge, men tilbakeviser at det er et utbredt problem.

- Jeg er kjent med et par-tre norske klagesaker som omhandler lakken på Model 3 spesifikt, og det er forsvinnende få med tanke på at det er snart 17.000 Model 3 på veiene i Norge, sier Roland.

Nytt lakkanlegg

Da Model 3 gjorde sitt innrykk i Norge, fikk Elbil24 flere henvendelser fra eiere som reagerte på nettopp dårlig lakk.

Flere kommenterte den gang manglende lakk på innsiden av dører, inne i hjulbuer og under panserne.

Hos noen har det manglet lakk fullstendig.

I Finland oppdaget Joni Savolainen det han karakteriserer som mangelfull lakk og rustdannelse på bilen sin bare én måned etter at han fikk den utlevert.

Forbruker-organisasjonen Consumer Reports ga Model 3 kjøpsanbefaling i begynnelsen, men valgte senere å trekke den tilbake med følgende begrunnelse:

«Consumer Reports kan ikke lenger anbefale nye Tesla Model 3, fordi medlemmer har opplevd flere problemer med bilene sine. Det er feil på alt fra karosseriet, elektronikk, dårlig lakk og annet utstyr i bilen», skrev organisasjonen.

Siden har altså Tesla begynt å tilby gratis skvettlapper. I tillegg har Elon Musk annonsert et sterkere fokus på lakk.

I det nye lakkanlegget på fabrikken Giga Berlin vil kjøpere få muligheten til å legge til flere lag med lakk for et «unikt utseende som er nesten umulig med tradisjonelle metoder».

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.