Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Oslo kommune vedtok 10. september å kutte antallet elsparkesykler med hele 65 prosent.
Vedtaket kom ifølge kommunen som en konsekvens av at Oslo på kort tid har blitt den europeiske storbyen med fleste elsparkesykler pr hode, med tilhørende forsøpling og mange personskader. I sommer meldte Oslo skadelegevakt om at 12,9 personer i snitt behandlet for skader knyttet til elsparkesykler - hver dag i juli.
Mange aktører med få sykler hver
23.000 er nå redusert til 8.004, fordelt på 12 ulike aktører, som alle har fått et tak på 667 elsparkesykler hver.
Til sammenligning hadde de tre største aktørene, Voi, Tier og Ryde, tidligere over 5000 elsparkesykler hver.
Det ble også innført forbud mot utleie på nattestid, samt noe spesifikke geografiske bestemmelser - blant annet begrensning på antallet elsparkesykler innenfor Ring 1.

Tesla mot Skoda i ladetest: - Seier med bismak
Starter langtidsleie av elsparkesykler
Vedtaket får naturligvis store konsekvenser for selskapene som lever av å leie ut elsparkesykler. Tier har anslått at de må si opp 80 av sine ansatte i Oslo, som en direkte konsekvens av Oslo kommunes nye reguleringer.

Sjekk hvor mye batteriet taper seg
Utleie er imidlertid bare en liten del av totalmarkedet. Ifølge Elektronikkbransjen ble det solgt 205.000 elsparkesykler i Norge bare i første halver av 2021. Det er en dobling fra i fjor. Mange forventer at dette tallet vil fortsette å vokse, etter Oslo-vedtaket.
Tier annonserte nylig at de ønsker å ta del i denne utviklingen, ikke gjennom salg - men langtidsleie. Med løsningen myTier kan brukerne leie selskapets elsparkesykler, i avtaler som strekker seg fra en måned til ett år om gangen.
På den måten håper de å unngå at tusenvis av utleie-elsparkesykler skal bli stående ubrukt.
Brukerne betaler 599 kroner for å leie en elsparkesykkel i én måned. Tegner man avtale for ett år, blir månedsprisen 399 kroner.
– Det er svært dyrt å kjøpe en privat elsparkesykkel med høy kvalitet og sikkerhet. I tillegg er det avgjørende viktige vedlikeholdet krevende for mange, sier norgessjef i Tier, Morten Askeland, i en pressemelding.
- Derfor lanserer vi dette tilbudet, så alle kan disponere sin egen private og trygge elsparkesykkel.

Askeland er imidlertid klar på at de ønsker en annen situasjon.
– Å lease eller eie elsparkesykkel er ikke det samme som et godt regulert utleietilbud, som vi håper Oslo snart får igjen, sier han.

Nå skal alle bussene bli elektriske
Søksmål
Tier har, sammen med Voi og Ryde, nylig gått til søksmål mot Oslo kommune for å få stanset vedtaket. De er ikke uenige i at det må innføres reguleringer, men mener at det først og fremst er antallet operatører som må begrenses.
De får nå støtte fra Transportøkonomisk institutt (TØI), som også mener at utfordringene i hovedstaden burde vært løst på en bedre måte.
– Tilbudet kunne vært bedre for brukerne uten at problemene knyttet til forsøpling og parkering hadde vært noe verre, sier forskningsleder Nils Fearnley ved Transportøkonomisk institutt (TØI) til Dagsavisen.
Fearnley har ikke tatt stilling til antallet elsparkesykler, men mener at det er en stor ulempe at 12 selskaper skal få dele dem likt mellom seg, fordi det gir brukerne et dårligere tilbud. Han sier at to-tre selskaper med 3-4000 elsparkesykler hver, ville vært en bedre løsning for brukerne.
– Hvis du har dårlig tid og skal et sted, og ikke ser noe sparkesykkel i umiddelbar nærhet, må du lete på kartet i 12 forskjellige apper etter nærmeste sykkel, sier Fearnley.
Det er selskapene Ayva, Bird, Dott, Tier, Ryde, ShareBike, Wind, Lime, Bolt, Voi, Bydue og CATS som nå må kjempe om kundene i hovedstaden, med tak på 667 elsparkesykler hver.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.