Fremmer elbilene:

Tvinger ladestasjoner inn på bensinstasjonene

Heftige grep kan skape kraftig økning av solgte elbiler.

LADEPLASSER: De tyske myndughetene ønsker ladestasjoner tilsvarende dette på alle tyske bensinstasjoner. Foto: Fred Magne Skillebæk
LADEPLASSER: De tyske myndughetene ønsker ladestasjoner tilsvarende dette på alle tyske bensinstasjoner. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): I mai måned var 43,2 prosent av nybilregistreringene i Norge en elbil. I Tyskland var andelen 3,3 prosent i samme periode. Det ønsker de tyske myndighetene å gjøre noe med, i følge Reuters.

I en økonomisk restruktureringspakke på 130 milliarder Euro stiller de tyske myndighetene krav om at alle bensinstasjoner også skal tilby lading av elbiler. Dette for at de i det hele tatt skal være kvalifisert til å få en del av pengepotten.

På denne måten ønsker de å fjerne det vi i en tid her i Norge kalte ladeangst, og infrastrukturen skal ikke være et hinder på veien for å velge elektrisk.

Tyskland og Frankrike

Det er forventet at en slik restruktureringsplan vil øke etterspørselen etter elbiler betraktelig. Planene kommer samtidig som det er gjort kjent at det ses på et felles momsfritak for elbiler innen EU, noe som i seg selv vil medføre kraftig økning i salget – noe Norge til dels er et eksempel på. Hadde Norge fått moms på elbiler i dag, ville salget etter alt å dømme droppet kraftig.

Planene fra de tyske myndighetene kommer bare en uke etter at Frankrike, med Macron i spissen, la frem en pakke på 8 milliarder Euro for å fremme elbiler. Han tar sikte på å gjøre Frankrike til den største elbilprodusenten i Europa.

På denne måten kan man si at Covid-19 og pandemien har fremskyndet prosessen med elektrifisering, ettersom mye av bistandspakkene fra myndighetene kommer med en betingelse om at de skal brukes på fornybart.

I følge Reuters hadde Frankrike en nedgang på 88 prosent i bilsalget forrige måned, som en følge av pandemien. Når bransjen nå får støtte, så er det altså i bytte mot større andel elektrisk.

I Nederland er de allerede godt i gang med elektrifiseringen, og nettopp Nederland har i lang tid stått sammen med Norge som de gode eksemplene på at elektrifiseringen er fullt gjennomførbart.

Nok biler?

Elbil24 har ved flere anledninger kommentert at Norge til nå har vært i en særstilling, ettersom vi er blant de få markedene som har satset tungt på elbiler. Tilgangen har vært relativt god, selv om vi har sett lange ventelister på enkelte biler.

Spørsmålet er naturligvis hvordan dette vil se ut når de store markedene våkner, og resten av Europa også vil ha elbiler.

Heldigvis finnes det knapt en eneste produsent som ikke tenker elektrisk om dagen, og antall modeller vil eksplodere. Det bygges batterifabrikker over alt i nær sagt alle verdenshjørner, inkludert Sverige, og det finnes veldig spennende planer også i Norge. Men vi er fortsatt i en situasjon der fritak av både engangsavgift og moms er avgjørende for hva kundene velger i fremtiden. Fortsatt sier bare en av tre at de vurderer en elbil som sin neste bil.

Satt opp mot planene om kun salg av nullutslippsbiler i 2025 er det for lite.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.