Ulykker på norske veier

Ulykkesåret: Her var utviklingen verst

I fjor omkom 21 MC-fører på norske veier. Ikke siden 2016 har tallet vært så høyt. I alt mistet 118 personer livet på norske veier i 2022.

Video: Insurance Institute for Highway Safety Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

I fjor omkom 118 personer i trafikken i Norge, en økning på 38 personer sammenlignet med året før.

- 2022 har vært et tragisk år for trafikantene, mener Trygg Trafikk.

Det var en økning i antall trafikkdrepte i alle fylker, med unntak av Viken, Vestland og Møre og Romsdal, som hadde samme antall drepte i 2022 som i 2021.

Nordland hadde den prosentvise kraftigste økningen. Mens kun to omkom i trafikken i 2021, omkom hele 13 i 2022. Det er mer enn en seksdobling.

Menn dominerte klart dødsstatistikken landet sett under ett, med 86 omkomne, mot 64 i 2021. 32 kvinner omkom i trafikken i 2022, en dobling fra 2021.

Særlig økning for tohjulinger

21 av de omkomne var MC-førere, noe som er seks flere enn året før og det høyeste tallet siden 2016. For månedene med høysesong, fra mai til august, utgjør omkomne på motorsykkel 25 prosent av alle drepte i trafikken.

- Økningen i antall drepte på MC er bekymringsfull, og fagmiljøene gjør mye for å finne tiltak som kan motvirke denne utviklingen. Motorsykkel er et krevende kjøretøy som krever høy kompetanse og regelmessig trening av førerne, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Sju på elsparkesykkel og elsykkel

I fjor var det også betydelig flere som omkom på sykkel sammenlignet med tidligere år. Det er særlig fem omkomne på elsparkesykkel og to på elsykkel som slår ut på statistikken.

Elleve dødsulykker med vanlig sykkel er dobbelt så mye som de tre foregående årene.

Det eneste kjøretøyet med en positiv utvikling, er moped. Der døde én person i 2021, og ingen i 2022.

Denne tabellen fra Trygg Trafikk viser utviklingen i detalj:

Kilde: Trygg Trafikk
Kilde: Trygg Trafikk Vis mer

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.