Ulykker på norske veier

Undersøkelse: En spesiell type bilførere skaper farlige situasjoner

Det er ikke bare høy fart som tar liv i trafikken. Lav fart kan også være ille, ifølge ny undersøkelse.

KØ: Når biler kjører godt under fartsgrensen, oppstår mange farlige situasjoner, viser ny undersøkelse. Ilustrasjonsfoto: Elbil24
KØ: Når biler kjører godt under fartsgrensen, oppstår mange farlige situasjoner, viser ny undersøkelse. Ilustrasjonsfoto: Elbil24 Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Flere omkommer på norske veier enn på mange år. Etter tredje kvartal har 97 mennesker mistet livet i trafikken, noe som er 31 flere enn på samme tid i fjor. I september omkom riktig nok færre enn september i fjor, men Statens vegvesen frykter at de neste månedene kan bli dystre.

– Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og noen steder også frost og snø. Nå er det spesielt viktig å holde oppmerksomheten på veien. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Utforkjørings- og møteulykker dominerer statistikken, mens det er en fordobling i antall døde i ulykker i samme kjøreretning.

Tar sjanser når det går for sakte

Og en av årsakene er at folk foretar utrygge forbikjøringer. Ifølge en ny undersøkelse irriterer mange seg nemlig over at folk kjører under fartsgrensen, faktisk så mye at det kan føre til farlige situasjoner.

65 prosent av norske sjåfører opplyser at dette er noe de irriterer seg over. I tillegg har 7 av 10 opplevd farlige situasjoner på grunn av «søndagskjørere». Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag for forsikringsselskapet Gjensidige.

Saken fortsetter

- Skaper farlige situasjoner

- Saktekjørere kan bidra til kø og skape farlige forbikjøringer fordi folk tar ekstra sjanser når de er irriterte, sier Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Gjensidige har registrert 20 prosent flere personskader i trafikken hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. 1300 bilister har fått større eller mindre skader. Tallene gjelder privatbiler.

- Dette understreker den alvorlige utviklingen vi har sett for dødsulykker. Alle bilister må være sitt ansvar bevisst – både saktekjørere og utålmodige. Det er viktig å ta hensyn og være oppmerksom, sier Marcelius.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.