Kollisjonstester

Undersøker skjult kode i Tesla-programvare

Australske trafikksikkerhetsmyndigheter undersøker om skjult kode kan ha bidratt til Teslas svært gode resultater i nye kollisjons- og sikkerhestester.

KOLLISJONSTESTER: Euro NCAP har kjørt Tesla Model Y gjennom omfattende kollisjonstester. Her ser du hvordan det gikk. Video: Euro NCAP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det var den kjente hackeren som går under navnet «green» på Twitter, som oppdaget at Tesla har lagt inn kode programvaren som henviser til flere anerkjente krasjtester og tilhørende lokasjoner, deriblant Euro NCAP, der Tesla Model Y nylig oppnådde den høyeste poengsummen i nyere tid.

Hackeren stiller blant annet et åpent spørsmål på Twitter om hva som er hensikten med slike henvisninger, og om dette innebærer at bilen oppdager når den kjøres gjennom disse testene, og optimaliserer innstillingene.

Undersøker årsaken

De siste dagene har flere internasjonale nettsteder omtalt oppdagelsen, og flere spekulerer i om koden sørger for å optimalisere kjøretøyets elektroniske sikkerhetssystemer i forkant av testene, og om dette betyr at bilen oppfører seg annerledes i en testsituasjon enn i den virkelige verden.

Green selv har imidlertid ikke funnet noen slik sammenheng knyttet til spesifikke funksjoner, skriver blant annet Drive.

Australian New Car Assessment Program (ANCAP), som svarer til det europeiske testinstituttet Euro NCAP, har imidlertid bekreftet at de er klar over saken.

- Vi er klar over påstandene på Twitter, og undersøker dem nærmere, uttaler en talsperson fra ANCAP til Drive.

Behøver ikke være juks, men ...

Foreløpig har ingen anklaget Tesla for juks, men flere stiller nå spørsmål om hvorfor Tesla bruker kode som kan knyttes til både ANCAP, Euro NCAP, Korea NCAP og de kinesiske sikkerhetstestene IVISTA.

Drive har prøvd å få en uttalelse fra Tesla om saken, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Juks med programvare for å få best mulig resultat i tester, er uansett ikke noe nytt fenomen. Mange vil sikkert huske den såkalte «Dieselgate-skandalen» i 2015, der det ble bevist at enkelte biler fra Volkswagen-konsernet var i stand til å identifisere når de ble analysert under laboratorieforhold - og byttet til en innstilling som medførte lavere utslipp.

Avsløringen førte blant annet til at Volkswagen måte kjøpe tilbake flere hundre tusen biler, og mange vil mene at skandalen markerte begynnelsen på slutten for dieselmotoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.