Når du har sørget for at bilen er ren innvendig, hvorfor ikke få den til å skinne utvendig også? Vi viser deg den enkle og morsomme måten å polere bilen. Vis mer

Coronavirus i bilen

Unngå smittebombe: Slik sørger du for å holde bilen ren

Rådene er mange og potensielt livsviktige.

Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Enten du er bileier, taxisjåfør eller bilforhandler, er tiden for lengst inne for å ta grep for å holde bilen ren. Coronaviruset herjer fremdeles i Norge og Elbil24 har tidligere skrevet om hvilken smittebombe bilen faktisk kan være.

- Det er ekstra viktig med rengjøring nå, sa Nils Sødal i NAF rett etter virusutbruddet.

Siden har norske myndigheter innført en rekke tiltak for å bremse spredningen av corona. Statens vegvesen har blant annet forlenget utløpsdatoen på førerkort, utsatt fristen for EU-kontroll og stengt alle trafikkstasjoner.

- Deler ut munnbind

Taxiselskaper og bilforretninger holder imidlertid hjulene i gang. Og de tar hygienen på alvor.

- Noen sjåfører bruker munnbind og noen har munnbind som de deler ut til passasjerer. Andre har engangshansker, noe som kommer godt med når de eldre skal hjelpes, sier Birgitta Lim Ersland i Oslo Taxi til Elbil24.

En virolog rengjør bilen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
En virolog rengjør bilen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

De har vært i direkte kontakt med Folkehelseinstituttet og gjort flere grep siden coronakrisen inntraff.

Det samme har Bertel O. Steen. Som leverandør til viktige tjenester som politi, ambulanser, varetransport, Posten og Forsvaret, har de lagt ned mye arbeid i å velge riktige tiltak.

- Vi har hatt egne smittevernseksperter inne på befaring, og vi har delt logistikk-bygget vårt inn i flere ulike soner for å sikre minst mulig smittespredning. Vi holder hjula i gang på en forsvarlig måte, sier Anders Rikter i Bertel O. Steen til Elbil24.

Alle i baksetet

Både Oslo Taxi og Bertel O. Steen trekker frem nødvendigheten av helt rene biler - og hender. Begge har innført strenge krav til håndhygiene, bilvask og null fysisk kontakt.

- Først og fremst prioriterer vi god håndhygiene. Nøye håndvask og antibac er vesentlig, og vi har sagt at sjåfører må holde seg hjemme om de ikke føler seg i form, sier Ersland i Oslo Taxi.

Hun forteller at munnbind og engangshansker er sjåførenes egne initiativ, men at bedriften også har pålagt sjåførene nye krav som må følges - blant annet rengjøring mellom hver eneste tur og at ingen passasjer skal sitte foran i bilen.

- Alle kunder skal sitte i baksetet. Vi tillater maksimalt tre passasjerer i hver bil og betalingen skal skje kontaktløs, sier Ersland.

Spiser til forskjellige tider

Kontaktløs er også et av nøkkelordene hos Bertel O. Steen.

- Noen av tiltakene våre er synlige for publikum. Vi har innført kontaktløse nøkkelautomater og et krav om to meters avstand til vårt personale, sier Rikter.

De prøver også å unngå unødvendig kontakt mellom sine ansatte.

- Medarbeidere spiser til forskjellige tider og grupper med mekanikere omgås ikke hverandre. Alt dette bidrar til at det er trygt å jobbe hos oss og trygt for kunden å komme til oss, sier Rikter.

På hjemmesidene lister Bertel O. Steen opp sine viktigste tiltak:

Ved utlevering av bil:

I forbindelse med verkstedbesøk:

Ved prøvekjøring av bil:

Maksimalt tre passasjerer

Oslo Taxi lister opp disse tiltakene:

Forsiktig med antibac!

Som bileier bør også du ta grep i disse tider. Coronaviruset kan antagelig overleve en stund på flatene i bilen. Nøyaktig hvor lenge, er usikkert.

UNNGÅ: Her brukes antibac for å rengjøre rattet. Det er det dummeste du kan gjøre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
UNNGÅ: Her brukes antibac for å rengjøre rattet. Det er det dummeste du kan gjøre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

- Derfor er det lurt å ta en grundig vask inne i bilen, sier Sødal i Naf.

Til interiør­vasken kan du fint bruke en mikrofiber­klut med vann og såpe.

- Vårt råd er at du bretter kluten mellom hver overflate du vasker. Du bør unngå å dyppe kluten i bøtta for å fukte kluten på nytt, men heller ta en ny mikrofiber­klut for å ta de overflatene som gjenstår, rådgir Sødal.

Noen deler er viktigere å vaske grundig. Det gjelder spesielt ratt, girspak, knapper og dørhåndtak innvendig og utvendig. Rett og slett alt du berører mye når du er ute og kjører.

Pass på: Spritprodukter kan ødelegge interiøret, så ikke bruk antibac til å desinfisere overflater i bilen!

Flere tips og råd:

- Men husk at skikkelig håndvask effektivt, så vask hendene grundig med såpe med en gang du kommer hjem etter bilturen, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.