Ruskjøring

UP: - Helt uforståelig

Nesten 10.500 mennesker ble anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge i fjor.

Det anslås at det foretas om lag 140.000 ruspåvirkede kjøreturer hver eneste dag i Norge. Her fra en promillekontroll i Oslo. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Det anslås at det foretas om lag 140.000 ruspåvirkede kjøreturer hver eneste dag i Norge. Her fra en promillekontroll i Oslo. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Elbil24): Tallene er oppsiktsvekkende og sier mye om utfordringen UP står overfor. Nå i romjulen og med nyttårshelgen foran oss, er det flere som ønsker å advare nordmenn. Deriblant Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring, som i en pressemelding viser til dyster statistikk.

Hver eneste dag foretas det om lag 140.000 ruspåvirkede kjøreturer i Norge, ifølge anslagene. Tiden vi nå er inne i, er høytid for dumme valg.

- For meg er det helt uforståelig at mange tusen sjåfører er villige til å sette eget og andres liv i fare hver dag, sier konstituert sjef for Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen.

Hver fjerde dødsulykke skyldes rus

Kjøring i ruspåvirket tilstand var en medvirkende faktor i 23 dødsulykker i 2020.

Det tilsvarer mer enn én av fire dødsulykker.

- Ruspåvirket kjøring kan føre til fatale konsekvenser, derfor er det et av politiets prioriterte kontrollområder med tanke på å forebygge alvorlige trafikkulykker, sier Skjelbred Larsen.

- Hold deg unna dagen derpå

En undersøkelse gjennomført av YouGov for Frende viser at én av tre nordmenn har kjørt dagen derpå uten å vite om de er edru eller ikke.

- Det er på ingen måte greit å kjøre ruspåvirket dagen derpå. Er du usikker på om du kan kjøre rusfri dagen derpå, er det sikkert at du ikke skal kjøre, sier Skjelbred Larsen i UP.

- Bestem deg før festen at du ikke skal røre bilen før du er edru igjen. Det kan fort bety at du skal holde deg unna dagen derpå også. Alkohol har overhodet ikke noe med bilkjøring å gjøre, sier Ytre-Hauge i Frende.

Menn verst i klassen

86 prosent av anmeldte fyllekjørere i Norge er menn, ifølge statistikken. Alkohol er det vanligste rusmiddelet.

At menn er så overrepresentert blant de som blir tatt for fyllekjøring, skremmer Frende.

- Jeg kan ikke fatte hvorfor, men tviler på at årsaken er at kvinnene bare ikke blir stoppet. Her må folk ha nulltoleranse.

- Det gjelder også deg som mistenker at noen vurderer å ta bilen hjem fra fest. Ta fra ham eller henne nøkkelen. Blir de sure får de bare bli det, du gjør dem en potensielt livreddende tjeneste, sier Ytre-Hauge.

FAKTA: Promilleregler og straff

  • Promillegrensen i Norge er 0,2
  • 0,2-0,5 promille: stort sett bot, men førerkortet kan ryke for en periode
  • 0,5-0,8 promille: bot og inndratt førerkort i 12-18 måneder
  • Hvis det har skjedd et uhell, kan inndragningen bli lengre. Dette gjelder selvsagt også med høyere promille.
  • Bøtene i promillesaker settes i forhold til inntekten til den som stoppes.

TIPS: Dette gjør du hvis du mistenker rus bak rattet

  • Hvis det er noen du kjenner som vurderer å kjøre, stopp dem!
  • Ring en taxi eller få noen som er edru til å kjøre personen hjem.
  • Ser du vinglete eller rar kjøring på veien, ring politiet på 02800.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.