Bompenger:

Ut mot nytt forslag: - Utrolig dårlig idé

Én av to nordmenn mener bompengene er for høye. Fra nyttår blir det enda dyrere - og nå truer en ny avgift.

I en Norstat-undersøkelse gjennomført for Naf mener 49 prosent av de spurte at bompengene er for høye. Foto: Heiko Junge / NTB
I en Norstat-undersøkelse gjennomført for Naf mener 49 prosent av de spurte at bompengene er for høye. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Neste år kan det bli rekordinnbetalinger fra norske bilister. Politikerne bruker bompenger til å finansiere nær sagt alt innen samferdsel. Det ser vi på disse tallene, sier pressesjef Ingunn Handagard i en pressemelding.

For 2023 er det åpnet for å kreve inn 16 milliarder kroner i bompenger fra bilistene. Prognosen for 2022 er at bilistene innen året er omme vil ha betalt 12,9 milliarder kroner.

Altfor mye, mener mange mange nordmenn. I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Naf svarer 49 prosent av de spurte at bompengeregninga er for høy.

I gruppene med lavere inntekter øker andelen som sliter med de dyre bompasseringene til opp mot 60 prosent.

Dyrere for elbil

Økningen i bompenger har kommet over tid. På ti år har andelen husholdninger som må betale bompenger på hverdagsreisen økt, i tillegg til at innbetalingene har steget i kroner og øre, viser forskning fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

Fra neste år øker regjeringen andelen elbiler skal betale i bompenger til 70 prosent. Naf er sterkt kritisk til økningen.

- I tillegg til å være usosialt går bompenger mest ut over de som ikke har alternativer til bil på hverdagsreisen. Å skaffe seg en elbil har derfor vært en måte for folk å få ned regninga på, sier Handagard.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

- Utrolig dårlig idé

Fra nyttår kan det bli enda dyrere å eie elbil. Nylig leverte Skatteetaten og Statens vegvesen en utredning om veiprising. I rapporten vil etatene beholde dagens bompengesystem, samtidig som de vil innføre kilometeravgift for elbiler.

- Bompenger og veiprising sammen er en utrolig dårlig idé. Vi ser allerede nå at folk sliter med de høye bompengene. Å legge ekstra avgifter på toppen av dette, vil kunne prise mange bort fra veien og ramme enda mer usosialt enn i dag, sier Handagard.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.