Elbilsalg:

Ut mot utviklingen: - Ikke bra nok

Elbilforeningen mener det er for få elbiler på norske veier.

Elbilene til venstre i bildet nyter godt av å kunne benytte kollektivfeltet. Men det selges for få nye elbiler, mener Elbilforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Elbilene til venstre i bildet nyter godt av å kunne benytte kollektivfeltet. Men det selges for få nye elbiler, mener Elbilforeningen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): I juli ble det registrert flere nye elbiler i Norge enn det ble gjort i samme måned i fjor. Det er første gang siden februar at vi ser en så positiv elbil-utvikling.

Med 4.907 nyregistrerte eksemplarer i sommermåneden, strålende resultater for flere luksusbilmerker og en maktdemonstrasjon av Audi e-tron, er det mye som tyder på at elbiler står stadig sterkere i det norske folk.

Men i juli endte elbilandelen i nybilsalget på 45,1 prosent, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Ikke bra nok, mener Elbilforeningen.

- Vi burde passert 50 prosent markedsandel med god margin, sier Unni Berge ifølge NTB.

Mål om 100 prosent

Hun er kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening og opptatt av å framheve Stortingets mål at om 100 prosent nullutslipp i nybilsalget skal oppfylles i 2025.

Etter et godt første kvartal, hvor elbilandelen var over 50 prosent, drar de siste månedene andelen ned til 47,7 prosent.

For å ligge i rute til å nå 100 prosent-målet i 2025, burde andelen vært minst 60 prosent i skrivende stund, mener elbilforeningen.

- Norge er landet i verden med desidert flest elbiler per innbygger, men målsetningene framover er ambisiøse. Skal vi nå målet om 100 prosent elektrisk nybilsalg i 2025, må både salgstallene opp og utbyggingen av hurtigladere holde tritt med antallet elbiler på veiene, mener Berge.

Teslas påvirkning

Det er registrert 33.395 elbiler så langt i år. Det er en nedgang på knappe åtte tusen fra de 41.209 nye elbilene som var solgt på samme tid i fjor.

Så er det selvsagt viktig å trekke frem den negative effekten coronautbruddet har hatt på bilsalget i Norge. Selv om salgstallene har stabilisert seg de siste par månedene, var april og mai åpenbart led av pandemiens ringvirkninger.

Elbil24 mener dessuten at mye av årets negative differanse kan tilegnes Tesla Model 3s eventyrlige mars-måned i fjor.

Mange av leveransene fra tre års reservasjoner fant sted i mars 2019 og bidro til at registreringene skjøt i været og til slutt landet på 11.518 nye biler.

  • Artikkelen fortsetter under grafikken!
Registreringstatistikk nye elbiler
Infogram

Nye biler i vente

I år leveres bilene etter mer normale ordreinnganger og ingenting tyder på at vi vil oppleve en liknende topp.

Elbil24 mener imidlertid at det fremdeles er stor sannsynlighet for at det totalt sett vil bli registrert flere elbiler i år enn i fjor.

Utover sensommeren og høsten vil det trille stadig flere nykommere ut på det norske markedet, noe som trolig vil bygge videre på den oppløftende juli-måneden.

Nykommerne er nemlig stort sett reserverte biler klare for levering.

- Et stykke igjen

Så kan man spørre seg om forholdene er lagt til rette for en stor økning elbiler på norske veier. Som Berge uttaler ovenfor, etterlyser Elbilforeningen utbygging av hurtigladere.

Nesten halvparten av norske elbilister har oppgitt planer om elbilferie i sommer og med rundt 300.000 elbiler på veiene har dette blitt en stresstest av hurtigladenettverket.

Elbilforeningen peker på at de har fått klager fra frustrerte elbilister om lange ladekøer i juli.

- For at alle skal velge elbil, må lading gjøres enkelt og tilgjengelig. Det må bli like enkelt å hurtiglade som å fylle bensin og diesel. Dit er det et stykke igjen, sier Berge.

Norsk elbilforening mener det må bygges ladestasjoner for hver 50. kilometer langs fylkesveiene og store ladeparker med minst 50 hurtigladere for hver 150. kilometer langs hovedveinettet i Norge.

Dette for å minske køene. I distriktene må staten sikre utbygging der det ennå ikke er lønnsomt å drifte hurtigladere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.