Dekk til elbil

Vær obs på dette når du velger nye hjul

Dette bør elbil-eiere se etter.

BETYR MYE: Visste du at felgdimensjonen kan ha mye å si for rekkevidden på elbiler? I denne saken får du de beste tipsene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BETYR MYE: Visste du at felgdimensjonen kan ha mye å si for rekkevidden på elbiler? I denne saken får du de beste tipsene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Vinteren ebber ut og våren står allerede i full blomst flere steder i Sør-Norge.

Mange bruker påsken til å legge om til sommerdekk. Bladet Motor har allerede publisert sin test av sommerdekk, og denne gangen var det et rimelig, taiwansk dekk som snappet seieren foran giganter som Nokian, Pirelli og Continental:

Uansett: Dersom det er på tide å kjøpe nye dekk, er det greit å vite hva du bør se etter - og unngå - når du åpner lommeboka. Hvilke felger og dekk du velger til bilen din kan nemlig ha stor påvirkning på hvor lang rekkevidde bilen får, noe som er spesielt aktuelt for deg med elbil.

Selv om enkelte synes store felger er fristende, er det ikke sikkert at det er disse som er mest hensiktsmessige å bruke.

BIL: Kalde dager kan i verste fall føre til problemer med å komme inn i en frossen bil. Her får du løsningen på problemet! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Lavest mulig rullemotstand

Motorjournalist Rune Korsvoll er dekkekspert i Elbil24 og Dinside. Han anbefaler å velge dekk med lav rulle­motstand for å få best mulig rekkevidde. Spesielt når det kommer til vinterdekk.

- Vi måler rulle­motstanden ved at bilen ruller fritt fra 80 km/t til 40 km/t på et flatt underlag, uten påvirkning av vind. Testen kjøres i forskjellige temperaturer, sier Korsvoll til Elbil24.

Dekkekspert i Elbil24 og Dinside, Rune Korsvoll.
Dekkekspert i Elbil24 og Dinside, Rune Korsvoll. Vis mer

Resultatet av testen angis som en prosentvis økning i forbruket som følge av økt rulle­motstand, sammenliknet med det dekket som ruller lettest.

- Det er store forskjeller. I Dagbladets siste test av vinterdekk øker dekket med høyest rulle­motstand (Nexen) forbruket med 2,9 prosent sammenliknet med dekket med lavest motstand (Hankook).

Rullemotstand og veigrep

Elektriske biler har store batteri­pakker. Dette gjør elbilene tyngre enn fossil­biler og valget av dekk er desto viktigere.

Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Haukenes, forteller at man grovt sett kan dele elbil­markedet i to:

Små kompakte biler som Nissan Leaf og VW Golf, og større luksuriøse biler som Tesla eller Jaguar I-Pace.

For den første gruppen er rulle­motstand det viktigste kriteriet.

- Disse bilene har kortere rekkevidde, og tungt­rullende dekk vil gjøre store utslag på rekkevidden. Lettrullende dekk til disse bilene har gjerne et mønster som bidrar til lav rulle­motstand, sier Haukenes.

Vær obs på grep

Men slike mønstre gir også dårligere våtgrep, sier han.

- Dette har imidlertid mindre betydning da bruks­mønsteret på slike biler tilsier at vannplaning i høye hastigheter på motorvei ikke er det største problemet.

For de større bilene er imidlertid grepet på våt veibane viktig, sier Haukenes.

- Her vil sikkerhet under alle forhold bli vektet høyere enn rulle­motstand. Samtidig vil man selvsagt søke etter dekk med både høy sikkerhet og lav rulle­motstand.

Gummi­blandingen er også en viktig faktor i så måte, da det er stor forskjell i grep på harde og myke dekk, avhengig av sesong.

Tenk på vekten

Haukenes sier at også vekten på bilen er noe man bør tenke litt ekstra på når man velger dekk til en elektrisk bil.

- Høy vekt gjør at kjøre­egenskapene og sikkerheten i kritiske situasjoner blir satt på prøve. Det er derfor særlig viktig at man respekterer dekk­dimensjoner og hastighets­merkinger. Særlig for vinter­dekk er det viktig å ikke velge ett dekk med for myk konstruksjon.

Selv om de fleste i dag velger piggfrie dekk til vinter­føre, er det fremdeles noen som sverger til pigg­dekkene. Haukenes sier at hva man velger her må være opp til hver enkelt.

Vi er forsiktige med å anbefale det ene fremfor det andre. Dette bør være kundens valg. Elbil skal jo være et miljøvennlig alternativ, og da blir det kanskje litt feil med piggdekk? På den annen side må man vurdere sikkerheten. På grunn av den høye vekten vil det være mer fornuftig med pigg­dekk på elbil enn fossil.

Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Haukenes. Foto: Dekkmann
Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Haukenes. Foto: Dekkmann Vis mer

Dimensjon på felgene

Veldig mange setter altfor store felger på bilene sine, men er kanskje ikke klare over konsekvensen i forbruket.

En stor felg øker vekten ytterst på den armen som en felg i hovedsak er. Dette skaper større jobb for motoren, og øker forbruket. Det reduserer også ytelser som akselerasjon.

Haukenes anbefaler å velge original­dimensjoner på hjul.

- Større felgdiameter fører til lavere profil på dekkene. Dette gir bedre sikkerhet i kritiske situasjoner, men øker rulle­motstanden.

I tillegg reduseres rekkevidden som en følge av høyere forbruk.

- Den reduseres, men det er vanskelig å kvantifisere fordi det er store forskjeller mellom ulike dimensjoner. En konsekvens av å velge en større felg er at dekk­dimensjonen ofte blir bredere og lavere. Går man opp to størrelser i bredden, for eksempel fra 205 til 225, vil luft­motstanden øke med ca to prosent. Ved landeveis­kjøring vil dette redusere rekkevidden med mindre enn én prosent. Ved bykjøring tilnærmet null.

Ha riktig trykk

En annen ting som påvirker rekkevidden, er luft­trykket i dekkene. Og her syndes det mye.

- Generelt kjører de aller fleste med for lite luft. Vi anbefaler å bruke det trykket produsenten anbefaler for maks­last. På vinteren anbefaler vi å øke dette med ti proent. Dette har i tillegg stor betydning for våtgrepet , sier Haukenes.

Korsvoll bekrefter at det er viktig å sjekke dekk­trykket.

- I kaldt vær synker trykket i dekkene og rulle­motstanden øker. Kontroller viser at nesten halvparten av bilistene kjører med feil luft­trykk i dekkene. Dette gir ikke bare økt slitasje, men også økt rulle­motstand og høyere forbruk når trykket er for lavt.

Tester viser at for lavt trykk vil øke forbruket med 5-6 %.

Denne saken har vært publisert på Elbil24 også tidligere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.