Euro NCAP:

Vanskeligere å få fem stjerner

Nå har testinstitusjonen endret rutinene.

Her krasjes Nio ET5 av Euro NCAP, den første bilen som ble testet etter de strengere 2023-kriteriene. Foto: Euro NCAP
Her krasjes Nio ET5 av Euro NCAP, den første bilen som ble testet etter de strengere 2023-kriteriene. Foto: Euro NCAP Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange bilkjøpere er opptatte av sikkerhet, og det har Euro NCAP i mange år tatt ansvaret for å teste på nye biler.

Gjennom rigide testprosedyrer, som innebærer krasjing i ulike vinkler og hastigheter med målinger av hva det gjør på dukker i for- og baksetet, utarbeides det en score for hvor godt de foran og de bak er beskyttet i bilen.

Eksempel på krasjtest forfra der bilen får litt trekk for at fronten blir deformert slik at passasjerens venstre bein blir påvirket. Foto: Euro NCAP
Eksempel på krasjtest forfra der bilen får litt trekk for at fronten blir deformert slik at passasjerens venstre bein blir påvirket. Foto: Euro NCAP Vis mer

Og ikke bare dem i bilen – bilene må også være utformet slik at myke trafikanter tar minst mulig skade av et ugreit møte med bilen og ha sikkerhetsfunksjoner for best mulig å unngå slike hendelser. Det gjøres også en vurdering av andre sikkerhetsfunksjoner, som varsling om at setebeltet ikke er på, filholder og overvåking av at føreren er oppmerksom.

Bilene ender opp med en stjerne-rating fra én til fem som totalkarakter, og individuelle karakterer, angitt i prosent, for henholdsvis beskyttelse av de voksne (i forsetet), barna (i baksetet), myke trafikanter og sikkerhetsassistanse.

Video: Insurance Institute for Highway Safety Vis mer

Ny 2023-test

melder Euro NCAP at kravet for å få fem stjerner blir strengere. De har nemlig endret testrutinene på flere punkter – såpass betydelig at det understrekes at stjernerangeringer ikke bør sammenlignes med dem fra tidligere år.

På voksenbeskyttelse er straffen for dårlig kompatibilitet økt (hvordan en bil samhandler med en kollisjonspartner), noe som gjør det vanskeligere for aggressive kjøretøy å oppnå gode resultater. Ytterligere kriterier for hjerneskade er også lagt til i frontkollisjonstesten.

Redningsark, som tidligere var påkrevd på fire språk, må nå leveres på alle europeiske språk – disse angir for redningsmannskap hvor det er mest hensiktsmessig å klippe i karosseriet og den slags.

Vurderingen av teknologier etter krasj er blitt utvidet. Mest betydelig er at det nå gjøres en vurdering av kjøretøyets motstand mot nedsenkning, der man måler hvor lenge kritiske funksjoner forblir operative (for eksempel elektrisk vindusåpning).

På barns beskyttelse inkluderes nå en vurdering av «gjenkjenning av barn til stede» (CPD) - teknologier som kan oppdage når et barn er blitt igjen alene i en låst bil. Beskyttelsen av myke trafikanter omfatter nå kollisjonstester på de delene av kjøretøyet som sannsynligvis blir truffet av en syklists hode, og det gjøres nå en mer realistisk vurdering av beskyttelsen som tilbys til lårben og leggben. I tillegg vurderes tiltak mot «dooring», der en bildør åpnes i syklistens vei.

Her undersøkes hvordan lår- og leggben hos en fotgjenger tar skade ved påkjørsel. Foto: Euro NCAP
Her undersøkes hvordan lår- og leggben hos en fotgjenger tar skade ved påkjørsel. Foto: Euro NCAP Vis mer

Nye scenarier er inkludert i vurderingen av hvordan systemene for automatisk responderer på fotgjengere og syklister. Reaksjonen til bilers AEB-systemer på motorsyklister blir også introdusert.

På sikkerhetsassistanse blir førerovervåking vurdert i mye større detalj enn tidligere. Det samme er reaksjonen til fartsgrenseinformasjonssystemer (dagens lengste ord) i komplekse scenarier.

Til slutt gjør de strengere reglene at biler ikke kan få fem stjerner dersom de ikke gir beskyttelse til samtlige kritiske kroppsdeler i alle kollisjonstestene.

Full pott til Nio

Det var de to Nio-bilene ET5 og EL7 som fikk æren av å være først ute med å bli testet etter de nye 2023-kriteriene, og begge kom fra det med alle fem stjernene i behold. Dette er to biler vi har testet på Elbil24 – ET5 i duell med Ioniq 6 og EL7 i duell med Audi Q8 e-tron:

ET5 fikk 96% på beskyttelse av de voksne foran, 85% på beskyttelse av barna bak, 83% på beskyttelse av myke trafikanter og 81% på sikkerhetsassistanse. Tilsvarende tall for EL7 var 93%, 85%, 80% og 79%.

– Nå som den nye rangeringen blir strengere, kan det være litt skremmende å være blant de første bilene som blir testet. Imidlertid har NIO tatt utfordringen på strak arm og oppnådd to femstjerners resultater, noe som understreker deres store ambisjoner for merket. Sikkerhetsteknologier blir stadig mer komplekse, men jeg vil forsikre forbrukerne om at Euro NCAP vil fortsette å forutse og tilpasse seg endringer i vår rangeringsordning, og utfordre kjøretøyprodusenter til å sikre at sjåfører - og veibrukerne de samhandler med - tilbys de tryggest mulige kjøretøyene, sier generalsekretær Michiel van Ratingen i Euro NCAP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.