Tid for vinterdekk

Varsko: Nå kommer snøen - gjør dette nå

Nå gjelder det å være riktig skodd.

SOM JULEKVELDEN: Til helga spår meteorologene snø på deler av Østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SOM JULEKVELDEN: Til helga spår meteorologene snø på deler av Østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Denne uka ser det ut til at Østlandet vil få sesongens første snøfall, i hvert fall om vi skal tro spådommene fra meteorologisk institutt.

Som Twitter-posten over beskriver, forventes det altså et snøfall på over 5 centimeter i løpet av 24 timer, og da særlig på høyder fra 200-500 meter over havet, men som Meteorologene påpeker: Utover i helga kan snøen krype enda lenger ned.

Husk riktige dekk

Om du har somlet med hjulskiftet denne sesongen er det altså på høy tid nå, for lite er så uegnet som sommerdekk på vinterføre. Nylig viste statistikk fra If at hele 13,6 prosent av bilene som var skadet på vinterføre hadde sommerdekk på.

Og husk at vinterdekkene du bruker må ha minst 3 mm mønsterdybde, selv om de fleste eksperter anbefaler minst 4 mm. Det er heller ikke ubetydelig når dekkene er produsert, siden selve gummiblandingen også påvirkes av tidens tann og kan gi dårligere grep – selv om mønsterdybden er innenfor kravet.

Se denne videoen om hvordan du sjekker mønsterdybden og når dekkene er produsert:

HJULSKIFT: Det er spesielt to faktorer som er viktig å sjekke før du legger om til vinterhjul. I videoen forklarer vi hva du bør se etter. Video: Elbil24 Vis mer

Om du ikke har en meterstokk for hånden, kan du også bruke et kronestykke. Der er nemlig avstanden 4 mm fra kanten og til ringen på den ene siden:

Varsko: Nå kommer snøen - gjør dette nå

Så om du putter kronestykket i dekkmønsteret og fortsatt ser denne ringen, vil det være på tide å kjøpe nye vinterdekk.

Sjekk dekktestene

Trenger bilen din ny gummi på vinterfelgene kan du som Elbil24 Pro-medlem lese testene av vinterdekk – både med pigger og piggfrie. Vi har i tillegg laget et interaktiv verktøy som lar deg vekte de ulike egenskapene ved dekkene etter dine preferanser og få beregnet en ny score basert på din vekting.

For dekkene som gjorde det best i årets test, har vi også sjekket prisene en rekke steder, og her er det tusenlapper å spare!

Vi har også en artikkel om dekkene du definitivt bør styre unna.

Bytte hjul selv

Mange velger å sette bort jobben for noen hundrelapper, men å bytte hjul selv er noe de aller fleste klarer – og så får man jo en gratis treningsøkt på kjøpet.

Ta en titt på denne om du er usikker på hvordan du gjør det:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.