Rekorddyr strøm

Vent noen timer med dette

Det er spesielt to gode grunner til at det er lurt å vente med lading til natten.

STRØMTOPP: Setter du bilen til lading med en gang du kommer hjem fra jobben treffer du trolig tidspunktet når belastningen på nettet er størst. Foto: Fortum
STRØMTOPP: Setter du bilen til lading med en gang du kommer hjem fra jobben treffer du trolig tidspunktet når belastningen på nettet er størst. Foto: Fortum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Setter du bilen til lading etter jobb skjer følgende: Strømopplegget hjemme belastes maksimalt, og du treffer trolig pristoppen på strøm ganske nøyaktig.

For strømprisene varierer ikke bare gjennom året, men også gjennom døgnet. Derfor er det lurt å vente noen timer med å sette bilen til lading, eller rett og slett komme i gang med det som kalles smart lading.

Spar penger

Strømprisen følger altså et mønster der den er lav på natten, før den stiger og når toppen rundt 09:00-tiden om morgenen, for så å falle litt i løpet av dagen. Deretter stiger den utover ettermiddagen før den på kvelden faller ned igjen.

I følge enerwe.no varierer prisen gjennomsnittlig med noen øre igjennom døgnet. Men i perioder, spesielt på vinteren, kan variasjonene og utslagene være langt større. Som i dag.

I dag, 1. februar 2021, er det ventet at prisene når et toppunkt på hele 261,7 øre mellom 8 og 9. Det samme vil skje i ettermiddag, når folk flest avslutter arbeidsdagen.

DYRT: På det dyreste vil strømmen koste nesten 262 øre pr kWt i dag. Verst er det mellom 8 og 9 og 17 og 18. Prisene er inkludert mva og andre utgifter. Data hentet kl 0810. Kilde: Tibber/Norpool
DYRT: På det dyreste vil strømmen koste nesten 262 øre pr kWt i dag. Verst er det mellom 8 og 9 og 17 og 18. Prisene er inkludert mva og andre utgifter. Data hentet kl 0810. Kilde: Tibber/Norpool Vis mer

I diagrammet under ser du typiske variasjoner mellom årstid og tid på døgnet:

VARIASJON: Både tid på året og tid på døgnet avgjøre strømprisen. Illustrasjon: strømtest.no
VARIASJON: Både tid på året og tid på døgnet avgjøre strømprisen. Illustrasjon: strømtest.no Vis mer

For å få ned toppbelastningene i strømnettet diskuteres det som kalles effektbaserte tariffer (effekttariff). Da brukes pris som et verktøy for å jevne ut belastningen på strømnettet igjennom døgnet. Her er både forskere og NVE på banen i følge SINTEF blogg, og blir dette noe av vil smart lading slå enda mer gunstig ut på strømregningen.

Spar strømopplegget

Strømopplegget i mange boliger er ikke dimensjonert for ekstrabelastningen ved å lade elbil, forklarer Espen Skaar. Han er ansvarlig for hjemmelading i Fortum. Lader du bilen samtidig som middagen lages og vaskemaskinen kjøres kan sikringen gå. Flyttes ladingen til natten kan det spare deg for en kostbar oppgradering av strømopplegget.

Styr ladingen

Det finnes muligheter for å styre ladingen på de aller fleste biler. Enten fra skjermen på bilen, eller via appen. Alternativt kan det gjøres manuelt. Da får du en viss gevinst, men gevinsten blir ikke like stor som når det gjøres automatisk.

Smart lading: Styringen gjøres fra en app eller fra bilens skjerm. Foto: rf123
Smart lading: Styringen gjøres fra en app eller fra bilens skjerm. Foto: rf123 Vis mer

Ferdige pakker

Selskaper som Fortum og Tibber tilbyr ferdige pakker for strømstyring og elbillading. Da får du strømavtale og en ladeboks med nettilknytning. Pluss at strømleverandøren kobler seg på bilens styringssystem.

–Da hentes priser fra den offisielle strømbørsen. Så sørger systemet for å lade elbilen din når strømmen er billigst, fortsetter Skaar. I tillegg får du en app som gir deg hele oversikten.

Et slik system kan også gjøre det som kalles lokal lastbalansering. Det betyr at den tilgjengelige strømkapasiteten fordeles jevnt utover døgnet, og man unngår topper i forbruket.

Har du allerede montert en ladeboks som ikke er tilknyttet internett kan du likevel få ladet elbilen på en smart måte. Da kobler strømleverandøren seg direkte på bilens styringssystem.

Det er med andre ord flere muligheter som kan hjelpe deg å spare penger på ladingen, men også for å spare strømopplegget ditt for den hardeste belastningen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.