Kollisjoner med bil

- Vi får meldt inn slike saker hver eneste dag

Dette krasjer vi med i høstmørket.

Denne bilen har blitt påkjørt av en annen bil og fått speilet slått av. Foto: Frende Forsikring
Denne bilen har blitt påkjørt av en annen bil og fått speilet slått av. Foto: Frende Forsikring Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Hvert eneste år oppstår det mer enn 45.000 bilskader som omfatter blant annet ødelagt dør, skjerm, støtfanger eller baklykt. Det viser analyser gjennomført av Frende Forsikring.

- Vi får meldt inn slike skader hver eneste dag, sier fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende i en pressemelding.

Høstmørket har senket seg i Norge og bidrar til at antallet uhell øker. I fjor høst kostet hver ulykke i snitt 20.000 kroner å reparere. Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk er ikke overrasket over at antallet ulykker eskalerer.

Lav sol, skumring og mørke gjør det mer krevende å kjøre bil.

- Vi tenker at kollisjoner i høstmånedene eller på førvinteren har med daglige aktiviteter å gjøre. Det er gjerne økt aktivitet og stress i kombinasjon med varierende sikt- og kjøreforhold, sier Johansen.

- Ikke stol på bilen

Trygg Trafikk påpeker at mange uhell skyldes at veiene blir glattere på denne tiden av året. Ikke alle skifter dekk i tide. Og om du tror at splitter nye sommerdekk kan gjøre jobben når den første snøen faller, bør du lese dette.

- Glatten kommer visst like overraskende hvert år, sier Johansen.

Han råder deg til å bruke øynene og advarer mot å stole blindt på parkeringsassistansen når du rygger eller parkerer bilen.

- Lydsignalet fra ryggesensoren fordeler seg til høyttalerne i bilen for å simulere kilden til hindringen. Du må fortsatt bruke øynene både forover, bakover og til sidene. Det er ikke alltid enkelt å tolke retningen på lydsignalet, sier Johansen.

Han minner om at du kan tro at det piper fordi du er nær en hindring foran bilen, men at hindringen faktisk har dukket opp bak bilen.

- Motstå fristelser

Med den teknologiske utviklingen har det blitt standard med skjermer i nye biler. Frende og Trygg Trafikk ber deg om å unngå distraksjoner bak rattet og minner om viktigheten av å holde oppmerksomheten på veien.

- Evnen til å motstå fristelser, altså å unngå å se på ting du ikke bør se på mens du kjører, er viktig. Dette gjelder både mobiltelefoner, nettbrett, passasjerer og fristelser utenfor bilen, sier Johansen i Trygg Trafikk.

- Med god oppmerksomhet oppdager du hindringer tidlig. Det gir deg bedre mulighet for å velge riktig fart i situasjonene og det gjør deg i stand til å følge en plan i kjøringen, og reagere raskt om noe oppstår, sier Ytre-Hauge i Frende.

Kan koste deg dyrt

Reagerer du raskt, reduserer du faren for uhell. Det bedrer din og andres sikkerhet - og hindrer at lommeboka tømmes.

Snittprisen per ulykke i fjor høst var altså 20.000 kroner, til tross for at uhellene gjerne er små bulker etter sammenstøt med gjerder, garasjestolper og liknende.

- Grunnen til de dyre reparasjonene, er at biler oftere har dyrt utstyr som sensorer, kameraer og radar i fronten som leser trafikkbildet. Når karosseriet på bilen får seg en trøkk, blir utstyret også skadet, sier Ytre-Hauge.

I fjor høst krasjet nordmenn for totalt 1,5 milliarder kroner, ifølge Finans Norge. Det er mer enn 16 millioner kroner hver eneste dag.

- Vi ser en økning i antallet kollisjoner om høsten og vinteren. Vi er på vei inn i et halvår med mer vær, dårligere sikt, mørkere tider og glattere veier. Og så har du småkalde og halvtrøtte bilførere bak rattet, sier Ytre-Hauge i Frende.

De lister opp en rekke punkter som kan være nyttige å ta med seg inn i høstmørket:

Tips og triks:

 • Vask frontruten (også på innsiden)
  Sjekk om vindusviskerne dine er gode nok og sjekk at alle lysene (nær- og langlys) fungerer. Husk at mørkere dager og lav sol øker kravene til god sikt.
 • Vask bilen jevnlig
  Gjør dette gjennom høsten og vinteren, men unngå å vaske den på dager med minusgrader.
 • Skaff deg en silikonstift
  Bruk denne på gummilistene etter at du har vasket bilen. Dette finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Tape over nøkkelhull når bilen vaskes
  All tape fungerer, poenget er bare at det skal være tett slik at vann ikke renner fritt inn i dørlåsen og fryser til is på kalde dager.
 • Bytt pollenfilter én gang i året
  Et tett filter påvirker varmeanlegget. Du kan bytte filter selv, men det kan være greit å la ansatte på en bensinstasjon eller bilverksted gjøre denne jobben.
 • Skaff deg en låsolje
  Smør alle låser med denne, så unngår du å låse deg ute av bilen. Låsolje finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Rydd bilen for løse gjenstander
  Dette gjelder selvsagt hele året. Om uhellet skulle være ute vil du ikke ha gjenstander som flyr gjennom luften.
 • Polér bilen før veiene saltes
  Dette kan hjelpe til så din bil ikke tar skade. Dette kan du gjøre selv, eller du kan levere bilen til et firma som ordner det for deg. Det finnes mange aktører i markedet, og en slik jobb koster stort sett mellom 1000 og 3000 kroner.
 • Har du hatt bilen på service?
  Husk at du kan få dekket inn flere av tipsene over ved å sende bilen på service.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.