Prøvekjørt: Volkswagen ID. Buzz

Vi har testet ID. Buzz - den nye folkevognbussen

Nå nærmer det seg lansering for en av årets mest spennende elbilnyheter. Vi fikk kjøre den en time i København nylig, her er våre førsteinntrykk - og flere detaljer om flerbruksbilen!

SPENNENDE NYKOMMER: Vi har prøvekjørt det som er en av årets største snakkiser på elbil-fronten, ID. Buzz. Video: VW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Det er ganske nøyaktig fem år siden Volkswagen første gang avslørte planene om å gjenføde den klassiske folkevognbussen i elektrisk utgave, under navnet ID. Buzz. I år blir flerbruks-elbilen omsider virkelighet.

En snakkis utenom det vanlige

Buzz henspiller selvsagt både på buss og på buzz, som «snakkis» - eller noe som skaper blest og gir mye omtale. Og mye omtale har den definitivt fått i disse fem årene, men lanseringen har blitt utsatt flere ganger av ymse årsaker. En av dem heter naturligvis covid-19.

Den offisielle lanseringen - og avdukingen - skjer 9. mars. Elbil24 ble, som ett av de første mediene i verden, invitert til å prøvekjøre den fleksible flerbruksbilen - som fort kan bli en favoritt blant storfamiliene.

I denne saken får du vite mer om de tekniske spesifikasjonene, målene, utgavene og ikke minst, våre førsteinntrykk etter en time på danske veier.

Men først litt historie

Original fra 40-tallet

Den originale bussen hadde navnet VW Type 2, og ble tegnet allerede på slutten av 40-tallet. Den kom på markedet våren 1950 og ble en stor suksess gjennom hele 50- og 60-tallet. Dette var VWs andre bil på markedet, derav navnet «Type 2».

Volkswagen gav designen en facelift i 1967, men grunnformene var de samme. Siste eksemplar med den klassiske folkevognbuss-designen rullet ut fra tyske fabrikker i 1979, men produksjonen fortsatte i Brasil og Mexico i flere tiår.

KLASSIKEREN: Volkswagen folkevognsbuss Type 2, utgave T1 og T2. Il: VW
KLASSIKEREN: Volkswagen folkevognsbuss Type 2, utgave T1 og T2. Il: VW Vis mer

Nye ID. Buzz: Vitale mål og praktiske løsninger

Hvor lik den er originalen, vil det være delte meninger om. Nye VW ID. Buzz er større, men er fortsatt en mikrobuss. Bilen vil etter hvert komme i to lengder, men i første omgang kommer den i en kort versjon med lengde på 471,2 cm og bredde på 198 centimeter. Høyden er 193,8 centimeter.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det betyr at den har et fotavtrykk som kun er 12,8 centimeter lengre og 8,6 centimeter bredere enn ID.4, som er en kompakt crossover/SUV.

Bilen er da også bygd på samme plattform, MEB, men Volkswagen har strukket akselavstanden til 298,8 centimenter. Det betyr svært lite overheng, og Volkswagen trekker fram at svingradiusen er den samme som på en Volkswagen Golf.

Dette gir noen store fordeler: For det første tar ikke ID. Buzz opp noe mer plass på parkeringsplassen enn mange personbiler. For det andre er den svært lett å manøvrere, noe vi også fikk erfare i praksis.

KORT SNUTE: Som på originalen er motoren plassert bak. Snuten svært kort, og det har sine klare fordeler. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KORT SNUTE: Som på originalen er motoren plassert bak. Snuten svært kort, og det har sine klare fordeler. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilen kommer både som personbil med fem seter, og som to- og treseters varebil (VW ID. Buzz Cargo). Sistnevnte byr på et lasterom som rommer i underkant av 4 kubikkmeter. Dybden er 220,8 centimeter, og bredden på 123-173 centimeter. Lastehøyden fra bakken er 62,3 centimeter, mens åpningen er125 centimeter høy.

CARGO: Lasterommet i cargo-utgaven rommer nesten 4 kubikkmeter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
CARGO: Lasterommet i cargo-utgaven rommer nesten 4 kubikkmeter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Personbil-utgaven er uansett den klart mest interessante for norske familier. Førsteutgaven vil være utstyrt med fem seter, to foran og tre i én rad bak.

Baksetene kan justerer ca 10 centimeter i lengderetningen, og når de er plassert lengst frem, måler bagasjerommet 140 centimeter i dybden, 123 centimer i bredden ved gulvet, og 70 centimeter opp til gardina. Det er rett og slett en enorm plass for bagasjeglade familer. Lastehøyden er på behagelige 61,9 centimeter.

Bagasjerommet er imidlertid delt horisontalt takket være en uttakbak hylle. Denne måler 20 centimeter i i høyden, og under her kan du skyve ski og lange gjenstander, som strekker seg godt under baksetene.

GOD PLASS: Hylla bakerst kan tas ut ved behov, men det er samtidig praktisk å legge ski og andre lange gjenstander under.
GOD PLASS: Hylla bakerst kan tas ut ved behov, men det er samtidig praktisk å legge ski og andre lange gjenstander under. Vis mer

Bakseteryggen er delt 40/60, og når det er slått ned, får du et helt flatt gulv når hylla bakerst er på plass. Da har du plutselig 220 centimeter i lengden og plass nok i bredden til en madrass på 120 centimeter til campingturene

Det er skyvedører på begge sider som sikrer lett adkomst, disse kan enten leveres manuelle eller elektriske. Bak kan det enten være luke eller to dører.

Bilen kan også leveres med hengerfeste, og kan dra henger med totalvekt på inntil 1000 kilo.

Sniktitt på interiøret

Interiøret var delvis kamuflert i bilen vi fikk teste, men alle som er kjent med ID.3 og ID.4 vil kjenne igjen ratt, knapper, skjermer og betjening.

Bilde fra personbilen. Midtkonsollen kan skyves noen centimetre fram og tilbake.
Bilde fra personbilen. Midtkonsollen kan skyves noen centimetre fram og tilbake. Vis mer

Vi fikk også kikke bak kamuflasjen, og kan røpe at her er det flere praktiske hyller, hanskerom, dobbel koppeholder, induktiv ladeplate for mobiltelefon og flere USB-porter. Faktisk er det hele sju USB-porter rundt i kupeen, som bør være nok til hele familien.

Bilde fra ID. Buzz Cargo. Skjermene, rattet og knappene er mer eller mindre identisk med ID.3 og ID.4, men det er noen små forskjeller på hendlene.
Bilde fra ID. Buzz Cargo. Skjermene, rattet og knappene er mer eller mindre identisk med ID.3 og ID.4, men det er noen små forskjeller på hendlene. Vis mer

Fargene som gikk igjen i interiøret i testbilen var hvit og oransje, med enkelte overflater med treimitasjoner og detaljer som gav en viss retrofølelse. Vi fikk kun tatt bildet over, som dessverre ikke avslører alt.

Motor, batteri og rekkevidde

Volkswagen kommer i første omgang kun til å lansere ID. Buzz med bakhjulsdrift, én motor og én batteripakke. Motoren yter maks 204 hestekrefter, med dreiemoment på 310 Nm. Det er med stor sannsynlighet tilsvarende motor som sitter i ID.4.

Batterikapasiteten er netto 77 kWh, som også svarer til ID.4, men her har vi fått opplyst at cellene kommer fra en annen produsent. Vi har fått antydet, men ikke bekreftet, at ladehastigheten er økt til rundt 170 kW på det meste, mot 125 kW på ID.4.

Rekkevidden vil med stor sannsynlighet ligge et sted mellom 350 og 400 kilometer (WLTP).

En interessant nyhet på ladesiden, er uansett støtte for Vehicle-to-Home eller såkalt bidirectional charging. Det betyr blant annet at batteriet kan lades når strømmen er billig, og forsyne huset med strøm når strømmen er dyr. Her må man naturligvis også ha utstyr i huset som støtter dette, detaljene må vi komme tilbake til.

Oversiktlig, enkel og behagelig

Vi fikk kjøre ID.Buzz i én time på danske motor- og landeveier, ikke nok til å lage en full test, men nok til å få et fullverdig førsteinntrykk. Det første vi vil trekke fram, er at man sitter høyt og godt, og takket være de store vinduene får man en slags cockpit-følelse, svært god utsikt forover, bakover og til sidene.

Man ser også klart enden på den korte snuten. Dette, kombinert med 360-graders kamera og en rekke sensorer, gjør det særdeles enkelt å manøvrere i trange parkeringshus, for eksempel.

Setene kan justeres elektronisk etter smak og behag, og man har også nedfellbare armlener på begge sider. Undertegnede fant seg til rette umiddelbart.

Bilen er svært lettkjørt og støynivået lavt. Man får ingen «kassefølelse» til tross for den romslige kupeen. Isolasjonen virker rett og slett å være meget god. Akselerasjonen er grei, men dette er ingen rakett. Likevel: Den er mer enn rask nok til de fleste behov, også til forsvarlige forbikjøringern. Topphastigheten er 145 kilometer i timen.

Vi prøvde oss også på en u-sving midt i København-trafikken, og kan bekrefte at vi ikke trengte å rygge, der vi i utgangspunktet var overbeviste om at vi trengte det for å komme helt rundt. Men altså: Dette er en bil med bakhjulsdrift, det er ikke usannsynlig med en annen svingradius når utgaven med firehjulstrekk dukker opp senere.

Den 12,1 tommer store skjermen og infotainmentsystemet er temmelig brukervennlig og har mange nyttige funksjoner som kan styres både av knapper på ratt, direkte på skjerm og via talestyring. Her er også støtte for Apple Carplay og Android Auto dersom du skulle foretrekke det.

Rekkevidde og forbruk

Vi fikk også en forsmak på forbruket. Da vi startet turen var batteriet fulladet, og rekkeviddemåleren anslo 359 kilometer. Da vi kom tilbake hadde vi kjørt rundt 45 kilometer, 12 prosent av kapasiteten var borte og måleren viste et snittforbruk på rundt 22 kWh pr 10 mil.

Det var rundt 5-6 varmegrader og tørt i København da vi kjørte, og turen omfattet både landeveiskjøring i 50-60 kilometer, og på motorveier i 110 kilometer i timen.

Det er ikke foretatt WLTP-målinger på bilen ennå, men den vil etter all sannsynlighet ligge et sted mellom 350 og 400 kilometer, fikk vi opplyst fra representanter fra Volkswagen. Det stemmer i så fall godt med våre foreløpige erfaringer.

Foreløpig oppsummering

Det er mye å like ved nye ID. Buzz. Den er komfortabel, oversiktlig, byr på mengder av plass og forbruket virker dessuten å være akseptabelt.

Om vi skulle satt et spørsmålstegn ved noe, måtte det være at den endelige bilen muligens har blitt for ulik originalen - og prototypene vi har sett tidligere. Nå bedyrer riktig nok Volkswagen-representantene vi har snakket med, at vi vil få et helt annet inntrykk nå kamuflasjen tas av. Så får vi se hva vi sier 9. mars.

Og så tror vi svært mange norske kunder ville ønsket en firehjulstrekker og en større batteripakke fra dag én, men disse må altså smøre seg med tålmodighet (se nederst).

Når kommer den - og hva vil den koste?

VW ID. Buzz og ID. Buzz Cargo går i produksjon i disse dager. Det er ventet at de første kundene vil få bilene sine i begynnelsen av oktober. Forhåndssalget ventes å starte i slutten av april.

Prisene er ikke klare, men vi har fått antydet en pris i EU som vil ligge rundt 8000 euro over ID.4. Hvis det stemmer, snakker vi kanskje om en startpris på rundt 500.000 kroner. Det vil i så fall være en pris som vil gjøre ID. Buzz interessant for mange.

Elbil24 kommer til å kjøre full test av bilen når presse- og demobilene kommer til Norge, noe som vil skje i august/september.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Flere utgaver kommer

Samtidig får vi bekreftet fra Volkswagen at ID. Buzz vil komme i flere forskjellige utgaver i tiden fremover. Det vil blant annet komme en lang versjon, to motorer med drift på alle fire hjul, større batteripakke og ikke minst - versjoner med både 6 og 7 seter.

Disse er imidlertid ikke ventet på markedet før tidligst mot slutten av neste år. Vi kommer tilbake med mer så snart ting er bekreftet.

ID. Buzz avdukes uten kamuflasje 9. mars. Elbil24 vil naturligvis være blant de første som serverer deg de første bildene og videoene.

VW ID. Buzz - foreløpige data

HjuldriftBakhjul
Motor:1 x elektrisk
Effekt:204 hk
Dreiemoment:310 Nm
0-100 km/t:Ukjent
Toppfart:145 km/t
Batterikapasitet:77 kWh
Rekkevidde (WLTP):Antatt 350-400 km
Ombordlader:11 kW
Hurtiglading:Antatt 170 kW
LxBxH (mm):417x1980x1938
Akselavstand (mm):2988
Bagasjerom:468 liter
Taklast:Ukjent
Hengervekt:1000 kg
Dekk:Inntil 21 tommer
Garanti bil:5 år
Garanti batteri:8 år / 160.000
Startpris, anslag500-550.000 kr (ubekreftet)

Omkostningene knyttet til prøvekjøringen ble dekket av produsenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.