Startbatteri på elbil

- Vi ser mange som trenger hjelp

Naf advarer mot å glemme startbatteriet. En ny elbil gir heller ingen garanti.

12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-volt batteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-volt batteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): - Vi ser at mange trenger hjelp med å få startet bilen. Det blir ikke bedre av at vi nå har lave temperaturer i hele landet som ytterligere tærer på bilens startbatteri, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i Naf.

De opplever i disse dager stor pågang av bilister som trenger hjelp fordi startbatteriet er tomt. Under pandemien består hverdagsreisen for mange en tur ned trappen eller inn døra til hjemmekontoret. Det er dårlig nytt for bilen din.

Kulde, hjemmekontor, småkjøring og lange perioder uten bruk utfordrer bilenes batterier. Mange opplever at bilen rett og slett ikke vil starte når man skal bruke den.

- Husk å lade startbatteriet, uavhengig av om bilen går på tradisjonelt drivstoff eller på strøm, sier Svendsen.

Sørg for fulladet batteri

I en fersk undersøkelse utført av Norstat for Naf sier bare 21 prosent av de spurte at de lader bilens batteri jevnlig gjennom vinteren.

Samtidig viser ferske tall fra Naf veihjelp at startproblemer er den hyppigste årsaken til at norske bilister ikke får start på bilen.

- Det er lett å forstå frustrasjonen når man kommer til en bil som ikke vil starte, men det er mye man selv kan gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen, sier Svendsen.

Han anbefaler at du lader batteriet med jevne mellomrom slik at du alltid har et fulladet batteri.

- Følger man Nafs laderåd kan alle klare å koble til en batterilader. Det er en billig forsikring for å få start på bilen, samtidig som det forlenger levetiden på batteriet, sier Svendsen.

Fortsetter etter videoen

VIDEO: Når det er skikkelig kaldt og du kjører inn i en tunnel, kan dugg plutselig dekke frontruten på innsiden. Se hvordan du unngår problemet på Kia EV6. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ny bil er ingen garanti

Nyere biler har elektronikk som trekker strøm når de står stille. Å ha en ny bil er derfor ingen garanti for at du unngår startvansker.

Det er heller ikke gitt at du slipper unna fordi du har elbil og har fulladet fremdriftsbatteriet. Fagredaktør i Elbil24, Fred Magne Skillebæk, forklarer hvorfor:

- En elbil har ingen starter som har i oppgave å dra en bensin- eller dieselbil i gang. Derfor trengs det i utgangspunktet ikke et like stort startbatteri i en elbil. Bilprodusentene setter derfor inn et langt mindre 12-volts batteri i elbilene, noe som gjør dem ekstra sårbare dersom man glemmer å skru av alle strømforbrukere, som parklys eller lignende. Da tappes batteriet på mye kortere tid, forteller Skillebæk.

Småkjøring fører til at energien man brukte på å starte bilen ikke erstattes av bilens egne ladesystemer når man kjører. Det betyr at man tapper batteriet for strøm hver gang man bruker bilen på korte turer. Resultatet er startproblemer.

- Mange elbilister glemmer at også elbilen har et startbatteri. Det skal starte bilens elektronikk, samtidig som det styrer ulike systemer i bilen. Dersom dette batteriet er tomt, vil ikke elbilen starte. Da blir man stående, sier Svendsen.

Her er NAFs fem laderåd:

  • Et friskt batteri skal ha en hvilespenning på 12,7 volt med motoren avslått. Lad batteriet dersom hvillespenningen er lavere.
  • Har du et multimeter, eller et voltmeter, kan du enkelt kontrollere spenningen. Still apparatet på likestrøm (Vdc) og sett den røde pinnen til pluss og den sorte til minus
  • Koble til laderen dersom batteriet har en spenning på under 12,7 volt. Koble til pluss først (rød klemme på laderen), deretter minus (sort klemme på laderen). Til slutt kobler du laderen til en stikkontakt.
  • Lad batteriet til det er fulladet. For å koble fra laderen gjør du motsatt av hva du gjorde når du koblet den til.
  • Les instruksjonboken til bilen din og til laderen du skal bruke slik at du får stilt inn korrekte ladeprogram. Har du elbil skal du følge anvisningene for batterilading som står i instruksjonsboken

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.