(Elbil24):
I forrige uke fortalte Elbil24 om den elektriske ambulansen som i disse dager testes ut i Danmark.
Firmaet Falck har bygd om en Tesla X for å gjøre det mulig å bruke den som utrykningsbil for leger.
I tillegg jobber de med å utvikle en vanlig ambulanse som også kan transportere pasienter. Målet er at elektriske ambulanser skal være en naturlig del av en ambulanseflåte om noen år.

Danmark får Tesla-ambulanse
– Klare for el
Og Norge er definitivt klare for elektriske ambulanser, sier stabssjef ved ambulansetjenesten på Oslo universitetssykehus (OUS), Anders Halden.
– Det er i denne retningen det går og vi har selvsagt lyst til å være med i denne utviklingen.
Allerede har de gjort vurderinger rundt en bil av samme type som den Danmark nå prøver ut, en såkalt legebil som frakter lege til ulykkessteder, men som ikke kan transportere pasienter.
– Det har vi vurdert, og vi har vært i kontakt med flere bilprodusenter. Nå begynner driftslengden å nærme seg det vi trenger i ambulansetjenesten, så det er spennende.

En økonomisk vurdering
Halden sier at man imidlertid må gjøre en vurdering, også med tanke på det økonomiske.
– Foreløpig er de bilene som egner seg best til bruk hos oss relativt kostbare, som for eksempel Tesla Model X som de har brukt i Danmark. Det er en av grunnen til at vi foreløpig har avventet litt.
– Men nå kommer det flere bilmodeller de neste åra med litt lavere pris som kan egne seg godt, så vi følger tett med på utviklingen av elbiler.
Halden har fulgt el-ambulanseutviklingen i Danmark med spenning, og sier at det absolutt er aktuelt å få liknende biler til Norge etter hvert.
– Akkurat nå er jeg ikke på utkikk etter nye biler, vi har de vi trenger der dags dato. Men ved neste korsvei vil vi selvsagt sterkt vurdere et eventuelt elektrisk alternativ.

Spår kraftig prisnedgang på elbiler
Må testes grundig
For det er ikke gitt at de kommer nå. Den ombygde Teslaen i Danmark testes nå ut, og må bestå testene for å bli godkjent som utrykningskjøretøy.
Falck sier at de også ser på muligheten for å utvikle en vanlig ambulanse.
Halden syns dette er spennende, men sier at for hans del så må bilen oppfylle noen kriterier før de vil vurdere å ta dem inn i stallen.
– Vi må vite at service lett kan bli utført, og at eventuelle feil kan rettes raskt. I tillegg må vi vite hva slags ladepunkter vi har til rådighet. Våre biler kan være på veiene i opptil 90 prosent av tiden, så da må vi vite at vi slipper å stå ved en MacDonalds og lade i en time, midt i et skift.
Med andre ord, må det være en infrastruktur på plass som gjør det mulig å bruke den mest effektivt.

Nå blir det trøbbel for elbilister
Men at de vil ha en elektrisk ambulanse, hvorvidt det dreier seg om en legebil eller en vanlig ambulanse, er det ingen tvil om.
– Vi, i ambulansetjenesten ved OUS, skal helt klart være først i landet når det kommer en ambulanse som møter kravene for en utrykningsbil. Det er det ingen tvil om!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.