Elbil i bomringen:

Vil fjerne elbilrabatt i bommen

Mener rabatten hemmer kollektivprosjekter.

FJERNER RABATT? Flere tar til ordet for at elbilister skal betale like mye som fossilbilister i bomringene rundt Oslo. Foto: NTB Scanpix
FJERNER RABATT? Flere tar til ordet for at elbilister skal betale like mye som fossilbilister i bomringene rundt Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Elbil-sjåfører kan bli nødt til å betale like mye som andre bilister i Oslos bomstasjoner. Flere tar til orde for at elbilrabatten må bort.

Dyre kollektivprosjekter

Statsminister Erna Solberg har tidligere i år lovet at insentivene for elbilene skal vare ut denne regjeringsperioden, men det betyr ikke nødvendigvis at bomrabatten er fredet.

Fra 1.juni måtte også elbileiere betale i bomringene rundt Oslo, men til sterkt reduserte priser, sammenlignet med bensin- og dieselbiler.

Årsaken til at flere nå vil fjerne denne rabatten er at det ikke er penger til alle de store kollektivprosjektene i Norges største bompengefinansierte bypakke, Oslopakke 3.

Det skyldes at elbilboomen er mye kraftigere enn noen trodde da Oslopakke 3 ble skrudd sammen for tre år siden.

– Slik det ser ut i dag, er det min oppfatning at vi ikke klarer å finansiere Oslopakke 3, sier Terje Rognlien, som leder Oslopakke 3-sekretariatet til NRK.

Rabatten hemmer

Han sier andelen elektriske biler gjennom bomstasjonene vil øke med bortimot 50 prosent fram mot 2023.

– Det som hemmer oss, er regelen om at elbilene skal betale maksimalt 50 prosent av normaltakst, sier Rognlien.

Regelen om halv pris for elbiler i alle norske bomstasjoner ble vedtatt av Stortinget i 2017.

Uenige

Men MDG sier nei til at elbilistene skal betale mer.

- Foreløpig er det et helt feil signal å sende at elbiler skal miste fordeler, sier samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG).

Fylkesordføreren i Akershus, Anette Solli (H), er uenig.

– Taket er nådd når det gjelder hva vi kan be bensin- og dieselbilistene om. Hvis vi skal opprettholde ambisjonene, må vi se på elbilene utover 50-prosent-regelen. Det håper jeg Stortinget gir oss mulighet til, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.