Elektrisk motorsport:

Vil Formel E ta over for Formel 1?

Vi ble med Nissan-teamet på jakt etter resultater, og har fått deres mening om saken.

KJØPT OPP: Nissan kjøpte seg opp i det allerede eksisterende e.dams-teamet.
KJØPT OPP: Nissan kjøpte seg opp i det allerede eksisterende e.dams-teamet. Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Formel 1 har i lange tider vært motorsportens udiskutable spydspiss, noe den etter alt å dømme vi være i lang tid. At Netflix har forbarmet seg over serien har i tillegg skapt en publikumsinteresse uten like i tillegg. At vi også har fått Dennis Hauger som norsk fører i F2-serien gjør det også ekstra interessant å følge racing generelt, sett med norske øyne.

Men hva da med Formel E, hvor det kjøres en full serie med elektriske formel-biler?

Rent teoretisk er det naturlig å tro at det må gå samme vei med motorsporten som med personbilene. Elektrifiseringen er ikke til å unngå. Det vil på sikt ha liten hensikt å investere enorme summer i biler med forbrenningsmotor i motorsporten, ettersom produsentene ikke vil dra nytte av teknologien i personbilene de skal lage. Samtidig ser vi at det legges bånd på Formel 1 gjennom reguleringer, samtidig som utviklingen går raskt innen Formel E.

FØRERNE: Maximillian Günther og Sébastien Buemi har lang erfaring, men konkurransen er stor. Foto: Fred Magne Skillebæk
FØRERNE: Maximillian Günther og Sébastien Buemi har lang erfaring, men konkurransen er stor. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Stadig utvikling

Elbil24 ble nylig med Nissan for å overvære oppkjøringen til løpet i Monaco, og har snakket med teamledelsen om deres syn på disse tingene. Tidligere har vi også vært med Audi-teamet ved flere anledninger. De var blant annet i Norge og trente en lengre periode på Våler-banen, der de simulerte flere deler av de banene som skulle kjøres gjennom påfølgende sesong. I årets sesong er de ikke lenger med.

Det interessante med Formel E er at det fra generasjon til generasjon skjer en stadig teknisk oppgradering som gjør sporten heftigere og heftigere, mens Formel 1 blir regulert med begrensende tiltak, blant annet for å holde kostnadene i sjakk.

Eksempelvis skal Formel 1-bilene i tiden som kommer yte 400 kW, men Formel E henger ikke langt etter. Fra neste generasjon skal de ha en totaleffekt på 350 kW, og det med elmotorens karakteristikk som leverer dreiemomentet umiddelbart.

Mye likt

Formel E er likevel vel så regulert som Formel 1, ettersom store deler av bilene i FE er identiske. De respektive teamene har strengt tatt kun påvirkningskraft for den delen av bilen som har med programvare og BMS’et å gjøre (Battery Management System). I tillegg gjør de sine egne oppsett på chassis og øvrig understell.

Det er likevel meningen at mer og mer av utviklingen skal slippes fri og at ansvaret legges over på de respektive teamene, på sikt. Dette for at man også i Formel E skal få en konkurranse på et bredere plan enn i dag.

- Vi har møter rundt disse tingene til stadighet, forteller teamsjefen i Nissan til Elbil24.

Han legger også til at Formel E er en demokratisk styrt serie, der veldig mye av avgjørelsene tas av teamene i fellesskap. Alles interesser skal hensyntas i stå stor grad som mulig.

Forskjellig kjørestil

Men hvordan er det å kjøre en Formel-E bil, som i motsetning til andre racingbiler drar på et stort og tungt batteri? Det er ikke til å komme unna at egenvekten påvirker kjøreegenskapene. I dagens generasjonen FE-biler er det bakhjulsdrift, mens neste generasjon biler får firehjulsdrift, basert på en elmotor for hver aksel, som på vanlige elbiler.

- Vi må absolutt tilpasse kjørestilen, forteller Sebastien Buemo til Elbil24. Han legger til at de blant annet må bremse tidligere, ettersom de fysiske lovene gjør at en bil med høy vekt gjerne vil rett frem i svingene, sammenlignet med en lett bil. Oppsettet på bilen tilpasses også vekten for bedre turn-in i svingene.

Sébastian Buemi kjører forresten bil nummer 23. Om dette er tilfeldig eller ikke vet vi ikke, men tallet 2 uttales «ni» på japansk, mens tallet 3 uttales «san». En morsom fun-fact for en Nissan-fører.

En fører i Formel E har for øvrig en rekke justeringsmuligheter underveis i løpet, til alt fra kommunikasjon med teamet, og justeringer av bilen. Rattet, som vist på bildet, har 19 knapper. Tre av disse knappene har derimot en rekke posisjoner, der hver posisjon han en rekke valg som kan gjøres med to scrollehjul.

FUNKSJONELT: Elbil24s Fred Magne Skillebæk tar en nærmere titt på rattet, som kontrollerer over 500 innstillinger.
FUNKSJONELT: Elbil24s Fred Magne Skillebæk tar en nærmere titt på rattet, som kontrollerer over 500 innstillinger. Vis mer

- Til sammen er det rundt 500 posisjoner man kan gjøre ut av disse knappene, forteller teamsjefen oss. Alle disse funksjonene skal førerne ha i hodet, og nærmest kunne gjøre i blinde.

I dag kjører sjåførene generasjon to i rekken av Formel E. Forberedelsene for neste sesong er for lengst i gang, og da skal det gjøres en rekke endringer på bilene, som vil gjøre dem langt raskere. Dette vil også kreve at banene må utvides og endres.

Elbil24 har selv sittet på rundt en oppsatt Formel E-bane, den gang i New York, og i de hastigheter vi her snakker om er det utvilsomt trangt. Det gjør at det dessverre blir noe knuffing, og biler som er borti hverandre.

- Vi ønsker likevel ikke å endre tanken om fortsatt å kjøre løp i bynære strøk, forteller teamsjefen videre. Der er det enklere å trekke publikum, noe de selvfølgelig er interessert i, også i Formel E.

Formel E til Norge?

Det har vært krefter i sving for å få Formel E til elbilens primærland, Norge, men nå ser dette toget ut til å ha gått. Nettopp mulighetene for horder med publikum gjør at det er for små forhold her til lands. Sirkuset sikter seg derfor inn på de større byene, som New York, Berlin, og tilsvarende. Monaco har en lang tradisjon for gateløp, så også dette er et høyaktuelt valg.

Nissan virker å ha klokkertro på satsingen, der de egentlig gikk inn og kjøpte opp et eksisterende team for å ha full kontroll selv. Det var franske Dams som solgte e.dams fullt og helt til Nissan, som fortsatt kaller teamet Nissan e.dams.

Løpet i Monaco endte ikke på beste måte for Nissan-førerne Maximillian Günther og Sébastien Buemi, der de fikk en 8.plass som beste plassering. Heller ikke løpet som gikk av stabelen på den gamle flyplassen Tempelhof i Berlin i helgen gikk deres vei. Men oppsettet er nytt og trenger innkjøring, for Nissan har åpenbart mål om å ta for seg av de gjevere plassene.

Om Formel-E kommer til å overta for Formel 1? Ikke engang teamsjefen i Nissan, Tomasso Volpe går i den tro. Formel 1 har fortsatt en lang vei å gå. I 2026 kommer ytterligere regelendringer, der de blant annet skal vaske seg grønne ved å gå over til e-fuel. Men Formel E har også en åpenbar plass innen racing. De representerer fremtiden, og den er utvilsomt elektrisk.

Og det er nettopp dette som gir oss svar på hvorfor Nissan i det hele tatt er med. Satsingen gir dem erfaring i det de skal lage til gatebruk. Men ikke bare det.

-Vi er nå i en fase der vi ikke bare tenker utvikling fra "race to road", men også "road to race", avslutter Volpe, før vi blir jaget ut av garasjen, og kvalifiseringen snart setter i gang. S

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.