Elbil i kollektivfelt:

Vil ha elbilene ut av bussfila

Bussjåfører i hovedstaden er lei av at elbiler skaper køer i kollektivfeltene.

VIL HA FORBUD: Bussjåfører vil ha forbud mot elbiler i kollektivfeltet. Foto: NTB Scanpix
VIL HA FORBUD: Bussjåfører vil ha forbud mot elbiler i kollektivfeltet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Yrkestrafikkforbundet vil ha totalforbud mot elbiler i kollektivfeltene i hovedstaden.

Bussjåførene er lei av å ikke få gjort jobben sin med å frakte folk til og fra jobb etter tidstabellen.

Nå oppfordrer de byrådet i Oslo til å ta grep.

Opplever køer

- Vi oppfordrer de rødgrønne partiene som nå skal gå inn i byrådsforhandlinger i Oslo om å jobbe for å få elbilene ut av kollektivfeltene, slik at kollektivtrafikken inn, ut og gjennom Oslo blir mer effektiv, sier Trond Jensrud, generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet.

Han sier at med økningen i antall elbiler i og rundt Oslo, så opplever de stadig køer i kollektivfeltet.

- I tillegg bidrar det at elbilene bytter fil til at bussen må bremse ned, eller det kan oppstå farlige situasjoner, sier Jensrud.

Han forteller at Yrkestrafikkforbundet får mange henvendelser fra fortvilte bussjåfører i Osloområdet. De er rett og slett lei av å ikke kunne gjøre jobben sin.

Tror ikke på forbud

Norsk elbilforening mener et generelt forbud ikke er veien å gå.

Generalsekretær, Christina Bu, sier til Elbil24 at det finnes praktiske løsninger for å løse problemet, og at dette bør avgjøres fra kollektivfelt til kollektivfelt.

- Der det er plass, bør vi bruke plassen effektivt, både for å redusere køen på veien totalt og for å fremme elbilsatsinga som er viktig for Oslo. Den største utfordringen noen steder er påkjøringsrampene - her blir det for mange biler. Lysregulering eller forlenging av påkjøringsrampene vil bidra til bedre trafikkflyt.

Hun mener også at mange elbilister selv prøver å begrense belastningen på kollektivfeltene.

- Vi har mange eksempler på medlemmer som samkjører med elbil, og derfor er med på å begrense total trafikkbelastning. Det er bra for alle.

FINNES LØSNINGER: Generalsekretør i Norsk Elbilforening, Christina Bu, tror ikke på et generelt forbud. Foto: Elbilforeningen
FINNES LØSNINGER: Generalsekretør i Norsk Elbilforening, Christina Bu, tror ikke på et generelt forbud. Foto: Elbilforeningen Vis mer

Tilgangen til kollektivfeltet er en av mange fordelene som gjør at flere i dag velger elbil fremfor en fossilbil. Dette er fordeler vi bør holde på, sier Bu.

- Vi har en stor jobb å gjøre med å sikre at elbil blir det naturlige valget for alle. Derfor må man fortsette å gi fordeler til dem som velger utslippsfritt, og dessuten fremme samkjøring. Flyttes elbilene ut i de andre feltene blir køene enda lenger.

Skaper forsinkelser

Jensrud, på sin side, mener noe må gjøres.

- Det er misforstått miljøpolitikk når elbilene får lov å hindre bussene, sier Jensrud.

Han tror mange passasjerer deler frustrasjonen som bussjåførene føler ved at de aldri kommer fram på den tiden de egentlig skal.

- To elbiler tar opp samme plass som en buss med 50 passasjerer, da gir det seg selv hva som er mest fornuftig å prioritere, fortsetter Jensrud.

Jensrud sier forsinkelsene fører til ulemper både for passasjerer og sjåfører.

- Folk kommer for seint på jobb eller rekker ikke fotballtreningen med jentungen på ettermiddagen, fordi bussen er forsinket.

- I tillegg rekker ikke bussjåførene å ta matpause eller toalettbesøk, fordi de kommer alt for seint inn til holdeplassene, sier Trond Jensrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.