Vil ha soneavgift

Vil innføre betalingssoner for diesel- og bensinbiler

Oslos byråd vil forby fossilbiler i deler av byen. Nå møter de utfordringer.

TETT: Både Bergen og Oslo er til tider plaget av forurenset luft. Derfor foreslås det å forby fossilbiler i enkelte soner i de to byene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TETT: Både Bergen og Oslo er til tider plaget av forurenset luft. Derfor foreslås det å forby fossilbiler i enkelte soner i de to byene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Mens byrådet i Oslo ønsker å forby diesel- og bensinbiler i enkelte områder av byen, ønsker Vegvesenet i stedet å tillate fossilbilene, men mot betaling. I juni ba byrådet Statens vegvesen se på hvordan dette kan løses, skriver Aftenposten.

Byrådet ønsker å innføre såkalte nullutslippssoner, der det forbys å kjøre med biler som går på diesel og bensin. Elektrisitet, hydrogen og biogass blir tillatt. Dette har stor klimaeffekt, mener byrådet.

Oslos rødgrønne byråd med Ap, SV og MDG vil innføre nullutslippssoner allerede fra 2022 eller 2023. Også Bergen vil innføre nullutslippssone.

Men slikt forbud krever endringer i dagens lovverk, mener Statens vegvesen.

I notat fra Vegvesenet fremkommer det at dagens lovverk ikke tillater en nullutslippssone med automatisk kontroll av bilene. Skal det innføres, må det trolig vedtas ny lov i Stortinget.

Vegvesenet anbefaler betalingssoner. Da kan de med fossilbil betale for å kjøre inn i sonene.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), håper å finne en løsning, tross innsigelsene.

– Vi hadde jo håpet på en annen respons. Men jeg oppfatter at de ikke er helt endelig i tilbakemeldingen. Vi vil gjerne sette oss ned med både Vegvesenet og den nye samferdselsministeren og se hva som kan være mulig å få til, sier Stav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.