Prøvekjørt:

Vil Lexus RZ kunne rokke markedet?

Lexus RZ er snart på markedet, men kommer den tidsnok? Vi har kjørt nykommeren.

Finstas: Lexus har kledd RZ i finstasen, og snart blir den trillet ut på markedet. Vi har kjørt nykommeren. Foto: Fred Magne Skillebæk
Finstas: Lexus har kledd RZ i finstasen, og snart blir den trillet ut på markedet. Vi har kjørt nykommeren. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Lexus nærmer seg snart lansering av sin første elbil som er laget som elbil fra bunnen av. RZ skal barnet hete, og vi har nå kjørt bilen ved flere anledninger.

Merket Lexus er som kjent premium-merket til Toyota-konsernet, og bygger derfor teknologien på mange av de samme byggeklossene som Toyota selv bruker.

RZ er derfor laget på samme plattform, med samme batteri og til dels samme motorisering som Toyota bZ4X, men det finnes også klare forskjeller på de to bilene.

Lexus lik er å fremstille seg selv som et premium-merke, og det forplikter. Da skal både opplevd og faktisk kvalitet være i en særklasse, og bilene må gi en følelse av at man kjører rundt i noe som er litt spesielt. Her har Lexus til nå vært i en slags særklasse, i følge alle brukerundersøkelser.

Her topper Lexus listene år etter år, noe som vel så mye handler om den kundeservicen de gir, som at bilene er spesielt mye bedre enn andre. Det er ingen grunn til å tro at servicen skal bli noe dårligere når de nå tar steget inn i det fullelektriske liv. Jo da, vi skal ikke glemme at Lexus har kompaktbilen UX 300e i garasjen fra før, men den er bygget på samme plattform som de fossile utgavene av UX, og kommer snart i en oppgradert utgave vi forventer mer av enn første generasjon.

Vil Lexus RZ kunne rokke markedet?

Lexus RZ er som sagt bygget på konsernets e-TNGA plattform, og kommer med det samme batteriet på 71,4 kWh som sitter i bZ4X. Anvendelig kapasitet er med tiden blitt kjent å være 64 kWh.

Mens bZ4X er en bil der firehjulsdriften og bakkeklaringen trekkes frem som gode egenskaper, så er Lexus RZ en lavere bil med mer krefter og er mer sportslig orientert enn sin nære slektning. Dette gjør at Lexus også har puttet på en sterkere motor foran enn hva vi finner i bZ4X, som har to like store motorer både foran og bak. Resultatet er at Lexus RZ har 313 hestekrefter å by på, men i dagens elbil-marked er det få som hever et eneste øyenbryn av dette. Elbilene har dratt på seg så mye krefter basert på dreiemomentet at 300 hestekrefter snart er å regne som moderat.

Toyota og Lexus har som kjent en god historikk når det gjelder å lage sportslige biler, med Celica, Supra og ikke minst råskinnet Lexus LFA. Det er også meldt fra Lexus at de ikke har tenkt å legge denne siden av seg død, selv med inntoget av elbilene. Det fordrer derimot at de strekker de sportslige strikkene langt lenger enn de gjør med RZ.

Vil Lexus RZ kunne rokke markedet?

For når de nå blir hengende etter med ytelser som følge av moderate motoriseringer, så er konkurransen dessverre for stor til at noen blir imponert av dette. At den sterkeste motoren også er satt fremst vil heller ikke tenne entusiasmen nevneverdig. Også er det nå engang sånn at energimengde i batteriet er giveren for hvor mye energi du kan hente ut av gangen.

Et lite batteri er i seg selv mer miljøvennlig enn et stort, men et lite batteri er ikke i stand til å levere den energien som skal til for å gi bilene god nok ytelser.

Her har Lexus valgt å bruke det samme som Toyota, bare med en litt større motor i fremre enden, mest for å kunne kalle seg mer sportslig.

SMART: Lexus tar en Tesla, og lanserer det såkalte Yoke-rattet, men i Lexus har det en funksjon. Foto: Fred Magne Skillebæk
SMART: Lexus tar en Tesla, og lanserer det såkalte Yoke-rattet, men i Lexus har det en funksjon. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Det som gjør Lexus RZ interessant er andre egenskaper enn de sportslige. For når det gjelder komfort og velvære er bilen suveren. Den er stille, i motsetning til mange andre elbiler, og den er svært komfortabel. Lexus har også fått en bedre skjerm enn sin slektning, og brukergrensesnittet virker mer intuitivt, selv om basisen er den samme.

VI har gått gjennom det meste av RZ’s egenskaper i tidligere saker, men under lanseringen fikk vi også teste konsernets nye steer-by-wire, et styresystem der det ikke finnes mekaniske komponenter som forbinder rattet med hjulene. Alt er styrt av strøm gjennom kabler. Det betyr at det også er datamaskiner involvert, og styringen kan programmeres til å være veldig forskjellig i høye og lave hastigheter. Og det er den virkelig.

Se vår video fra lanseringen, der vi forteller om systemet i praksis:

Bli med på vår aller første test av en bil uten styrestag, kun kabler. Lexus RZ 450e blir den første bilen i verden med dette systemet. Vis mer

I en tidlig fase ble det sagt at systemet skulle komme på markedet i år. Dette er nå forskjøvet et års tid. Trist for den utålmodige, men til gjengjeld er det også sagt at prisen skal mer enn halveres. For i tidlig fase ble det sagt at steer-by-wire ville bli ekstrautstyr, og med en konvertert euro-kurs ville havne på rundt 70.000 kroner. Sist vi stiftet bekjentskap med systemet var prisestimatet redusert til rundt 30.000 kroner, og da er det brått mulig å selge funksjonen til langt flere.

Vi har stor tro på steer-by-wire som funksjon, og Lexus ligger fortsatt an til å være først på markedet med denne funksjonen. Vi har også kjørt systemet i Toyota bZ4X, men intern politikk vil nok gjøre at Lexus får dette først.

Lexus RZ har en størrelse og pakke som passer nordmenn godt. I en normal verden ville vi også sagt at RZ har funnet en god form og byr på en god pakke til de som vil heve seg litt fra det hverdagslige.

Men verden er ikke lenger den samme nå som den var for et år siden. Det har rent mye vann i bekken, det er kommet flere merker til, og alle bruker de virkemidlene de kan for å stjele andeler.

De kinesiske produsentene er ingen unntak, og vi ser nå modeller fra disse som byr på mye av det samme som de tradisjonelle premiummerkene har å by på. Bare i mye større grad, til langt lavere priser, og de står strengt ikke tilbake for noe eller noen. Dette kommer til å bli Lexus sin utfordring med RZ og andre nye modeller, på samme måte som det blir utfordringen for Audi, BMW, Mercedes-Benz og de andre tradisjonelle premium-merkene.

Så på spørsmålet om hvorvidt man bør kjøpe en Lexus RZ for 650-700.000 kroner, så er det neimen ikke lett å svare på. Nye modeller triller raskere inn på markedet enn vi klarer å teste dem, den ene har mer å by på enn den andre og den ene bys frem til en lavere pris enn den andre.

Men vi ønsker Lexus lykke til, for det finnes en gruppe mennesker som ikke vil ha annet.

Så gjenstår det å se om Lexus klarer å verve ny lojalitet fra enda flere kunder med nye RZ, og det i et marked som har hardnet kraftig på veldig kort tid.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Utstyrsmodeller og priser:

Comfort 599.000
Executive633.400
Executive Panorama643.300
Executive Bitone673.300
Luxury713.300
Luxury Panotech733.200

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.