Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Det er ingen hemmelighet at elbiler i Norge er tilnærmet avgiftsfrie, dersom du kjøper en bil til under 500.000 kroner. Faller du for en ladbar hybrid er situasjonen en helt annen.
Da får du knapt noen økonomiske fordeler i det hele tatt, etter at myndighetene endret bilavgiftene.
Men Norge er ikke det eneste landet i verden som har fordeler for de helt utslippsfrie bilene, altså elbilene, og Norge er heller ikke det eneste landet som straffer de ladbare hybridene gjennom avgiftssystemet. De er jo tross alt ikke utslippsfrie, og strengt tatt har mange av dem et forbruk som slettes ikke er laget av fjelluft.
Teknologi for Norge?
Nå tar den kinesiske produsenten Bajoun et interessant grep som gjør at man kan snike seg unna noen av disse avgiftsreglene, vel og merke ikke lovlig. Bajoun Yep er en morsom bilmodell som ligner veldig mye på Suzuki Jimny her hjemme. Det er likevel ikke bilen i seg selv som er interessant i dette tilfelle, men teknologien.

Men før vi fortsetter kan vi fortelle at Bajoun ikke er noen hvem som helst. Det er faktisk et merke der amerikanske GM har gått sammen med kinesiske SAIC og Wuling Motors om å lage små biler, først og fremst for det kinesiske markedet.
Da trenger heller ikke veien være lang for at bilen kunne ha kommet til Norge, for SAIC er allerede representert i Norge gjennom bilimportøren RSA i Drammen.

Velg riktig Model Y: - Du får enormt mye bil for pengene
Elbil med bensinmotor
Bajoun har først og fremst laget Yep som en elektrisk liten firehjulstrekker. Å kalle den en jeep er som kjent ikke tillatt ettersom Jeep er et varemerke. Det er antagelig også derfor den er kalt Yep, som er noe lignende.
Bilen har et batteri på 28,1 kWh, og en rekkevidde på imponerende 30 mil, på en god sommerdag. Den veier tross alt bare rundt 1000 kg, og måler rundt 3,3 meter i lengde. Det er med andre ord snakk om en liten og spartansk bil.
Selv om den ser ut som en firehjulsdreven SUV, så har den kun drift på bakhjulene fra en enkelt elmotor. Denne yter 67 hestekrefter, som er nok til en toppfart på 100 km/t. Men så til løsningen.

De viktige avgiftene
For ettersom Yep er laget som en elbil, så ville den i Norge vært avgiftsfri, med unntak av vektavgiften, som alle biler blir belastet med.
Bajoun har derimot bestemt seg for å komme med en tilsvarende bil, men med en rekkeviddeforlenger installert i form av et bensinagregat, eller en bensinmotor om du vil.
Dette bensinaggregatet driver ikke bilen fremover, men genererer strøm til batteriet.
BMW lagde slike utgaver av sin i3, kalt i3 REX. Den fungerte på akkurat samme måte ved at bensinmotoren stod og durte og gikk, ene og alene for å generere strøm til batteriet, som igjen gikk til fremdrift av bilen.
Men BMW i3 REX var forhåndsdømt til ikke å bli en suksess i Norge, ettersom den ble kategorisert som en ladbar hybrid. Dermed påløp det avgifter som igjen gjorde bilen alt for dyr til at den ble salgbar.
Og her kommer hemmeligheten til Bajoun Yep.

Ekstrautstyr
For Bajoun har nemlig laget denne generatoren som ekstrautstyr. Det gjør at den kan hektes på som et tillegg på den fullelektriske utgaven, og vipps, du har en elbil med rekkeviddeforlenger. Du kan naturligvis gjøre dette når det måtte passe deg, også lenge etter at bilen er kjøpt og registrert, om du vil.
Men så sies det at ærlighet varer lengst. Skal du nå omregistrere bilen til å bli en ladbar hybrid, med de tilleggsavgiftene det medfører, eller skal du kjøre som om ingen ting har skjedd?
Det interessante er jo at du helt lovlig kan stoppe og lade bilen med et løst aggregat når som helst mens du står rolig, uten at det tilkommer avgifter. Men så snart du setter aggregatet inn i bilen, skrur det fast og lader mens du kjører så skal bilen altså avgiftsbelegges som en ladbar hybrid. Dette fordi CO2-utslippet slippes ut under kjøring.

Slik er lademulighetene ved norske fornøyelsesparker
Diskusjonen er tatt
De første diskusjonene rundt definisjonen på en bil med rekkeviddeforlenger dukket først opp i 2011, da Opel Ampera kom på markedet – ikke til forveksling med den fullelektriske Ampera-e som kom på markedet i 2017. Ampera fra 2011 var nettopp en elbil med et relativt lite batteri som igjen ble ladet med en rekkeviddeforlenger.
Daværende Opel-importør forhandlet intenst med myndighetene for å få Ampera-e registrert som en ordinær elbil, ettersom det var elmotoren som sørget for fremdriften. Rekkeviddeforlengeren sørget for strømmen igjen. Opel tapte dette slaget, ettersom bilen unektelig hadde et CO2-utslipp – selv om dette kom fra rekkeviddeforlengeren – og teknologien ble dermed klassifisert som ladbare hybrid.
Vi har lenge ventet på at en produsent ville komme med en slik ettermontert løsning på markedet, og nå er den altså satt i produksjon.
Det gagner antagelig oss nordmenn lite, ettersom Bajoun er et merke som antagelig aldri vil komme til Norge, men hvem vet. Skulle den tekniske løsningen falle i god jord, så er det ikke utenkelig at noen av de eksisterende merkene fra Kina her til lands kan finne på å tilby tilsvarende. Da vil det antagelig ikke gå lang tid før løsningen blir regulert i lovverket, og lykken kjapt kan kalles kortvarig.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.