CATL EVOGO:

Vil tilby batteribytte for alle

Verdens største batteriprodusent lager byttestasjon for de fleste elbiler.

Vil tilby batteribytte for alle
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Batteribytte har vært et lenge omtalt tema for elbiler, der man i stedet for å stå i lengre tid og lade ved en hurtiglader, heller kan slippe ned bilens batteri i bytte med et nytt og fulladet.

Er dette veien å gå – om ikke i dag, så på sikt? Noen mener dette, deriblant Nio, som nå har slått seg opp i Norge. Nio åpnet for øvrig sin første byttestasjon på Lier rett utenfor Drammen, 19. januar.

Nå får de delvis selskap av verdens største produsent av batterier for elbiler, CATL.

ÅPNER: Nio har åpnet sin første byttestasjon utenfor Drammen. Foto: NIO
ÅPNER: Nio har åpnet sin første byttestasjon utenfor Drammen. Foto: NIO Vis mer

CATL er kinesisk, og har nå utviklet byttestasjonene EVOGO, en byttestasjon som ligner mye på det Nio har laget. Byttestasjonen opptar like stor plass som parkeringsplassen for tre parallellparkerte biler.

Gamle ideer

Man trenger ikke gå langt for å møte motstand om tanken rundt slike byttestasjoner. Allerede i 2007 ble selskapet Better Place opprettet, nettopp for å tilby batteribytte.

Renault var på det tidspunktet eneste bilprodusent som hang seg på, og de introduserte elbilen Renault Fluence, som støttet batteribytte.

Markedet var på den tiden alt for smalt, og det gikk som det måtte gå. Selskapet ble slått konkurs i 2013.

Passer nesten alle

Nå er elbilene i ferd med å spise alt av utviklingsressurser innen bilbransjen, og markedet for elbiler er i høyeste grad mer modent enn i 2007. Dette åpner da også opp for nye tenkemåter og løsninger, noe nå også CATL mener å være åpen for.

Når CATL nå lanserer batteribytte, så er det ikke merkespesifikt. Det er da også dette som gjør satsingen oppsiktsvekkende.

For CATL har produsert moduler som består av et antall battericeller i hver, men CATL velger ikke å kalle dem moduler, men blokker. De såkalte Choco-SEB (swapping electric block) er laget spesifikt for batteribytte. De har også brukt siste generasjon batteriteknologi i cellene, som dermed også gir en høy energitetthet på 160 Wh/kg.

PASSER FLERE: Modulene skal kunne brukes i en rekke forskjellige biltyper. Foto: CATL
PASSER FLERE: Modulene skal kunne brukes i en rekke forskjellige biltyper. Foto: CATL Vis mer

Disse blokkene er laget på en måte som gjør at de skal kunne passe i 80 prosent av de elbilene som finnes på veiene i dag, uavhengig av merke og modell. De skal også passe i kommende biler de neste tre årene.

Hvorvidt dette krever at bilens batterikasse må byttes ut med en som er tilpasset disse blokkene har vi ikke fått klarlagt, men mye tyder på det.

Ikke best for alle

Hvorvidt batteribytte er en like god løsning i Norge som i Kina kan diskuteres, men det er unektelig en rask løsning som passer godt inn i verdens store megabyer, der folk flest bor i blokker og høyhus, uten mulighet for å lade hjemme.

Skal man basere seg på hurtiglading i slike områder, så vil det på grunn av ladetiden med føre enorme køer.

Tidsbruken per bil er med andre ord avgjørende, og per nå finnes det da ingen bedre løsning enn batteribytte.

Men, igjen, dette er først og fremst gjeldende i verdens store byer, og Norge har ingen av dem.

Fra Nio er det allerede uttalt at de setter stor pris på å få CATL som en tilbyder av samme tjeneste som dem selv, og at dette bidrar til større aksept av batteribytte som en fremtidig teknologi.

Det første bilmerket som har uttalt at de vil bruke blokkløsningen til CATL er merket Bestune fra den kinesiske FAW-gruppen. Det er blant annet de som produserer Hongqi, som nettopp er kommet til Norge, noe Bestune også vil etter hvert.

Batteribytte er nok kommet for å bli, om enn ikke i alle elbiler, og kun for dem som har et klart behov. For mange vil det nok være besnærende å svinge innom en byttestasjon for et tre minutters bytte, fremfor en halvtimes lading.

Når vi eventuelt får den første CATL Evogo-stasjonen i Norge gjenstår å se – om noen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.