Solid State-gjennombrudd

Viste fram nytt elbilbatteri: - Kan endre hele industrien

QuantumScape sitt nye batteri kan lagre fire ganger så mye energi pr liter som et konvensjonelt lithium-ion-batteri.

BATTERICELLE: QuantumScape har vist fram en prototype av et faststoffbatteri, som de hevder løser mange av utfordringene ved teknologien. Foto: QuantumScape
BATTERICELLE: QuantumScape har vist fram en prototype av et faststoffbatteri, som de hevder løser mange av utfordringene ved teknologien. Foto: QuantumScape Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er vinter i Norge, og mange nye elbil-eiere opplever at bilen som klarte 45 mil på én lading i august, knapt klarer 30 når gradestokken kryper godt ned på blåsiden. Og vi i media følger opp med saker om utfordringene, og hva man kan gjøre for å minimere dem.

De siste ukene har saker knyttet til elbiler og rekkeviddetap blitt nesten like tallrike i media som saker om dyrere mat og stigende renter.

Nye batterier kan endre alt

Samtidig jobber alle de store elbil- og batteriprodusentene med å redusere disse utfrordringene. Fortsatt er det mye potensial å hente ut fra dagens litium-ion-batterier, men på sikt kommer en helt ny generasjon batterier til å bli viktigere og viktigere: Solid-state-batterier eller faststoffbatterier som de omtales som på norsk.

Ved å bruke en fast elektrolytt i stedet for den typiske flytende løsningen, kan faststoffbatterier lagre betydelig mer energi i vekt og volum enn litium-ion-batterier. Samtidig er det en del utfordringer som må løses før batteriene kan masseproduseres, blant annet knyttet til stabilitet og levetid.

TETTPAKKET ENERGI: Faststoffbatterier har potensial til å bære langt større energimengder enn konvensjonelle batterier av samme størrelse og vekt. Illustrasjon: QuantumScape
TETTPAKKET ENERGI: Faststoffbatterier har potensial til å bære langt større energimengder enn konvensjonelle batterier av samme størrelse og vekt. Illustrasjon: QuantumScape Vis mer

Hevder å ha løst alle de store utfordringene

Det amerikanske selskapet QuantumScape er blant dem som har kommet lengst i forskning og utvikling av faststoffbatterier. Selskapet, som blant annet har Volkswagen på eiersiden, har nettopp vist fram et faststoffbatteri (Solid-State Lithium-Metal)som blir omtalt som banebrytende. Årsaken er at QuantumScape mener å ha løst alle de store utfordringene ved faststoffteknologien, også når det kommer til levetid. Samtidig er energitettheten langt høyere enn i tidligere prototyper.

Batteriet kan nemlig lagre 1 kWh pr liter, omtrent fire ganger mer enn i batteriene som sitter i Tesla Model 3, skriver Insideevs.

Ladehastigheten skal også være upåklagelig, 0-80 prosent kapasitet skal kunne være unnagjort på 15 minutter. Dessuten skal det nye batteriet fortsatt ha 80 prosent kapasitet igjen etter 800 ladesykluser, lover selskapet, som legger til at det betyr rundt 386.000 kilometer i en typisk elbil.

Til sammenligning lover typiske batterigarantier på elbiler i dag 70 prosent kapasitet etter åtte år eller 160.000 kjørte kilometer. I praksis viser det seg imidlertid ofte å være langt mer kapasitet etter 160.000 kilometer enn lovnaden, særlig hvis man har vært nøye med å følge laderådene til produsentene.

I videoen under forklarer QuantumScape i detalj hvordan teknologien fungerer. (Artikkelen fortsetter)

- Kan endre hele industrien

En av dem som har kommentert batterinyheten, er Dr. Stanley Whittingham, som var med på å finne opp litium-ion-batteriet og som vant Nobelprisen i kjemi i 2019.

- Den vanskeligste delen av å lage et fungerende faststoffbatteri er behovet for å oppfylle kravene til høy energitetthet, rask lading, lang livssyklus og bredt driftstemperaturområde - samtidig. Foreløpige data viser at QuantumScape har løst alt dette, noe som ikke har blitt oppnådd før. Batteriet har derfor potensial til å endre hele industrien, hvis det kan settes i masseproduksjon, sier han i en uttalelse.

Når slik produksjon vil kunne skje, sies det foreløpig ikke så mye om - men QuantumScape skal ha begynt å levere prototyper av batteriene til bilprodusenter, for videre testing og utprøving. Selskapets CEO, Jagdeep Singh, legger ikke skjul på at det er et stykke vei igjen.

- Det gjenstår fortsatt mye før teknologien kan bli til kommersielle produkter, og nå må vi bare fokusere på dette arbeidet, sier han.

Samtidig er det en rekke konkurrenter som også har faststoffbatterier i emning, noe du kan lese mer om i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.