Voldsomme Tesla Model Y-tall

Etter bare én måned på markedet er den allerede Norges sjette mest registrerte bil i år.

MOT TOPPEN: Omsider har flere store partier med Tesla Model Y ankommet Norge. Det vises på registreringsstatistikken. Foto: Tesla
MOT TOPPEN: Omsider har flere store partier med Tesla Model Y ankommet Norge. Det vises på registreringsstatistikken. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Det er ikke mer enn én måned siden de første Tesla Model Y rullet ut fra et gigantisk frakteskip ved Filipstadkaia i Oslo, men allerede nå er bilen på sjetteplass på registreringsstatistikken - for hele året. Ifølge Elbilstatistikk.no har det fram til 24. september blitt registrert hele 4599 eksemplarer av Model Y i Norge.

Det skulle tilsvare rundt 140 biler hver dag siden den første skipslasten ankom landet, og da er søndager medregnet.

Et hav foran konkurrentene

Så langt i september er det registrert 3290 Model Y. Det plasserer modellen «et hav» foran nummer to på listen, som er Model 3 fra samme bilprodusent. Den er registrert i 1012 eksemplarer i september. Først på tredjeplass finner vi nærmeste konkurrent, Audi e-tron med 511 eksemplarer.

Mye kan selvsagt fortsatt forandre seg, men ingen kommer til å true Tesla Model Y på toppen av lista for september. De offisielle tallene for måneden får vi først fredag 1. oktober.

Hemmeligheten bak tallene

De ekstreme tallene er imidlertid et resultat av at det nærmer seg 2 1/2 år siden det ble åpnet for å reservere bilen. Med andre ord har mange ventet svært lenge på sitt eksemplar.

Og når det først løsnet, så løsnet det skikkelig.

Nå er det Norges tur til å få biler, og flere store frakteskip har ankommet landet de siste ukene. Bilene blir deretter videretransportert til de stedene der de utleveres til kundene. Og det skjer altså i et høyt tempo om dagen.

Det er vanlig at biler kommer i bolker, noe som kan gi umiddelbare utslag på registreringsstatistikken. Det samme så vi for eksempel med Ford Mustang Mach-e tidligere i år. Antallet var riktignok lavere, men høyt nok til å føre bilen helt til topps på registreringsstatistikken både i mai og juli.

- Det er viktig å skille mellom bestillinger og registreringer hos Statens vegvesen. Det er først når året er omme, at vi kan si noe sikkert om hvem som har hatt suksess og hvem som ikke har lykkes, sier redaksjonssjef Fred Magne Skillebæk i Elbil24.

Velsmurt prosess

For Oslo-regionen har Tesla for eksempel etablert et stort utleveringssenter under åpen himmel, ved Norges varemesse på Lillestrøm. Elbil24 har selv vært til stede og sett hvordan overleveringene skjer effektivt i en velsmurt prosess.

- Vi har jobbet systematisk de siste årene med å få på plass løsninger for å gjøre det enkelt og hyggelig å hente bil hos oss, også når vi håndterer store volumer. Gjennom pandemien har vi i tillegg satset på selvbetjente løsninger for å minimere kontakt, slik at kunder og ansatte ivaretas på en god måte, sier kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland hos Tesla, til Elbil24.

Kort leveringstid

Tesla er ikke like hardt rammet som mange av konkurrentene når det gjelder den pågående komponentmangelen. Selskapet har utviklet 19 nye programvareversjoner som gir dem større fleksibilitet i valg av komponenter, ifølge et brev sendt Tesla-aksjonærene i andre kvartal i år.

Ifølge Roland kommer Tesla til å være leveringsdyktige også på det norske markedet også framover.

- Alle bestillinger på Model Y og Model 3 i tiden fremover vil leveres i inneværende år, med forventet leveringstid på 1-2 måneder fra nå, sier han.

Variant Startpris* Rekkevidde (WLTP) Levering
Model 3 Standard Range Plus349 900 kr448 kmNovember
Model 3 Long Range449 900 kr614 kmDesember
Model 3 Performance499 900 kr567 kmDesember
Model Y Long Range534 900 kr507 kmNovember

* Bestillings- og leveringsomkostninger på 11 842 kr og vrakpant på 2 400 kr kommer i tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.