Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Nå er det ikke mange månedene igjen før de første norske kundene får nøklene til nykommeren Volvo EX30. Den kompakte elbilen omtales gjerne som en av de viktigste i Volvos historie. Det er ingen tvil om at Volvo sikter høyt når de lanserer sin raskeste og billigste elbil i én og samme pakke.
Forventningene er med andre ord høye. Noen har tatt i bruk superlativer som lommerakett og prisbombe. Andre spår at EX30 blir Volvos bestselger. Startprisen er tross alt både lovende og fristende, noe vi kommer tilbake til om litt.
Med EX30 tar Volvo i bruk SEA-plattformen til Geely. Geely-gruppen eier som kjent også Polestar, Lotus, Smart og Zeekr, for å nevne noen. Det betyr at EX30 deler plattform og tekniske egenskaper med andre spennende nykommere som Smart #1 og Zeekr X.

Her er elbilene som kommer til Norge i 2024
Tre utgaver
Nye Volvo EX30 er en kompakt-SUV som måler 4,23 meter i lengderetningen. Nykommeren er altså rundt 20 cm kortere enn godt etablerte C40/XC40. Videre er EX30 1,55 meter høy og 1,84 meter bred, mens akselavstanden måler 2,65 meter.
Du kan velge mellom tre ulike utgaver av EX30, som alle har samme mål og dimensjoner. Forskjellen ligger i batteristørrelsen, drivverket og ytelsene. De tre versjonene av EX30 har fått følgende navn:
- Volvo EX30 Single Motor
- Volvo EX30 Single Motor Extended Range
- Volvo EX30 Twin Motor Performance
Single Motor-versjonen har bakhjulsdrift og den minste batteripakken (49 kWh netto), mens de to nederste versjonene har den store batteripakken (64 kWh netto).
Den største forskjellen på Extended Range og Performance er at sistnevnte kommer med firehjulsdrift og dermed også to elektriske motorer og mer power. Extended Range har bakhjulsdrift og den lengste rekkevidden.
I Barcelona er det de to utgavene med stort batteri som er tilgjengelig for testkjøring. Extended Range-utgaven kommer med 272 hestekrefter og skal gjøre unna sprinten fra 0-100 km/t på respektable 5,3 sekunder. Langt fortere går det med Performance-utgaven, som med sine 428 hestekrefter tilbakelegger sprinten på imponerende 3,6 sekunder. Dette gjør modellen til Volvos raskeste.

Volvos billigste – rask som en Ferrari
Om du er mest interessert i innstegsmodellen av EX30, kan du sjekke tabellen i bunnen av artikkelen. Der får du vite alle detaljer om versjonen. Herfra og ut vil vi konsentrere oss om Extended Range og Performance, som altså er utgavene vi har prøvekjørt.
Her ser du hvordan Volvo EX30 ser ut utvendig:
Kjøreopplevelse
Nye EX30 er ikke blant de største kompakt-SUV-ene, men vi rekker faktisk å tenke at det er overraskende god plass når vi setter oss inn i førersetet. Bilen er laget som elbil fra bunnen av, med de fordeler det medfører. Her er det flatt gulv, åpen midtkonsoll og et romslig førermiljø. Panoramataket, som følger med den beste utstyrspakken, gir et luftig uttrykk og har mye å si for opplevelsen.
Vi plundrer litt med seteinnsillingene når vi setter oss til rette, men her viser det seg at justeringsknappen er smartere enn vi skjønner ved første anledning. Ved å trykke inn knappen får man nye justeringsmuligheter, deriblant tilting av setet. Det kommer godt med, for optimalt sett burde setene hatt lengre sittepute og mer lårstøtte.
Vi finner oss uansett godt til rette og legger i vei på spanske motorveier. Det er et godt tegn at vi må høre etter om støynivået er lavt. Vi har riktignok kjørt nye elbiler med et lavere støynivå enn EX30, men vi har samtidig lite å klage på. Her har vi et støynivå de aller fleste vil bli fornøyd med.
Fornøyd er det også all grunn til å være med kjørekomforten. Den er rett og slett veldig god. Bilen ligger fin på veien, også når vi etter hvert kjører inn i de svingete fjellveiene med god utsikt over Barcelona. Her koser vi oss, for EX30 er responsiv og morsom å kjøre. Blant annet på grunn av akselerasjonen.
Vi veklser mellom å kjøre Extended Range og Performance - begge med god akselereasjon. Extended Range-versjonen havner naturligvis i skyggen av Performance-kreftene, men samtidig er 5,3 sekunder fra 0-100 km/t fort - og mer enn nok for de fleste. Bare så det er sagt. Men det er noe eget med Performance. Den er hissig. Vi fikk ikke sjekket om den faktisk klarer 0-100 km/t på de oppgitte 3,6 sekundene, men vi kans krive under på at det går unna. I menyvalget på berøringsskjermen kan du enkelt skru av og på alle tilgjengelige krefter.
En annen ting som kan skrus av er hastighetvarslinger. Også det gjøres enkelt i menyvalget. Her skal det sies at dette ikke fungerte på den ene testbilen, men dette er late production cars, så Volvo garanterer at dette vil være plettfritt ved kundeutlevering. Denne vil kunder sette pris på.
Interiør og praktiske løsninger
Mange vil også klappe i hendene over at Volvo kommer med Google Maps som navigasjonsløsning. Mange er allerede vant til å bruke Google Maps på telefonen sin, og det fungerer også prikkfritt i EX30.
Volvo har plassert den 12,3 tommer store berøringsskjermen på høykant. Dette er også den eneste skjermen i bilen, for Volvo har droppet den typiske display-skjermen bak rattet. Undertegnede hadde foretrukket en hakket større berøringsskjerm, men denne er til gjengjeld oversiktlig, responsiv og godt designet. Informasjonen er delt inn i ulike vertikale soner, og menyen er brukervennlig med tydelige valg/knapper og enkel manøvrering.
Når vi først er inne på enkel manøvrering; parkeringsassistenten i EX30 er super om du skal inn eller ut av en trang parkeringsplass. Og den er enkel å bruke. Se bare her:
De mange ulike innstillingene for lyd kommer godt med. Her kan man enkelt justere lyden for musikkanlegg, telefonmikrofon, telefonhøyttaler, stemmeassistent, GPS og varslinger, slik at noe spilles av høyt og annet lavt.
Alt av høyttalere er flyttet frem til lydplanken i dashbordet. Dørene åpnes ikke med knapp, men med håndtak. Dermed har man dører helt fri for skjulte ledninger, noe som gir god plass til oppbevaring. Det er tydelig at Volvo har prioritert å utnytte plassen i EX30, for de har funnet plass til flere smarte løsninger. Et eksempel finner vi mellom forsetene, der Volvo har plassert en uttrekkbar og fleksibel koppholder-variant. Sjekk bildegalleriet lenger ned, så forstår du hva vi mener.
Luftekanalene i fronten tar seg bra ut, og vi liker at hanskerommet er plassert midt mellom forsetene - under berøringsskjermen. Dermed er hanskerommet, som forresten åpnes med en knapp på skjermen, lettere tilgjengelig for føreren. Noe vi ikke er like stor fan av, er hardplasten i dashbord og dørpaneler. Det blir litt for mye av det gode, og designen er ikke spesielt fin, heller. Dette er naturligvis subjektivt og kan også endres med valg av utstyrspakke.
Bagasjerom og plass
Volvo EX30 er henholdsvis 4 og 22 centimeter kortere enn søstermodellene Smart #1 og Zeekr X. Man legger ikke merke til størrelsesforskjellen når man sitter forsetene, for Volvo har prioritert romslighet i førermiljøet. Som nevnt tidligere bidrar flatt gulv, åpen midtkonsoll og panoramasoltak til at man trives helt der fremme.
Mangelen på plass blir mer merkbar når man trekker bakover i bilen. Den gode plassen foran går utover plassen i baksetet. Her er det trangt for voksne og neppe mulig å sitte mange timene i strekk. Er du 1,70 eller høyere får du dårlig benplass. Er du over 1,80 må bena på utsiden av seteryggen foran, som vist under. Det er heller ingen fordel at sitteputen er kort.

Helt bakerst kommer EX30 med det som må beskrives som et lite bagasjerom - på 318 liter. 61 av disse literne befinner seg under gulvet. Volvo gått for en løsning som gjør at du har 257 liters bagasjevolum med flatt gulv, pluss 61 liter under gulvet. Med en enkel justering kan du imidlertid senke gulvplaten ett hakk ned, slik at du får 318 liter i ett og samme rom.
Uansett er bagasjerommet lite. Til sammenlikning kommer søstermodellen Zeekr X med et bagasjeromvolum på 362 liter.
Volvo EX30 har riktignok en liten frunk på 7 liter som får plass til ladekabel (se bilder nedenfor). På taket kan du laste inntil 75 kilo, mens du kan trekke henger på inntil 1000 kilo (innstegsmodellen), 1400 kilo (Extended Range) eller 1600 kilo (Performance).
Ingen skiluke
Mer skuffende er det at EX30 kommer uten skiluke. Det er selvsagt ikke gitt at kjøpere av denne bilen går eller står på ski, eller vil bruke bilen til den type aktiviteter, men det er praktisk å ha muligheten. Spesielt når det heller ikke er mulig å legge ned det midterste baksetet.
Med Volvos 60/40-løsning må du ofre et av side-baksetene om du skal frakte en lang gjenstand. Dermed blir det veldig trangt om man er fire personer på tur. Kunne man lagt ned det midterste setet, ville det vært mulig både å frakte ski og å sitte komfortabelt på hver side i baksetet. Løsningen er å plassere lengre gjenstander i en lasteboks på taket, men vi forstår ikke helt hvorfor Volvo har valgt som de har gjort.
- Det er fordi vi har laget bilen for en bestemt kundegruppe. Og de kundene vil ikke ha bruk for skiluke eller å legge ned det midterste setet, sier modellansvarlig Conny Persson i Volvo til Elbil24.
Her ser du bilder av frunk og bagasjerom i EX30:
Kundene
Vi fortsetter praten med Persson og spør om han kan fortelle mer om hvem bilen er ment for.
- Dette er en bil som er ment som bil nummer to i husstanden. Eller som hovedbil for personer «pre and post family». Vi mener bilen er ideell for personer som kjøper bil før de får familie eller etter at barna har flyttet ut.
- Hva med familier som kan tenke seg EX30?
- Bilen kan også passe for en liten familie med små eller få barn. Har du en familie med mange eller store barn, skal du ikke kjøpe denne bilen. Da kan du heller kjøpe XC40 eller C40. Eller XC90, svarer Persson.
Rekkevidde og lading
Det er alltid spennende å se hvor lang rekkevidde nye elbiler får, for strikken strekkes jevnt og trutt i et moderne elbilmarked. Hos EX30 er det naturligvis Extended Range som går lengst med en oppgitt WLTP-rekkevidde på 476 kilometer. I Performance-utgaven har Volvo prioritert firehjulsdrift og langt kraftigere ytelser, men du gir ikke slipp på mer enn 26 kilometers rekkevidde ved å velge denne kontra Extended Range.
Innstegsmodellen til EX30 har foreløpig ikke fått offisielle rekkeviddetall, og den var heller ikke klar for prøvekjøring i denne omgang. Vi kan likevel nevne at Volvo foreløpig oppgir 340 WLTP-kilometer som sannsynlig.
I tillegg til mye kortere rekkevidde, kommer innstegsversjonen også med lavere ladehastighet (134 kW). Her kan Extended Range og Performance skilte med 153 kW som maksimal ladehastighet.
Pris og levering
Ved kjøp av EX30 Extended Range kan du velge mellom tre utstyrspakker, rangert fra minst til mest utstyr: Core, Plus og Ultra. Performance-utgaven er kun tilgjengelig med de to beste utstyrspakkene, mens innstegsversjonen kun kan velges med Core eller Plus. Ingen av utstyrspakkene inkluderer hengerfeste. Dette må velges i tillegg og koster 12.800 kroner pluss moms.
Det viktigste å merke seg her er at det er kun Ultra-pakken som gir panoramatak og parkeringsassistenten. Billigste billett til denne pakken er å kjøpe Extended Range med Ultra. Da starter prisene på 426.900 kroner. Med tanke på bilens størrelse, tror vi man vil oppleve stor forskjell på å kjøre EX30 med og uten panoramataket.
Klarer du deg uten panoramataket, kan du få en splitter ny elbil med 476 kilometer rekkevidde til 366.900 kroner. Det er mye rekkevidde for pengene. Det forutsetter imidlertid at du velger utstyrspakken Core, som kommer uten blant annet elektrisk bakluke, ladeplate, digital nøkkel og Harmon Kardon Premium lydanlegg. Ønsker du disse funksjonene og lengst rekkevidde, kan du velge Plus-pakken og betale 396.900 kroner.
Er firehjulsdrift viktig for deg, er det Performance-utgaven som gjelder. Denne koster 421.900 kroner med Plus-pakka, men da går du som nevnt glipp av blant annet panoramatak og parkeringsassistenten. Toppmodellen av EX30 får du ved å velge Performance med Ultra-pakken til 451.900 kroner.
Det er en vanskelig øvelse å spå hvilken versjon som vil appellere best til kundene. Volvo håper de har kommet med tre utgaver som til sammen skal dekke en bred kundemasse. Innstegsversjonen for dem som vil ha ny elbil så billig som mulig, og Extended Range for dem som vil ha nærmere 50 mil rekkevidde til pluss-minus 400.000 kroner. Performance-utgaven dekker behovet for firehjulsdrift og gir til gjengeld rå krefter i en kompakt pakke.
Volvo må uansett regne med konkurranse i et tregt nybilmarked. Zeekr og Smart er som nevnt aktuelle med tilnærmet like modeller, der spesielt Zeekr kan friste med større plass og litt mer innvendig luksus. Videre kommer man ikke utenom Tesla, som er aktuell med en ny og forbedret utgave av Model 3. Selv om bilene ikke tilhører samme segment, gir Model 3 lengre rekkevidde (513 km) og større plass for 409.000 kroner. Og da har vi ikke engang nevnt bestselgeren Model Y, som er tilgjengelig fra drøye 450.000 kroner.
Volvo oppgir en forventet leveringstid på 6-8 måneder ved bestilling i dag. De første kundene - som allerede har bestilt - får sin nye EX30 tidlig i 2024.
Volvo EX30:
Spesifikasjoner | Single Motor | Extended Range | Performance |
Motor: | 1x elektrisk | 1x elektrisk | 2x elektrisk |
Effekt: | 200 kW / 272 hk | 200 kW / 272 hk | 315 kW / 428 hk |
Dreiemoment: | 343 Nm | 343 Nm | 543 Nm |
Batteri: | LFP | Li-ion | Li-ion |
Kapasitet (netto): | 49 kWh | 64 kWh | 64 kWh |
Hurtiglading: | 134 kW | 153 kW | 153 kW |
Ombordlader: | 11 kW | 11-22 kW* | 11-22 kW* |
0-100 km/t: | 5,7 sek. | 5,3 sek. | 3,6 sek. |
Toppfart: | 180 km/t | 180 km/t | 180 km/t |
Oppgitt forbruk: | 1,67 kWh / mil | 1,70 kWh / mil | 1,75 kWh / mil |
Rekkevidde (WLTP): | 340 km ** | 476 km | 450 km |
L x B x H (mm..): | 4233 x 1837 x 1555 | 4233 x 1837 x 1555 | 4233 x 1837 x 1555 |
Akselavstand: | 265 cm | 265 cm | 265 cm |
Bakkeklaring: | 16,5 cm | 16,5 cm | 16,5 cm |
Egenvekt: | 1840 kg | 1850 kg | 1960 kg |
Tillatt totalvekt: | 2210 kg | 2240 kg | 2335 kg |
Bagasjerom: | 318 liter | 318 liter | 318 liter |
Frunk: | 7 liter | 7 liter | 7 liter |
Hengervekt: | 1000 kg | 1400 kg | 1600 kg |
Taklast: | 75 kg | 75 kg | 75 kg |
Bilgaranti: | 5 år / 100.000 km | 5 år / 100.000 km | 5 år / 100.000 km |
Batterigaranti: | 8 år / 160.000 km | 8 år / 160.000 km | 8 år / 160.000 km |
Pris fra: | 321.900 kr. | 366.900 kr. | 421.900 kr. |
*11 kW er standard, 22 kW er tilvalg. **Anslag. Endelig WLTP-rekkevidde er ikke offentliggjort.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.