V2L / V2G

Volvo EX90 får snedig ladefunksjon

Den kommende elbilen fra Volvo blir blant de få som kan gi strøm tilbake.

KOMMER SNART: 9. november avdukes Volvo EX90, som blir blant de få bilene som får støtte for V2L. Foto: Gustavo Graf / Reuters / NTB
KOMMER SNART: 9. november avdukes Volvo EX90, som blir blant de få bilene som får støtte for V2L. Foto: Gustavo Graf / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 9. november skal Volvo avduke sin neste elbil, EX90. Dette blir da den elektriske arvtakeren til selskapets anerkjente XC90-modell, som har blitt hedret med mang en «car of the year»-utmerkelse, blant annet vår egen i 2016, og som for et par år siden ble kåret til tiårets beste bil av den amerikanske bruktbiltjenesten Autotrader.

Forventningene til EX90 er med andre ord godt over middels, for å si det forsiktig.

Fra før har Volvo gitt noen smakebiter på EX90, blant annet en presentasjon av noen av sikkerhetsfunksjonene, samt en funksjon som nekter deg å låse bilen dersom du har glemt igjen barn eller kjæledyr.

Får toveislading

Nå kan Volvo avsløre at EX90 også havner på den til nå ganske korte lista over biler som støtter V2L, eller toveislading på norsk.

Med V2L kan du også hente strøm fra bilbatteriet, slik at bilen i praksis blir en gedigen nødlader. Du kan plugge et helt vanlig støpsel i bilen og da forsyne elektriske apparater med strøm fra bilbatteriet.

Elbil24 hadde forrige helg en reportasje om hvordan det gikk da vi prøvde denne teknologien på ei hytte uten innlagt strøm:

V2L har mange bruksområder. Du kan for eksempel bruke bilen som strømkilde til kappsaga om du skal bytte kledning på hytta eller til vaffeljernet når du vil lage lunsj på bilferie, lade opp elsykkelen når du er på langtur, holde liv i høyttalerne hele natten på strandfesten eller til og med hjelpe en strandet elbil med litt ekstra strøm, slik at den kommer seg til nærmeste hurtigladestasjon.

I praksis som et lydløst og miljøvennlig dieselaggregat, altså.

Fra Volvo car Norway får vi opplyst at Norge vil være ett av markedene der Volvo EX90 vil bli klargjort for toveislading.

Volvo Cars planlegger også å tilby produktene man trenger for å bruke toveis ladefunksjoner, inkludert en avansert veggboks og energistyringssystem for hjemmet. Annet tilbehør, som adapterplugger for hvitevarer og kabler for lading av andre biler, vil også bli tilgjengelig.

Kan gi billigere strøm

Volvos nettsider antyder selskapet dessuten at Volvo EX90 kan få støtte for V2G – vehicle to grid.

Dette er vel så spennende som V2L og går da ut på at bilen kan gi strøm tilbake til strømnettet. Et tenkt scenario kan for eksempel være at du fullader bilen på natten, når strømmen er billigst, for deretter å sende den tilbake til strømnettet når strømmen er dyrere – og dermed gå i overskudd på det.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Mange ser på dette som et svært aktuelt scenario i fremtiden, der energi lagret i elbilbatterier utnyttes for å avlaste strømnettet i periodene der behovet er størst.

Selskapet understreker samtidig at dette er funksjonalitet som ikke vil bli standard i alle markeder, blant annet begrenset av regelverket i ulike land:

– Vi vil utstyre Volvo EX90 med det nødvendige utstyret for å støtte nettet, og vi vurderer for tiden hvilke markeder det vil være mulig å tilby dette til våre kunder, heter det seg på Volvos nettsider.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.