Miljø:

Volvo skal konkurrere med seg selv

Målet er en reduksjon på 40 prosent innen 2025, og nei, vi snakker ikke om rekkevidde.

Volvo XC40: Den neste bilen fra Volvo skal sette et 25 prosent lavere karbonavtrykk enn denne XC40 gjør. Foto: Fred Magne Skillebæk
Volvo XC40: Den neste bilen fra Volvo skal sette et 25 prosent lavere karbonavtrykk enn denne XC40 gjør. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Volvo har nå utviklet den bilen med selskapets absolutt laveste karbonavtrykk, melder selskapet. Bilen de snakker om er den kommende el-SUV’en, Volvo EX30. Dette er en kompakt SUV som får opp mot 48 mils rekkevidde med tohjulsdrift, basert på et batteri med 69 kWh energilager.

Enkelt, tenker du kanskje, i all den tid en EX30 er en ren elbil, og ikke har et fnugg av CO2-utslipp ved bruk.

Riktig så enkelt er dessverre ikke regnestykket, for en bils utslipp starter allerede ved produksjon av de råvarene den skal lages av, altså før sin fødsel, og pågår hele veien til bilen er søppel og til dette søppelet er fortært.

Det neste er at selv om bilen i seg selv ikke har et direkte CO2-utslipp, så har produksjonen av strømmen den forbruker et utslipp. Så hvordan har Volvo da klart å måle seg frem til det de mener er fasiten?

Få standardiseringer

For å gjøre regnestykket noe i nærheten av mulig, har Volvo sammen med noen samarbeidspartnere satt opp et regelsett for hvilke parametere som skal måles. Noen av disse er standardiserte, andre bare til dels. For den biten som gjelder strømforbruket på den kjørte distansen anvender de EU27 normen, som henviser til energimiksen i strømproduksjonen.

Elbil24 har snakket med Anders Kärrberg og Anders Nyth fra Volvo i Gøteborg om metodene. De jobber begge med bærekraft som hovedtema, og de både innser og innrømmer at det ikke er lett, i all den tid standardiseringer ikke finnes. De må rett og slett gjøre jobben selv.

Det jobbes innen både EU og globalt om å få på plass standardiseringer og innrapporteringer, men foreløpig er dette bare på tegnebrettet, forteller de.

Foruten noen klare måleparametere blir tall fra forskjellige bilprodusenter som en salig blandet fruktkurv, og helt umulig å sammenligne.

VOLVO EX90: Volvo EX90 representerer et utslipp på 33 tonn, mens lillebror EX30 ender på 18 tonn, målt etter samme metode. Foto: Fred Magne Skillebæk
VOLVO EX90: Volvo EX90 representerer et utslipp på 33 tonn, mens lillebror EX30 ender på 18 tonn, målt etter samme metode. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ser til seg selv

Volvo har gjort dette på den foreløpig målbare metoden, ved enkelt og greit å sammenligne med seg selv. Da får man i det minste opp tall som viser at EX30 har en reduksjon i karbonavtrykket på 25 prosent, sammenlignet med XC40.

For å finne disse tallene har Volvo benyttet en formel som inkluderer hele prosessen fra og med produksjon, til og med en kjørelengde på 200 000 kilometer.

Første gangen Elbil24 snakket med Volvo om disse tingene var i 2019, samtidig med lanseringen av XC40. Den gangen var det blokkjede-teknologi og sporing av råvarer som stod på agendaen. Utfordringen var da, og til dels nå, at man ikke klarer å spore råvarenes hele verdikjede – litt som å spore kjøttets opphav. For hva hjelper det om man sporer kjøttet fra slakteren og til kunde når man ikke vet hvilken bonde dyret kommer fra? Litt som det er det også med råvarer til spesielt batteriene.

– Vi gjør det vi kan, og vi ser også på batteriteknologier der bruken av eksempelvis kobolt er lav eller fraværende, som i LFP-batteriene, forteller Anders Kärrberg til Elbil24.

Kundene bestemmer

Å redusere karbonavtrykket ved å overtale kundene til å kjøpe biler med mindre batterier har han ikke tro på.

– Vi tror dette løser seg selv etter hvert som man har hatt sin første elbil, og så skal kjøpe den neste. Da vet man at man ikke trenger de største batteriene, ettersom man lærer seg bruksmønseteret og innser at man ikke trenger dra rundt på unødig tunge, store og dyre batterier, mener han.

Og vi er enig. Elbil24 har mang en gang omtalt elbilkjøperne som V1.0 og V2.0. Sistnevnte er ofte mer opptatt av ladefart enn rekkevidde, som ved 30-40 mil er mer enn nok for de aller fleste.

Spennende materialer

Men Volvo fokuserer ikke bare på innholdet i batteriene. De ser også etter hvordan de kan bruke resirkulerte materialer i resten av bilen, i alt fra plast til stål og aluminium.

Eksempelvis er 17 prosent av plastmaterialene de benytter i bilen brukt før, for å si det på den måten.

Resirkulering er en av plastmaterialets positive egenskaper, i tillegg til at man kan utnytte det på mange interessante måter. En rekke produsenter lager eksempelvis ull-lignende tråd av plast, som igjen kan bli til svært holdbart stoff til seter, dørtrekk, og annet, som dermed blir lett å vedlikeholde.

Fordeler ansvaret

Et av de viktigste leddene i å redusere en bils karbonavtrykk ligger likevel på underleverandørenes skuldre. Volvo har derfor fått med seg 95 prosent av dem på å komme ned på klimanøytral energi i produksjonen av råvarer, noe som vil utgjøre enormt mye med tanke på stål og aluminiumproduksjonen. Dette er avgjørende for at Volvo skal klare sine ambisjoner om en total reduksjon på 40 prosent innen 2025, målt ut fra deres eget 2018-nivå.

Men noe av de første bransjen og myndigheter må ta fatt på er å finne en definisjon på hva som er karbonnøytralitet. Det er litt som å kjøpe flykvote for flybilletten din. Ja, du kjøper et tiltak som skal veie opp for utslippet du påfører kloden ved å fly, men det endrer ikke det faktum at du likevel står for utslippet. Slik er det for bilbransjen også.

Karbonnøytralitet er et buzz-ord som per nå ikke er godt nok definert, men i mellomtiden får hver enkelt gjøre det man kan, som Volvo i dette tilfellet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.