Samarbeider og elektrisk mobilitet:

VW + Ford = selvkjørende biler

Skal lage flere elektriske biler, og satse på selvkjøring.

VIL BLI VERDENSLEDENDE: VW og Ford vil samarbeide for å bli de beste i verden på selvkjørende biler. Foto: Shutterstock
VIL BLI VERDENSLEDENDE: VW og Ford vil samarbeide for å bli de beste i verden på selvkjørende biler. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Ford Motor Company og Volkswagen skal samarbeide om elektrisk mobilitet og selvkjørende biler. Det kom fram på en presentasjon i forbindelse med helgens siste runde av det elektriske formel-løpet Formula E i New York.

Sammen med teknologiselskapet Argo AI, skal de tre bedre posisjonene sine i markedet, og gi et bedre tilbud til kundene sine, skriver de i en pressemelding.

Satser på selvkjøring

Ifølge VW-sjef Dr. Herbert Diess, skal VW nå investere i teknologiselskapet Argo AI, som spesialiserer seg på selvkjøring og kunstig intelligens. Sammen skal de tre være de første som introduserer selvkjørende teknologi på det amerikanske og europeiske markedet.

Ved å kunne bruke både Ford og VWs systemer vil Argo få tilgang til store mengder geografisk data, som også vil gi de den største geografiske basen for selvkjørende teknologi som hittil eksisterer, skriver de i pressemeldingen.

AVTALE: Volkswagen-sjef Dr. Herbert Diess(t.v) og Ford-president Jim Hackett skal samarbeide om elektriske biler. Foto: Ford
AVTALE: Volkswagen-sjef Dr. Herbert Diess(t.v) og Ford-president Jim Hackett skal samarbeide om elektriske biler. Foto: Ford Vis mer

Ifølge samarbeidsavtalen vil Ford og VW eie like store deler av Argo, og vil sammen eie størstedelen av selskapet. Avtalen må godkjennes av myndigheter før den trår i kraft.

– Selv om Ford og VW fortsetter å være konkurrenter, vil et samarbeid rundt denne viktige teknologien gi oss mulighet til å levere selvkjørende muligheter og egenskaper som ikke har noe sidestykke, sier president i Ford Jim Hackett.

Låner elbilplattform

I tillegg til samarbeidet om selvkjørende biler, skal de to konkurrentene også dele elbil-plattform. Ford skal nemlig få bruke VWs MEB-plattform til sine framtidige elektriske biler.

Første modell skal leveres i 2023, og ifølge Ford planlegger de å lever over 600.000 elektriske biler til Europa de påfølgende seks åra. I tillegg er det prat om en andre modell.

MEB-plattformen ble utviklet av VW i 2016, og produsenten planlegger å bygge om lag 15 millioner biler på denne plattformen det kommende tiåret.

– Vår globale allianse begynner å vise stort potensial, og vi vil fortsette å se på andre områder hvor vi kan samarbeide, sier VW-sjef Diess.

Samarbeider om elektrisk mobilitet

Spesielt på elektrisk mobilitet vil de to se på muligheter til å samarbeide, for å gjøre overgangen til bærekraftig mobilitet raskere, skriver de.

Allerede har de annonsert at de vil jobbe sammen for å lage elektrifiserte varebiler og mellomstore pickuper, og det er Ford som vil stå for produksjonen av disse for begge merker.

Pick-upen skal være klar for blant annet det europeiske markedet i 2022.

Ford jobber også med en stor varebil for det kommersielle markedet, som også skal komme på markedet i 2022. VW på sin side jobber med en by-tilpasset varebil, men leveringsdato er foreløpig ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.