Gjenopptar produksjonen:

VW e-Up gjenoppstår

Etterspørselen øker, og mindre elbiler er populære.

Foto: Knut Arne Marcussen
Foto: Knut Arne Marcussen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): I sin spede begynnelse var det stort sett mindre elbiler å oppdrive på markedet. Så kom Nissan Leaf inn fra sidelinjen, deretter Tesla Model S, og snøballen var igang.

Bare det siste året har det kommet flust av mellomstore elbiler, biler som passer som hånd i hanske i det segmentet der folk flest legger seg når de skal kjøpe bil.

Men, nå meldes det at det er stor etterspørsel etter små og oppnåelige biler, og det meldes derfor at VW skal starte opp produksjonen av sin VW e-Up igjen. Dette var den første elbilen fra VW-konsernet, og den kom på veien allerede i 2013.

Hovedårsaken er altså etterspørsel, og den blåser opp omtrent samtidig som Renault melder at de skal legge ned produksjonen av sin storselger, Zoe. Dette er jo en av de virkelige storselgerne blant de små og rimelige elbilene, som i tillegg har en anstendig rekkevidde.

Bekreftes

Det er Automotive News som melder om snuoperasjonen. VW er som kjent godt i gang med å produsere litt større modeller av sin elektriske ID-serie. En mindre ID-modell er likevel ikke ventet på markedet før i 2025, altså først om tre år.

Bilprodusentene har dessuten alltid sagt at det er lite – om noe – å tjene på små biler, uansett drivlinje, og de elektriske er dyrest. Inntjeningen per bil blir mindre, for med normalt påslag av fortjeneste, ville bilene blitt uselgelig.

Sett denne?

MINI: Liten utenpå, men stor nok inni til to voksne personer. Bli med på kjøretur i Citroën Ami! Vis mer

Tross dette er etterspørselen voksende, ikke minst blant de mindre bilene, ettersom disse av kundene forventes å være billigere.

Da gruppen The Eagles fant tilbake til hverandre uttalte de som kjent at de aldri hadde brutt opp, men hadde tatt en fjorten år lang pause.

I en e-post til tyske Golem.de uttaler VW omtrent det samme budskapet, dog i en annen form. Forklaringen var at de hadde tatt bilen midlertidig ut av markedet som en følge av økte leveringstider, men at de nå har bestemt seg for å reintrodusere e-Up i modellprogrammet, og gire opp produksjonen igjen.

VW e-Up gjenoppstår

Stjernefall

VW e-Up og de tilsvarende modellene fra Seat og Skoda fikk i 2019 mye oppmerksomhet fordi VW-konsernet valgte å fjerne aktivt sikkerhetsutstyr i bilene for å gjøre prisene lavere, altså å håndtere den nevnte mangelen på inntjening. Dette medførte et stjernedryss i feil retning fra testinstansen Euro NCAP, som fjernet antall stjerner fra bilmodellen.

VW var ærlig på at inntjening var vesentlig for å kunne opprettholde produksjonen. Det ble derfor spekulert ytterligere i dette da VW i fjor meldte om produksjonsstoppen.

Elbil24 har kontaktet den norske importøren for å få bekreftet hvorvidt modellen skal tilbake i det norske markedet. I Norge har VW en privatimportør, som til en viss grad selv avgjør modellrekken, og det er ikke en selvfølge at den vil dukke opp igjen her, selv om den settes i produksjon igjen.

-På nåværende tidspunkt er det ikke planer for ytterligere e-up! til Norge, forteller Harald Edvardsen-Eibak, direktør for VW Personbil i Norge.

Han begrunner dette med at de opplever stor interesse for VW ID.3, som de mener er et godt alternativ for de som ønsker en mindre elbil. VW e-Up kan dermed se et videre liv for andre markeder som trenger en elektrisk minibil, mens den etter alt å dømme ikke får et videre liv i Norge.

Kanskje kan vi se en og annen uavhengig bilforhandler finne markedet interessant likevel, og ta hjem et par trailerlass?

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.