Voltswagen:

VW skal granskes

Stuntet om "Voltswagen" ble dratt så langt at de amerikanske finansmyndighetene åpner sak.

VW skal granskes
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Volkswagen gjorde i mars i år et markedsstunt som har gitt dem stor oppmerksomhet - både av positiv og negativ art.

I en melding fortalte selskapet at de skulle endre navn fra Volkswagen til Voltswagen, og avkreftet på forespørsel at det var snakk om en aprilspøk. Stuntet ble gjort i forbindelse med lanseringen av elbilen VW ID.4 i USA.

Nå kan stuntet få følger som ikke engang selskapet selv antagelig så ville komme.

En ting er at mediene ble lurt til å omtale Volkswagen på falske premisser i form av løgner, men nyheten gjorde også store utslag på børsen. Med endringer helt opp i tolv prosent intradag, ble en rekke små og store investorer offer for å ha handlet på feil premisser, kommunisert av selskapet selv.

Elbil24 omtalte ikke navnebyttet, men vi publiserte en kommentar etter hendelsen. Her skrev vi at det ikke skulle forundre om saken også havner på bordet hos det amerikanske finanstilsynet, U.S. Securities and Exchange Commision.

Nå melder Reuters at SEC oppretter sak og skal granske hendelsen.

Kan få store følger

Å ha drevet sin egen kurs 12 prosent på falske premisser er alvorlig. VW kan her bli dømt for feilaktig ha informert markedet med villedende informasjon, som selskapet burde ha forstått var kursdrivende.

Dersom Volkswagen hadde gitt seg mens leken var god, uten å avkrefte at det var snakk om en tidlig aprilspøk i mars, ville oppstandelsen antagelig blitt langt mindre.

Det er nettopp at de på forespørsel bekreftet hendelsen opptil flere ganger som setter saken i et helt annet lys.

Representanter for Volkswagen har i ettertid uttalt at de i forkant faktisk vurderte sakens kost-nytte verdi. De kom frem til at den positive verdien med stuntet ville være større en ulempene den medførte.

Den uttalelsen kan stå for fall, alt avhengig av hva U.S. Securities and Exchange nå kommer frem til.

Elon Musk og Tesla ble i 2018 også gransket av det samme tilsynet. De endte opp med en bot hver på 20 millioner dollar - 40 millioner til sammen – foruten at de ble pålagt å gjøre en rekke endringer i selskapets rollestruktur.

Så gjenstår det å se hva saken ender med for Volkswagen sin del.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.