Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24): For å starte med en liten avsporing; Ford har relansert en ny og moderne utgave som retroversjon av legendariske Early-Bronco, den aller første Ford Bronco.
Nylanseringen var nærmest dømt til å lykkes før den var i gang.
Nå vil flere forsøke seg på samme operasjon, for i 2020 kjøpte VW opp eierskapet til Scout, som tidligere tilhørte International Harvester og Navistar. Dette er en bil som visuelt er nær identisk med Ford Bronco.
Det skulle derfra ikke ta så lang tid, for nå melder VW at de skal lansere Scout som et eget elbilmerke, og merket skal først og fremst fokusere på større pickup’er og store SUV-utgaver.
Dette blir modeller som kommer i tillegg til blant annet pickup’en VW Amarok, som også vil komme i fullelektrisk utgave om litt. Og med dette er det nærmest som om ringen blir sluttet, for den nye VW Amarok blir som kjent et samarbeidsprosjekt, og skal bygges av Ford. Den blir rett og slett en veldig nær slektning av Ford Ranger.

Utsettes - igjen
Hvorfor Scout fremfor VW
Når VW nå skal lansere Scout som eget merke, vil det i første omgang bli biler i et annet segment enn der Amarok havner. Med Scout vil bilene være mer tilrettelagt for det amerikanske markedet, med litt større biler, og for tyngre nyttelast enn det vi er vant med i Europa. Scout-bilene vil med andre ord bli mer direkte konkurrenter til den elektriske Ford F-150, og Rivian i både SUT og SUV utgave, altså åpen pickup og en utgave med lukket karosseri. Marked for særlig pickups er nærmest umettelig på andre siden av dammen.
Dette betyr likevel ikke at bilene ikke kan bli aktuelle for det europeiske markedet.
At VW velger å bruke Scout-navnet i denne sammenhengen er ikke merkelig i det hele tatt, ettersom International Harvester skapte Scout som en arbeidsbil i utgangspunktet. Eplet vil derfor ikke falle langt fra stammen. Dessuten vil klimaregnskapet til VW fortsette å se penere ut, i all den tid disse bilene ikke vil inkluderes i tallene som oppgir karbonfotavtrykket under varemerket Volkswagen. Det kan også være at amerikanske kunder anser Scout som et mer plausibelt valg i denne bilklassen for større biler, i tillegg til at de ved å velge Scout tross alt velger amerikansk.

Stor, sterk og elektrisk pick-up
Penga rår
Da lekkasjen rundt planene var et faktum, lettet VW på sløret med å fortelle at de første prototypene av bilene vil bli lansert neste år, mens produksjonsstart først vil finne sted i 2026.
VW-sjefen, Herbert Diess, forteller at de etter en vellykket snuoperasjon i USA nå ser på muligheten for å styrke posisjonen ytterligere i det som er et av de viktigste vekstmarkedene for elbiler. Snuoperasjonen han sikter til er naturligvis etter dieselgate, som hadde sitt opphav i nettopp USA. Diess har også aliert seg med den amerikanske VW-sjefen, som har vært tydelig på at biler i det nevnte segmentet er avgjørende for å klare den veksten den tyske bilprodusenten sikter på.

Skal slå Rivian og Tesla
Scout fra VW er åpenbart et produkt tiltenkt det amerikanske markedet, men vi har sett avleggere av slike satsinger finne veien til Europa tidligere. Selv Tesla vurderer som kjent å lage en mindre utgave enn Cybertruck for å tilfredstille det europeiske markedet, så hvorfor ikke Scout? VW er en bilprodusent med enorme finansiell muskler, så dersom de ser muligheter for økte inntjening er mulighetene mange. Samtidig finnes det alltid noen som ikke lar en båttur stoppe dem fra å hente hjem en amerikansk produsert bil til Norge.
Neste år får vi som sagt se de første protoypene, og innen den tid kommer det helt sikkert mer informasjon som forteller mer om mulighetene.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.