Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Noen ganger i livet får man overraskelser kastet på seg på en måte man ikke hadde forventet. Dette gjelder også for oss biljournalister, som titt og ofte etter oss inn i en ny bil, men like titt og ofte kanskje er litt forutinntatt.
Denne saken handler om en av de største overraskelsene undertegnede har opplevd på svært lang tid – den kommende suv’en Xpeng G9.
Basert på allerede lanserte biler fra samme merke, var det ikke alskens forventninger vi hadde, men disse ble så til de grader gjort til skamme. Ikke for å rakke ned på de eksisterende Xpeng G3 og P7, men nye G9 er som fra en annen verden, og pakka kunne knapt passet oss nordmenn bedre.
Men før euforien får slippe helt løs skal det nevnes at dette ikke er en full test, men en første prøvekjøring.

God dag på jobben
Vi har kjørt bilen gjennom en dag, og skal gjøre alle grundige måletester og undersøkelser så snart vi får den tilbake, men med det grunnleggende er vi allerede fordøyd, og det er mer enn nok til å dra bilen frem som kanskje årets absolutt mest spennende nykommer.
Xpeng er som kjent et relativt nytt merke fra Kina, og har nå bestemt seg for også å innta Europa. Norge er først ute, og dersom dette er standarden de skal levere fremover, så har vi mye godt i vente.
Som vanlig stiller de kinesiske produsentene med særdeles velutstyrte biler, så her får du strengt tatt full pakke – og bare det. Joda. Også her finnes det tilvalg, en komfortpakke de har verdsatt til ca. 40.000, men også denne er standard i lanseringsperioden, og kanskje den blir det til evig tid.

På førsteklasse
Innvendig får du får alt fra massasje i fire seter, nappa skinnseter med varme i alle og kjøling i begge foran, stor stereo fra Dynaudio, tre skjermer der de to til høyre er 15-tommere (14,96), oppvarmet frontrute, pluss mye mer.
Med en lengde og størrelse som er nærmest identisk med Audi Q8 e-tron byr den også på god innvendig plass. Før stolleken har begynt kan bagasjerommet bak ta imot 660 liter. Legg ned seteryggene, og du får 1576 liter å fylle. De har heller ikke glemt frunken, som rommer 71 liter, og den kommer uten det dumme ekstra lokket du på mange biler må åpne etter at panseret er åpnet. Skulle ikke alt dette holde, så har du også et fullelektrisk hengerfeste du kan hekte 1,5 tonn på.
Bakseteryggene kan legges frem med knapper fra bagasjerommet. For å komme inn i dette bagasjerommet har du elektronisk kick-åpner. Den opplevde kvalitetsfølelsen på materialer innvendig er svært høy, det samme er komforten.
Bilen mangler doble sideruter for å holde støynivået nede, men det gjør ikke noe. Det er svært stille her, selv uten. Passasjeren i forsetet kan også ha det svært så behagelig, med en fothviler som strekker seg ut som i businessklasse på fly. De bak skal heller ikke lide, så også her får du elektrisk justering av setene. Bakre sideruter er mørke, det samme med bakruten.
Det er rett og slett nesten ikke grenser for hva Xpeng har puttet inn i bilen, så hvordan de tyske bilprodusentene skal kunne leve med en kilometer lang liste over ekstremt overpriset ekstrautstyr fra nå av skal bli spennende å se.

God på bunnen
Men Xpeng nøyer seg ikke med å pakke på med alskens utstyr, for det ville likevel vært som å tråkke i ei hengemyr dersom den hadde falt gjennom teknisk, men den gang ei.
For også på det tekniske har de strukket strikken. Hør bare her.
Du får en bil med 98 kWh batterikapasitet brutto, som gir deg en anvendelig kapasitet på 93,6 kWh. Selv med 21-tommers hjul - som følger med som standard – gir dette deg en rekkevidde på 52 mil, etter WLTP-standarden.

TEST: Audi Q8 e-tron med full rekkevidde- og ladetest
Ytelsene er rimelig friske, for å si det sånn. Sprinten til 100 km/t gjøres unna på 3,9 sekunder. Toppfarten er begrenset til 200 km/t. Det interessante er at bilen heller ikke mister kraft under akselerasjonen. Den drar og drar og drar, uten tap av moment jo lenger opp i fart du kommer, slik veldig mange elbiler oppleves.
Så byr da også bilens to elmotorer på 551 hestekrefter til sammen i denne firehjulstrekkeren med det store batteriet.

Setter standarden
Når du har brukt opp all energien i batteriet til å leke deg, så kommer noe av det mest spennende med Xpeng G9, nemlig ladefarten. Ingen annen serieprodusert bil har per i dag en høyere ladeeffekt enn G9.
Her kan du nemlig nå ladeeffekter på opp til 300 kW – vel og merke på papiret.
I praksis er den testet til enda høyere, og når du på en bil med såpass stort batteri kan lade 10 – 80 prosent på bare 20 minutter, så er ladetiden rett og slett ikke et tema lenger.
Du rekker knapt å kjøpe pølse i mellomtiden, og enda mindre spise den. Med så høy ladeeffekt er det antagelig unødvendig å si at bilen støtter 800 volts lading.
Bilen støtter også såkalt V2L, der du kan tappe 230 volt ut at ladekontakten, for på den måten drive kaffetrakteren, vaffeljernet eller lamper på campingturen. Bilen fås også med en egen sengeløsning baki, så den fungerer også som en liten campingbil. Har du hytte uten strøm kan du dra strøm fra bilen og inn i hytta, for eksempel. Dette blir avsporinger i all bilpraten, men fiffige løsninger.

God på veien
Det absolutt mest interessante er likevel hvordan bilen oppleves på veien, og det er her den også har sine beste styrker. Toppmodellen leveres med luftfjærer, noe vi ikke automatisk hyller som bra. Her var disse derimot satt opp på en måte der de gjør en svært god jobb.
Komforten i bilen er akkurat passe myk, og den er samtidig stram nok til at det ikke føltes som en duvende sjøreise, men en fast og fin følelse der du til enhver tid vet hva som skjer med de fire hjulene.
Styrefølelsen var også upåklagelig, med passe skarp utveksling, og bilen føltes aldri understyrt, slik tunge biler ofte gjør. Bilen veier i overkant av 2,3 tonn, inkludert alskens utstyr. Det skal nevnes at dette er nær 300 kg mindre enn nevnte Q8 e-tron, som har omtrent samme størrelse.
G9 har også fire kjøreprogrammer der du kan gjøre et forvalg av hvordan du vil den skal oppleves. I Sport får du strammere styring, raskere gassrespons, og litt oppstivet understell. I Eco blir alt stort sett motsatt, og så videre.

De ser helt like ut, men den ene koster 200.000 ekstra. Er det verdt det?
Men kort oppsummert, så er det opplevelsen bak rattet som var det største plusset. Ladefart og rekkevidde kommer vi tilbake til i grundige tester, men også dette kan virke som gode bonuspoeng i tillegg. At bilen er proppet med utstyr og et svært intuitivt brukergrensesnitt i tillegg, gjør pakka overveldende god. Dessuten synes vi bilen ser smæshing ut i tillegg.
Vi har også sett raskt over en annen viktig detalj i dagens elbiler, nemlig app-løsningen. Her er den på nivå med det som anses som det beste på markedet per i dag, den fra Tesla. Og Xpeng-appen står slettes ikke noe tilbake for den. Du kan styre veldig mye fra mobiltelefonen, og her skal noen av de konservative tyske produsentene få bryne seg.
De ser til sammenligning ut som om de ble laget i forrige århundre – både funksjonelt og visuelt.
Bilen vi til nå har snakket om er toppmodellen, med det største av to alternative batterier. Det er også den som koster mest, men den er absolutt ikke dyr. For å slippe alle kattene ut av sekken med en gang, så har du totalt tre alternativer å velge blant, med priser:
De tre er:
- G9 RWD Standard Range (460 km rekkeivdde) – kr. 536.588,-
- G9 RWD Long Range (570 km rekkevidde) – kr. 606.300,-
- G9 AWD Long Range (520 km rekkevidde) – kr. 677.925,-
I våre øyne finnes det ikke en bil under 850.000 kroner i dagens marked som kan måle seg med dette, så det er åpenbart at Xpeng nå har tenkt å nærmest kjøpe seg inn i markedet, og det er greit. Det kommer først og fremst oss kunder til gode, spesielt ettersom de også skal være leveringsdyktige i tillegg.
De første kundebilene er ventet inn til landet i september, så du trenger ikke vente lenge heller.
Vårt beste råd er å ta deg en prøvetur selv, for dette er ei pakke som kommer til å lage storm i markedet, på nivå med prisjusteringene til Tesla i det siste.
Elbil24 kommer tilbake med fullverdig forbruks- og ladetest så snart Xpeng har hostet opp en bil vi kan teste grundigere.
God tur, og lykke til.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.