Kronikk

95,4 prosent av norske kvinner har aldri vurdert en jobb i bilbransjen

Nå må vi få flere kvinner inn i en bransje som er i ful omstilling, skriver Audi-direktør Elin Sinervo.

MEST MENN: Bilbransjen er i omstilling, og det er viktigere enn noen gang å få flere kvinner med på laget, mener Audi-direktør Elin Sinervo. Illlustasjonsbilde: Bjørn Eirik Loftås
MEST MENN: Bilbransjen er i omstilling, og det er viktigere enn noen gang å få flere kvinner med på laget, mener Audi-direktør Elin Sinervo. Illlustasjonsbilde: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For oss som jobber i bransjen og står midt i spennende diskusjoner knyttet til nullutslippsbiler, ny teknologi og mulighetene som ligger i fremtidens mobilitet, oppleves det som alvorlig at vi har et såpass stort omdømmeproblem hos 50 prosent av befolkningen.

Det er ikke mange områder der det fortsatt er såpass sosialt akseptert med så lite mangfold som vår bransje representerer, med under 10 prosent kvinneandel.

Det er lett å trekke på skuldrene å si at «jo da, men bil er jo en guttegreie». Og jo da. De fleste har nok selv gitt bort lekebiler til gutter og dukker til jenter på ren autopilot. Og det er kanskje der problemet begynner.

Av flere årsaker mener jeg vi trenger å få flere kvinner til å interessere seg for bil. Samtidig må vi klare å vise at bilbransjen er et spennende karrierevalg, også for de som ikke naturlig reflekterer over felgene på naboens bil, eller som husker mennesker ut ifra hvilken bil de kjører, fremfor hva de heter.

Det handler blant annet om utslippskutt, personlig økonomi, sikkerhet og dessuten om hvilke forbilder vi skal være for neste generasjon.

I Norge har overgangen til elektriske biler allerede vært et suksessprosjekt, og et samarbeid mellom gode incentivordninger fra myndighetene og solide investeringer i utviklingen av elektriske biler hos bilprodusentene. Allikevel er vi helt i startgropen, der mer bærekraftig utvikling gjennom ny teknologi preger hele verdikjeden fra produksjon til gjenvinning.

Jeg er overbevist om at denne reisen blir langt mer effektiv med mer mangfold rundt bordet! Vi vet også at bilen vil være en viktig del av hverdagen vår i uoverskuelig fremtid, sammen med andre mobilitetsløsninger.

Fremtidens generasjon vil ha friheten bilen gir, men kanskje i litt andre former enn det vi har i dag, der mange familier har en eller to biler fast i garasjen.

I Audi har vi allerede presentert vår første selvkjørende konseptbil som kjører folk på jobb mens “sjåføren” svarer på mail, bilen finner ladeplass og parkering helt selv, eller utnytter tiden med å kjøre andre mennesker dit de skal. Dette er et tema langt hevet over bilen i seg selv, men som er med på å påvirke hvordan vi skal leve i fremtiden.

Den diskusjonen blir også langt bedre med flere stemmer representert!

Som bransje må vi derfor bli flinkere til å vise frem de mulighetene som ligger i det å jobbe med bil. Vi er absolutt avhengig av det brennende engasjementet som ligger i kompetansen hos de gutta som elsker bil. Men vi er også avhengig av de erfaringene og den kompetansen som ligger hos de 95,6 prosent kvinnene som ikke engang har vurdert å jobbe med dette.

I Audi har vi satt i gang #tarattet. Det viktigste målet med det initiativet er å øke mangfoldet i bransjen. I tillegg ønsker vi å bruke #tarattet til å utfordre tradisjonelle kjønnsroller. For eksempel er det fremdeles slik, i 2023, at det i hovedsak er mannen som tar rattet når familien skal på langtur.

På våre iskjøringskurs gjennom de siste 20 årene, er det erfaringsmessig rundt 90 prosent menn, og det er vanskelig å rekruttere damer. I dag, på selveste kvinnedagen, har vi derfor samlet 20 damer på Golsfjellet til iskjøringskurs, der de skal få teste de råeste sportsbilene fra Audi på vinterføre.

Forhåpentligvis er det med på å kunne bidra til flere trygge og kjøreglade sjåfører. Og enda bedre – forhåpentligvis er denne type aktiviteter med på å gjøre en liten forskjell mot at vi får en litt bedre kjønnsbalanse i søkerbunken når neste jobb i bilbransjen lyses ut.

Gratulerer med dagen!

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.