Regenerering på glatta

Advarer: - Kan føre til at du sklir av veien

Mange elbilister bruker innstillingen som Naf mener bør skrus av på vinteren. Men hvor stor er egentlig faren?

GLATT: Kan elbiler skli av veien, hvis det er glatt og man bruker innstillingen for høy regenerering? Ja, mener Naf. Illustrasjonsfoto: Markus Pentikainen
GLATT: Kan elbiler skli av veien, hvis det er glatt og man bruker innstillingen for høy regenerering? Ja, mener Naf. Illustrasjonsfoto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

(Elbil24): Alle som har kjørt elbil kjenner til at bilen, i større eller mindre grad, bremser automatisk når man slipper gasspedalen. Det som i praksis skjer, er et elmotoren genererer strøm gjennom bremseenergien når man slakker av, på samme måte som den bruker energi når du gir på.

Kan bli mange ekstra kilometre

Dette kalles for regenerering, og på de fleste elbiler kan man justere hvor kraftig denne regenereringen skal være. Enkelte biler har også en innstilling som gjerne kalles enpedalskjøring, der man under normal kjøring nesten ikke behøver å bruke bremsepedalen i det hele tatt.

Det positive med dette, er at energien som fanges opp og føres tilbake til batteriet, gjør at rekkevidden øker. Hvor mye, avhenger av mange forhold, men det er ikke uvanlig at rekkevidden kan forlenges med rundt 10 prosent ved hjelp av effektiv regenerering, som i praksis betyr 30-50 ekstra kilometer på mange moderne elbiler.

Advarer: - Risikerer å skli av veien

Men kraftig regenerering kan også være uheldig, spesielt på vinterføre, poengterer Naf i en pressemelding.

- På glatte veier kan det være lurt å skru regenereringen til et minimum eller helt av. Kraftig regenerering kan gjøre at du sklir av veien på glatt føre, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf.

Ifølge Sødal er det spesielt skummelt dersom du slipper gassen rett før en sving på isete vei.

- Når regenereringen begynner å jobbe, kan bremsingen føre til at du sklir ut av veien i stedet for å komme deg trygt gjennom svingen, mener Sødal.

- Har effektive systemer

Hvor stor faren er, er det imidlertid delte meninger om. Elbil24s fagredaktør Fred Magne Skillebæk mener at moderne biler har effektive systemer som jobber for å holde bilen på veien, også ved høy regenerering.

- Problemer kan naturligvis forekomme, men alle moderne elbiler har blant annet blokkeringsfrie bremser (ABS) og elektronisk stabiliseringsprogram (ESP) som vil slå inn så snart man står i fare for å miste veigrepet. Normalt sett vil disse systemene «vinne» og sørge for å holde bilen på veien, også ved høy regenerering, sier han.

Bør veksle

Naf understreker at man bør veksle mellom ulike nivåer av regenerering underveis på en kjøretur, dersom bilen støtter dette.

- Skal du ned en bratt nedoverbakke kan du ha på mye, men kjører du på glatt og svingete vei bør du skru ned til et minimum eller helt av, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer