Advarer: - Tabben kan korte ned på erstatningen

Stor fare for styrtregn på Sør- og Østlandet.

IKKE SKODD FOR HØYVANN: En bilfører tar sjansen og kjører gjennom vannmassene etter styrtregn i Oslo sommeren 2019. Men mange får seg både en våt og dyr overraskelse i slike tilfeller. Foto: Dagbladet
IKKE SKODD FOR HØYVANN: En bilfører tar sjansen og kjører gjennom vannmassene etter styrtregn i Oslo sommeren 2019. Men mange får seg både en våt og dyr overraskelse i slike tilfeller. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Sommeren er høytid for styrtregn, og nå melder Meteorologisk institutt om at det er fare for styrtregn og store nedbørsmengder på kort tid, både i Rogaland og på Sør- og Østlandet.

Verst i byene

Styrtregn fører ofte til store ødeleggelser. Ifølge forsikringsselskapet If kostet skadene etter regnskyll bare i juli og august i fjor, minst 136 millioner kroner.

- Særlig byer og tettsteder på Østlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Han peker på at når vannmengdene blir så store og kommer så konsentrert på kort tid, så klarer verken bakken eller avløpssystemene å svelge unna alt vannet. Det fører til mye overvann og vanninntrenging i kjellere.

- Ikke kjør gjennom

Så hva gjør man dersom man opplever at veier og gater ser ut som små innsjøer? Mange blir fristet til å kjøre gjennom, men det er noe Clementz advarer sterkt mot.

- Vi har hatt en del eksempler på at folk tror at personbilen også er et amfibiekjøretøy som tåler å kjøre gjennom store vannmengder. De får seg en våt overraskelse, sier han.

Elbil-eiere kan være spesielt sårbare her, advarer han.

- Elbilbatteriet er som regel montert under bilen, og vanninntrenging her kan føre til skader og kortslutning, sier han til Elbil24.

Han advarer dessuten mot at dersom du kjører gjennom store vannmasser, kan regnes som grovt uaktsomt, og det kan koste deg dyrt.

- Ved grov uaktsomhet har forsikringsselskapet anledning til å korte ned på erstatningen, sier han.

Parkeringskjellere utsatt

Clementz sier også at tall fra forsikringsselskapene viser at antallet biler som har blitt totalskadet ved styrtregn, har tiltatt de senere årene.

I tillegg til å unngå å kjøre gjennom store vannmengder, har Clementz også et tilleggsråd: Flytt bilen ut av parkeringskjelleren.

- Parkeringskjellere kan være utsatt. Det er lurt å flytte bilen til et trygt sted når meteorologene melder om fare for styrtregn, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.