Startbatteri på elbil

Advarer: Dette skaper flest utrykninger i høstferien

En ny elbil gir heller ingen garanti. Naf er klare i sine anbefalinger.

12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): - En elbil har ingen starter som har i oppgave å dra en bensin- eller dieselbil i gang. Derfor trengs det i utgangspunktet ikke et like stort startbatteri i en elbil, sier fagredaktør i Elbil24, Fred Magne Skillebæk.

- Bilprodusentene setter derfor gjerne inn et langt mindre 12-volts batteri i elbilene, noe som gjør dem ekstra sårbare dersom man glemmer å skru av alle strømforbrukere, som parklys eller lignende. Da tappes batteriet på mye kortere tid, forteller Skillebæk.

Startbatteriet er altså ikke det samme som hovedbatteriet, som sørger for framdriften.

Hyppigste årsaken til utrykninger

Faktisk er startvansker den hyppigste årsaken til utrykninger hele året, inkludert elbiler, viser statistikk fra selskapene som yter veihjelp. For elbilistene er det ofte relatert til at startbatteriet er flatt.

Kulde, hjemmekontor, småkjøring og lange perioder uten bruk utfordrer nemlig bilenes batterier.

- Småkjøring fører til at energien man brukte på å starte bilen ikke erstattes av bilens egne ladesystemer når man kjører. Det betyr at man tapper batteriet for strøm hver gang man bruker bilen på korte turer. Resultatet kan bli startproblemer, sier Skillebæk.

Han får støtte fra Naf-rådgiver Nils Sødal.

- Når elbilen står parkert i flere dager er det fort gjort at startbatteriet tappes for strøm om det er litt lite strøm på det fra før, sier Sødal.

- Derfor er det lurt å lade opp det lille batteriet i elbilen med en vedlikeholdslader før du tar turen til fjells, fortsetter han.

Anbefaler vedlikeholdslader

Og til fjells er det mange som skal i disse dager. Høstferien er nemlig i gang på Østlandet og i flere andre deler av landet. Men før man drar, kan det altså være smart å ta en ekstra sjekk av startbatteriet.

- Det er lett å forstå frustrasjonen når man kommer til en bil som ikke vil starte, men det er mye man selv kan gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen, sier Naf-rådgiver Jan Harry Svendsen.

Han anbefaler at du lader batteriet med jevne mellomrom slik at du alltid har et fulladet batteri. Det kan du gjøre blant annet med en vedlikeholdslader. Disse er rimelige og enkle å bruke, sier han.

Fortsetter etter videoen

VIDEO: Når det er skikkelig kaldt og du kjører inn i en tunnel, kan dugg plutselig dekke frontruten på innsiden. Se hvordan du unngår problemet på Kia EV6. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Her er NAFs fem laderåd:

  • Et friskt batteri skal ha en hvilespenning på 12,7 volt med motoren avslått. Lad batteriet dersom hvillespenningen er lavere.
  • Har du et multimeter, eller et voltmeter, kan du enkelt kontrollere spenningen. Still apparatet på likestrøm (Vdc) og sett den røde pinnen til pluss og den sorte til minus
  • Koble til laderen dersom batteriet har en spenning på under 12,7 volt. Koble til pluss først (rød klemme på laderen), deretter minus (sort klemme på laderen). Til slutt kobler du laderen til en stikkontakt.
  • Lad batteriet til det er fulladet. For å koble fra laderen gjør du motsatt av hva du gjorde når du koblet den til.
  • Les instruksjonboken til bilen din og til laderen du skal bruke slik at du får stilt inn korrekte ladeprogram. Har du elbil skal du følge anvisningene for batterilading som står i instruksjonsboken

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.