Elbil om vinteren

Advarer: - Ha dette liggende i bilen nå

Vinterens bilturer kan by på overraskelser og bli mer krevende enn du tror. Derfor kommer Naf med gode råd og klar tale.

Dette er ikke Naf sine tips, men de er likevel verdt å merke seg. Vår reporter gir gode råd til utstyr du bør og må ha i bilen. Naf-tipsene kan du lese lenger ned i artikkelen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Store deler av landet er i gang med vinterferie, og flere steder meldes det om streng kulde, mye vind og vanskelige kjøreforhold.

Forholdene tvinger bilister til å være mer varsomme og oppmerksomme. Skal du til fjells eller ut på langtur, vil det gjerne kreves en del planlegging.

Når gradene synker og snøen laver ned, må du selv sørge for å ha gode vinterdekk og tilstrekkelig sikt. Slurver du her, kan erstatningen falle helt bort.

I tillegg gir vinteren mer uforutsigbare forhold. Derfor er det lurt å ha med et sett med utstyr som hjelper deg når du trenger det. Naf kommer her med tips til en overlevelsespakke du bør ha i bilen om vinteren.

Når uhellet først er ute

Bilister er ofte godt forberedt før langturer. Skal du opp på fjellet, er du gjerne kledd i ull, godt skotøy og en varm jakke. Kanskje er kjettingene med også, sånn i tilfelle.

Men er planen din en kort kjøretur på E18 eller liknende, har du sjelden pakket kolonnekofferten. Og det er her vinterens uforutsigbarhet kommer inn i bildet.

  • Har du sett denne? Artikkelen fortsetter under videoen!
HJULBUEN: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is. Naf har flere råd til deg som opplever at hjulbuen er full av is og snø. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Ved store snømengder er det fort gjort å kjøre seg fast eller bli strandet i kø. Kommer det mye snø på kort tid, vil ikke brøytemannskapene rekke rundt raskt nok. Da står du i fare for å få noen kalde timer i bilen.

Har du i tillegg lite rekkevidde igjen på bilen, eller det er langt til nærmeste lademulighet, kan det hende du må skru ned varmen for å spare batteriet.

- Når uhellet først er ute, er det viktig å ha ting i bilen som gjør at du kan holde varmen og være selvhjulpen, senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Plasteske med lokk

- De fleste av oss har kost og isskrape i bilen, men det er også lurt å ha en liten spade og varme klær liggende fast i bilen, sier Sødal.

Naf anbefaler rett og slett å ha en liten utstyrspakke liggende i bilen til enhver tid om vinteren.

- Dette er ting som får plass i en mellomstor plasteske med lokk. Da tar det lite plass og du har alt samlet når situasjonen tilsier at du trenger det, sier Sødal.

SKIFTER FORT: Været kan være svært lunefullt på denne tiden av året, og på fjellet risikerer man kolonnekjøring. Derfor anbefaler Naf å ha en liten vinter-pakke liggende fast i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKIFTER FORT: Været kan være svært lunefullt på denne tiden av året, og på fjellet risikerer man kolonnekjøring. Derfor anbefaler Naf å ha en liten vinter-pakke liggende fast i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ting som alltid bør ligge i bilen:

  • En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen
  • Lommelykt
  • En sammenleggbar spade
  • Ekstra refleksvest(er), for å gi passasjerer og for å markere sted ved viltpåkjørsel
  • Pledd eller varmefolie
  • Førstehjelpsskrin

Ting du også bør vurdere å pakke, for å være forberedt på nesten alt:

  • Kjetting, eventuelt kjetting på boks eller snøstrips
  • Ekstra klær (spesielt lue og votter, samt gjerne ullundertøy du kan ta på under klærne)
  • Vann, varm drikke og energibarer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.