Advarer: - Ha dette liggende i bilen nå

Juleutfarten kan by på overraskelser og bli mer krevende enn du tror.

I vidoen gir vår reporter gode råd til utstyr du bør og må ha i bilen. Naf-tipsene kan du lese lenger ned i artikkelen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): De siste dagene har det vært svært vekslende vær mange steder. I det ene øyeblikket er det kaldt med mange minusgrader, i det neste begynner det å regne. Underkjølt regn og svært glatte veier har allerede ført til en rekke ulykker.

Og allerede i ettermiddag starter mange på bilturen til julefeiring med familie og venner på andre kanter av landet, og for mange innebærer det en tur over en av våre mange fjelloverganger.

Forholdene tvinger bilister til å være mer varsomme og oppmerksomme. Skal du til fjells eller ut på langtur, kommer du ikke unna en del planlegging.

Det viktigste først

Når gradene synker og snøen laver ned, må du selv sørge for å ha gode vinterdekk og tilstrekkelig sikt. Slurver du her, kan erstatningen falle helt bort.

I tillegg gir vinteren mer uforutsigbare forhold. Derfor er det lurt å ha med et sett med utstyr som hjelper deg når du trenger det.

Bilister bør være spesielt godt forberedt før langturer. Skal du opp på fjellet, bør du sørge for å ha med ullklær, godt skotøy og en varm jakke. Kanskje er kjettingene med også, sånn i tilfelle.

Men er planen din en kort kjøretur på E18 eller liknende, har du sjelden pakket kolonnekofferten. Og det er her vinterens uforutsigbarhet ofte kommer inn i bildet.

Ved store snømengder er det fort gjort å kjøre seg fast eller bli strandet i kø. Kommer det mye snø på kort tid, vil ikke brøytemannskapene rekke rundt raskt nok. Da står du i fare for å få noen kalde timer i bilen.

Har du i tillegg lite rekkevidde igjen på elbilen, eller det er langt til nærmeste lademulighet, kan det hende du må skru ned varmen for å spare batteriet.

I videoen øverst gir vår reporter gode råd før langturen.

Plasteske med lokk

- Når uhellet først er ute, er det viktig å ha ting i bilen som gjør at du kan holde varmen og være selvhjulpen, senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

- De fleste av oss har kost og isskrape i bilen, men det er også lurt å ha en liten spade og varme klær liggende fast i bilen, sier Sødal.

Naf anbefaler rett og slett å ha en liten utstyrspakke liggende i bilen til enhver tid om vinteren.

- Dette er ting som får plass i en mellomstor plasteske med lokk. Da tar det lite plass og du har alt samlet når situasjonen tilsier at du trenger det, sier Sødal.

SKIFTER FORT: Været kan være svært lunefullt på denne tiden av året, og på fjellet risikerer man kolonnekjøring. Derfor anbefaler Naf å ha en liten vinter-pakke liggende fast i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKIFTER FORT: Været kan være svært lunefullt på denne tiden av året, og på fjellet risikerer man kolonnekjøring. Derfor anbefaler Naf å ha en liten vinter-pakke liggende fast i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ting som alltid bør ligge i bilen:

  • En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen
  • Lommelykt
  • En sammenleggbar spade
  • Ekstra refleksvest(er), for å gi passasjerer og for å markere sted ved viltpåkjørsel
  • Pledd eller varmefolie
  • Førstehjelpsskrin

Ting du også bør vurdere å pakke, for å være forberedt på nesten alt:

  • Kjetting, eventuelt kjetting på boks eller snøstrips
  • Ekstra klær (spesielt lue og votter, samt gjerne ullundertøy du kan ta på under klærne)
  • Vann, varm drikke og energibarer

Sist oppdatert 22. desember 2022

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.