Kjøre med tilhenger:

Advarer: Lastetabbene som øker faren for ulykker

Last hengeren som en proff: Unngå tung last på avveie og hengere som tar kontroll over bilen.

FARLIG: Det er fristende å feste materialer med stropper, mens de hviler på henger-karmene. Men det er slett ikke anbefalt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FARLIG: Det er fristende å feste materialer med stropper, mens de hviler på henger-karmene. Men det er slett ikke anbefalt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Det er store krefter i sving når du kjører med en tungt lastet henger. Det er likevel bare noen enkle grep som skal til for å holde lasten på plass, og få hengeren til å følge lydig etter bilen.

- Når hengeren skal lastes, er et av de viktigste prinsippene at lasten ikke skal få mulighet til å sette seg i bevegelse, forklarer regionsleder Erik Andersen hos Wright trafikkskole.

To metoder

Når lasten først begynner å flytte seg, vil selv ganske lette gjenstander lage store ødeleggelser.

Det finnes to prinsipper for å unngå dette: Å stroppe lasten fast, og å stenge den.

Når lasten er stroppet skikkelig, blir friksjonen mot underlaget så stor at den holder seg i ro. På samme måte vil den ikke bli satt i bevegelse hvis du fyller opp tomrommet foran lasten. Det aller beste er å kombinere disse metodene.

Riktig vektfordeling

- Ligger den tyngste lasten langt bak eller foran på hengeren, kan du risikere at hengeren begynner å svinge fra side til side når farten øker, sier Andersen.

Da går det ikke lang tid før hengeren tar full kontroll over bilen. Derfor skal det tyngste godset plasseres midt over, eller en anelse foran akslingen på hengeren.

Vektfordeling: Den tyngste delen av lasten skal stå litt foran akslingen på hengeren. I tillegg er det lurt å fylle opp tomrommet foran den tunge pakken. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Vektfordeling: Den tyngste delen av lasten skal stå litt foran akslingen på hengeren. I tillegg er det lurt å fylle opp tomrommet foran den tunge pakken. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Lange planker

Byggematerialer er noe vi liker å frakte på hengeren. Det er samtidig noe av det vanskeligste å holde styr på. Det er fristende å legge plankene oppå karmene, men det er ikke alltid heldig. Både fordi karmene gir etter, og at tyngdepunktet blir høyt.

Det beste er ifølge Andersen å plukke av karmene foran og bak, og få materialene ned på gulvet i hengeren.

Plank: Plukk av karmen foran og bak og legg plankene på gulvet i hengeren. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Plank: Plukk av karmen foran og bak og legg plankene på gulvet i hengeren. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

- Bruk surrekrokene i hengeren, og lag en høy stabel slik at vinkelen på stroppene blir så bratt som mulig, råder Andersen.

Da blir materialene klemt godt ned mot gulvet. Legg eventuelt paller under for å få riktig vinkel på stroppene. En stropp som trekkes frem og rundt fremre ende av materialpakken vil hindre den fra å flytte seg fremover.

Pass også på at materialene ikke stikker for langt ut bak. Da blir den tidligere omtalte vektfordelingen gal, og du risikerer å ende i grøfta. Hengere med store materialpakker er overrepresentert på ulykkesstatistikken.

Riktig vinkel: Bruk kraftige lastestropper og stable slik at surringene får en bratt vinkel. Da presses lasten godt ned mot underlaget. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Riktig vinkel: Bruk kraftige lastestropper og stable slik at surringene får en bratt vinkel. Da presses lasten godt ned mot underlaget. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Når det skal fraktes smått og stort, slik som hageavfall, er det lurt å legge over et lastenett.

- Lasten må selvsagt stroppes godt fast i tillegg, men nettet hindrer grener og annet småtteri fra å blåse av, avslutter Andersen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.