Vinterferie i elbil

Advarer mot takboks-tabbe i vinterferien

Har du mye bagasje som skal fraktes, bør du ikke anse takboksen som ekstra bagasjerom, advarer Naf.

Kjøre på vinterferie? Da har vi noen gode tips til ting du bør og må ha i bilen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Vinterferien står for døra, og når hele familien skal til fjells blir det gjerne trangt i bilen. Mange tenker kreativt for å få med seg alt, og har man en takboks kan det være fristende å bruke den som ekstra bagasjerom. Det bør man slett ikke gjøre, advarer Naf.

- En overfylt takboks kan utgjøre en risiko. Flere tåler ikke en gang uhell i 30 kilometer i timen, sier Naf-rådgiver Jan Harry Svendsen.

Så hva kan man egentlig pakke i takboksen?

Sjekk maksgrensen

De aller fleste elbiler på markedet kan ha last på taket. Som regel er det en maksgrense på 75 kilo, og det inkluderer både stativ, festeanordninger og eventuell takboks - som gjerne i seg selv veier 20-30 kilo.

Men har du vekt på taket, kan kjøreegenskapene til bilen endres dramatisk. Har du mye vekt som sitter høyt, kan du risikere at bilen oppfører seg helt annerledes enn det du forventer, for eksempel i svinger og ved akselerasjon og oppbremsing.

Derfor bør du pakke tunge ting i bagasjerommet, og kun bruke takboks til lette gjenstander, som puter, dyner og soveposer - i tillegg til eventuelle ski.

Sikre gjenstandene

Det er samtidig viktig å hindre at gjenstander i takboksen er i bevegelse under kjøring. Da kan for eksempel en brå oppbremsing føre til at ting fyker framover og skaper så stor belastning at takboksen sprekker og gjenstander flyr ut. I verste fall kan selve takboksen løsne fra festene og skape svært farlige situasjoner i trafikken. Det har flere tester avslørt den siste tiden.

- Mange takbokser har reimer eller andre innretninger for å sikre skiene som er i boksen. Naf anbefaler at du bruker disse og passer på at alt ligger støtt før man drar avgårde, sier Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.