Grønt kort

Bilferie i utlandet? Husk dette kortet

Ikke alle land krever det, men det er likevel gode grunner for å ha med det grønne kortet.

En rekke land krever at du har Grønt kort, som her i Albania. Foto/illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
En rekke land krever at du har Grønt kort, som her i Albania. Foto/illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange er godt i gang med sommerferieplanleggingen, og selv om krona er mindre verdt enn på lenge, er det mange som planlegger utenlandstur også sommeren 2023.

Og har du elbil, er bilferien utenlands blitt enklere enn noen gang. Ladestasjoner bygges ut over hele Europa i høy hastighet, samtidig som Tesla stadig åpner flere av sine stasjoner for andre biler enn sine egne modeller.

Viser at du har gyldig forsikring

Men før du pakker bagasje og familie i bilen, er det særlig én ting som kan være smart å ha klart: Grønt kort. Har du ikke hørt om Grønt kort, sier du? Du er neppe alene.

Ifølge Trafikkforsikringsforeningen er Grønt kort et internasjonalt forsikringskort som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring på kjøretøyet ditt. Kortet utstedes av forsikringsselskapet ditt, og er gyldig i tre måneder.

Holder du deg i EØS-området når du er på bilferie, er det strengt tatt ikke lenger nødvendig å ha dette kortet, men erfaringsmessig kan det likevel være smart, ifølge flere forsikringsselskaper - særlig dersom du skulle være så uheldig å bli involvert i et trafikkuhell.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Særlig lurt å ha her

- Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort. Utenlandsk politi kan spørre etter dokumentet. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Særlig har det vist seg å være lurt å kunne fremvise Grønt kort i land i Sør-Europa, ifølge Clementz, som anbefaler alle som planlegger bilferie i utlandet om å bestille kortet i god tid før avreise.

- For sikkerhets skyld bør du be om kortet et par uker før du reiser. Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis forsikringsselskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest. Pass også på å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet, oppfordrer han.

Her kreves Grønt kort

Dersom du har planlagt bilferie utenfor EØS-området, er det en rekke land som er med i Grønt kort-samarbeidet, som krever at du viser kortet før du får passere gjennom grensekontrollen.

Pr sommeren 2023 kreves Grønt kort ved følgende grensepasseringer, ifølge Trafikkforsikringsforeningen:

 • Albania
 • Bosnia-Herzegovina
 • Hviterussland
 • Iran
 • Israel
 • Makedonia
 • Marokko
 • Moldova
 • Montenegro
 • Russland
 • Serbia
 • Tunis
 • Tyrkia
 • Ukraina

Hvis ikke du har ordnet med Grønt kort på forhånd, blir du pålagt å kjøpe en «grenseforsikring» som gjelder i perioden du skal være i landet. Disse forsikringene er erfaringsmessig kostbare.

Husk også at de fleste forsikringsselskapene som hovedregel begrenser sin dekning til å gjelde i Europa. Skal du på virkelig langtur til andre verdensdeler, må du forhøre deg om betingelsene hos forsikringsselskapet ditt før du legger i vei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.