Hva lønner seg?

Bør du kjøpe eller lease elbil?

Det ene er betydelig mer økonomisk.

KJØPE ELLER LEASE? Hva er mest økonomisk? Foto: NTB Scanpix
KJØPE ELLER LEASE? Hva er mest økonomisk? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kampanjetilbud på Elbil24 PRO – kun 1 krone!

(Elbil24.no:) Det er en økning i antall mennesker som vil lease bil framfor å kjøpe, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikk (OFV). Trolig gjelder dette etter hvert også for elbiler.

Men hva er mest økonomisk? Vi spurte forbrukerøkonomen.

– Kjøp en gammel elbil

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1, men er kanskje mest kjent som en av flere programledere og økonomer i Tv3-programmet Luksusfellen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Han sier til Elbil24.no at når det kommer til bil, så er elbil absolutt å anbefale.

– Jeg er ikke i tvil om at elbil er mest økonomisk. Men det er mange tilfeller der fossilbil er mer praktisk.

Men skal man kjøpe eller lease?

– Helt generelt vil det nok lønne seg å kjøpe framfor å lease. Å lease er litt som å binde renta på boliglånet; det er litt dyrere, men du får forutsigbare utgifter.

– Det mest økonomiske bilholdet får du ved å kjøpe og kjøre en gammel elbil. Da slipper du det store verditapet de første åra og bilen vil ha svært lave driftsutgifter underveis.

Dette er fordelene med å kjøpe, ifølge Gundersen.

 • Du har full fleksibilitet hvis dine bilbehov skulle endre seg, som ved familieforøkelse, flytting, ny jobb, firmabil osv.
 • Du kan beholde bilen lengre eller kortere tid, alt etter hva som passer deg.
 • Du kan kjøpe nyere bruktbil og dermed slippe noe av det største verdifallet, som gjerne kommer de første åra bilen er ny.
 • Tar du godt vare på bilen, øker verdien når du skal selge den. Når du eier bilen, blir den gevinsten din og ikke bilforhandlerens.

Fordeler ved leasing

Mange velger likevel å lease bilen, noe som også har sine fordeler, sier Gundersen.

– Forutsigbare bilutgifter er en viktig fordel – man slipper å bekymre seg for om man får solgt bilen om tre år. Dette er en bekymring mange har nå som det er store endringer i teknologi og drivlinjer i bilene. Samtidig vet vi at det kommer endringer i politikken når det gjelder avgifter og fordeler for blant annet elbiler. Alt dette påvirker prisen når bilen en gang skal selges.

I tillegg kvier mange seg for selve salget.

– Noen er helt sikkert redde for å ende opp med å selge bilen for billig fordi man blir snakket trill rundt av sleipe kjøpere som pruter ned bilprisen.

– En annen ting som kan nevnes er at du ikke binder kapital i bilen. Hvis du låner opp på boligen for å få en gunstig rente når du skal kjøpe bil, så er handlingsrommet ditt mindre om du f.eks. ønsker å øke boliglånet for å pusse opp.

Ulemper ved leasing

Leasing er et finansieringsprodukt som man må betale for, sier Gundersen. I tillegg binder du deg til å ha bilen i tre år og da mister du fleksibiliteten ved å eie. Hva om bilbehovet ditt endrer seg i løpet perioden?, sier han.

– Du leaser bil i den perioden der verdifallet er størst. Den gjennomsnittlige årlige bilkostnaden vil synke om du kan ha bilen lenger eller kjøpe brukt. Lav restverdi betyr høyt verditap, noe som gjør leasingen dyrere og dermed mindre attraktivt.

I tillegg kan det påløpe ekstrautgifter, forklarer forbrukerøkonomen.

– Det er en usikkerhet knyttet til eventuelle ekstrautgifter ved avslutning av leasingperioden. Er bilen mer enn normalt slitt, må du betale ekstra. Har du kjørt lenger enn avtalt, må du betale ganske dyrt for de ekstra kilometerne.

– Behandle bilen pent

Forbrukerrådet skriver at det beste du kan gjøre for å unngå slitasjeskader er å behandle bilen som om du lånte den av en god venn.

De skriver at småskader på bilen som steinsprut og parkeringsbulker, bør repareres fortløpende, og i det minste før bilen blir levert inn.

I tillegg bør du være klar over at du risikerer å tape startleien hvis leasingbilen blir stjålet, brenner eller må vrakes som følge av kollisjon.

Dette er forbrukerrådets beste tips for å unngå unormal slitasje:

 • Kjør defensivt.
 • Se deg nøye for når du parkerer.
 • Vask bilen jevnlig.
 • Bruk setetrekk.
 • Unngå grov last i bilens bagasjerom.

– Forstå kontrakten

Hvis du finner ut at leasing er den beste løsningen for deg, har Gundersen noen råd. Det viktigste er å lese kontrakten – nøye.

– Alt står i kontrakten, så hvis du leser den så er ingenting skjult. Du må lese hele kontrakten og forstå hele kontrakten. Om nødvendig tar du med deg kontraktsforslaget hjem og går grundig gjennom det.

Gundersen sier at det er enkelte ting du bør forsikre deg om.

– Vanligvis må du betale forsikring og service/vedlikehold selv, men det finnes unntak. Sjekk også at det avtalte antall kilometer du kan kjøre i løpet av leasingperioden er realistisk. Kjører du mer, blir det dyrt per kilometer.

Han sier at det finnes noen spørsmål du bør stille til en eventuell leasingavtale.

– Still gjerne spørsmål før kontrakten signeres og få svarene skriftlig om det ikke allerede står i avtalen:

 • Er renten fast under leasingperioden eller kan den endres? Hvis renten settes opp, blir månedsutgiften høyere.
 • Hva skjer om bilen blir totalskadet – må du ut med et nytt engangsbeløp, selv om bilen er fullforsikret?
 • Hvor mye bruksslitasje på bilen tillates før du må betale ekstra når leasingperioden er over?

Hvordan velge bil?

Men hvis du har bestemt deg for å lease, er det kanskje ikke lett å finne fram til hvilken bil som er mest økonomisk for deg og din familie. Ikke minst kan det være vanskelig å velge hvor man skal lease fra.

Han forteller at restverdi og rente har mest å si for totalprisen ved leasing. I tillegg prisen for bilen med avtalt utstyr.

– Sjekk hvilke restverdi på bilen som legges til grunn og undersøk gjerne med andre forhandlere om hvilken restverdi de kan tilby. Jo høyere restverdi desto billigere leasing.

Han forteller at du i utgangspunktet kan prute og forhandle både om bilprisen, restverdien og renta.

– Sjekk vilkårene opp mot andre forhandlere for å forsikre deg om at du har fått et godt tilbud.

Sist, men ikke minst, bør du sjekke kontoen, sier Gundersen.

– Har du penger i banken, kan du vurdere å betale et høyt forskudd/engangsbeløp. Du trenger jo ikke låne penger til en høy rente hvis du har sparepenger i banken til en lav rente.