Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Onsdag morgen våknet flere opp til snø i lufta og snø på veiene i fjellområdene i Norge. Snøfallet er ikke noe problem om alle møter forberedt, men det hører sjeldenhetene til.
Flere forsikringsselskap går nå ut og advarer bilister med sommerdekk om å ta sjansen. De er forberedt på uhell.
- Enkelte ting ser aldri ut til å endre seg – det blir ofte mange bilskader ved første snøfall, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

STOR TEST: De beste piggfrie vinterdekkene
- Kan tenke seg konsekvensene
Skadene henger sammen med at bileiere ikke rekker eller tar seg tid til å bytte til vinterdekk i tide.
Sannsynligheten er stor for at mange av dem som var på etterskudd vil bruke helga på å skifte ut sommerdekkene.
If forsikring har en stor oppfordring til alle det gjelder:
Ikke glem å etterstramme hjulmutterne.
Det er viktig å gjøre ved 10-15 kjørte kilometer etter at du har skiftet hjul, melder If. Naf anbefaler etter 30 kilometer.
Etterstramming gjelder også om du har byttet hjul på verksted eller dekkhotell.
- Det er bare tilfeldigheter som gjør at mennesker ikke blir alvorlig skadd. Hvis en bil plutselig mister et hjul i 80-90 kilometer i timen, er det lett å tenke seg konsekvensene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
- Sørg for at barna sitter trygt:

Stor bilstol-test: To testvinnere!
- Hører en rar lyd
Det er som regel rundt denne tiden, når folk legger om fra sommerdekk til vinterdekk, at ulykkene skjer. Og om våren når dekkskiftet reverseres.
Grunnen er at smårystelser får muttere til å bevege seg hvis de ikke er skrudd godt nok til.
- Antallet sjåfører som opplever at mutterne til bilhjulene løsner, er høyere enn hva som blir meldt inn til forsikringsselskapene. Heldigvis oppdager de fleste at det er noe alvorlig feil med bilen før det skjer en ulykke, sier Clementz.
Han ber deg være oppmerksom.
- Den vanligste måten å oppdage løse hjulmuttere på, er at du hører en rar lyd når du kjører. Du kan også i enkelte tilfeller føle at bilen er litt ustabil og at det er «noe» når du beveger rattet.
- Deretter bare baller det på seg, sier Clementz.
Han oppfordrer deg til å sjekke at du har nødvendig utstyr tilgjengelig.
- I dag er det faktisk biler som kommer uten hjulmutternøkkel eller hjulkryss, men det er så viktig å ha at du bør kjøpe det og ha hjulkrysset liggende i bilen. Et enkelt hjulkryss koster fra en femtilapp og oppover, sier Clementz.
Gjør det selv
Sommerdekk på snø og is er en håpløs kombo. Om bileiere i tillegg havner på etterskudd med dekkskiftet, er det mange som velger å sette det bort til andre aktører.
Det er imidlertid ikke vanskelig å skifte hjul - heller ikke på elbil.
Derfor har vi i Elbil24 samlet de beste rådene, slik at du trygt kan møte vinteren:
Sjekk alder og mønsterdybde
Før du setter i gang, bør du sjekke om dekkene du skal sette på holder mål. Det gjør du ved å sjekke dekkenes alder og mønsterdybde.
Mønsteret på sommerdekk er viktig for å drenere bort vann og avverge vannplaning. På vinterdekk er mønsteret laget for å klistre seg fast i underlaget.
Av den grunn stilles det krav til dybden i mønsteret:
- Kravene til sommerdekk er 1.6 millimeter mønsterdybde. NAF anbefaler 3 millimeter.
- Kravene til vinterdekk er 3 millimeter mønsterdybe. NAF anbefaler 4 millimeter.
Levetiden på dekk varierer. Slitasje, alder og hvor langt og hvordan du kjører, vil over tid gjøre at gummien mister viktige egenskaper. Når gummien slites, minsker mønsterdybden.
En tommelfingerregel er å sjekke mønsterdybde og kvalitet når dekkene er tre år gamle. Det er imidlertid ingenting å tape på alltid å dobbeltsjekke dekkene du bytter til.
Når dekkene fyller fem år, bør du vurdere å kjøpe nye - uavhenging av hvor mye dekkene er brukt.

Det lønner seg også å sjekke dekkene du tar av for sesongen. Er de utslitt, kan det hende du kan gjøre en god deal med en dekkforhandler. Hvis vedkommende vil kanskje bli kvitt årets sommerdekk før vinteren, eller vinterdekk før sommeren, kan du få en bra pris.
Bruk en jekk som passer - på rett sted
Mange lurer på om det er like enkelt å skifte hjul på en elbil som en bil med forbrenningsmotor. Det korte svaret er ja, men det er et par ting å ta med i betraktningen. Husk for eksempel at elbiler som regel veier en god del mer enn tilsvarende store diesel- og bensinbiler. Derfor må du bruke en jekk som tåler denne ekstra vekten.

Videre er det viktig at underlaget er plant og fast før du starter, og at du plasserer jekken på rett sted. For elbil-eiere betyr det blant annet at den ikke må plasseres slik at den kommer i kontakt med batteripakka under bilen. Er du i tvil om plassering, ta en titt i bilens instruksjonsbok. Der vil du finne all den informasjonen du trenger for å kunne foreta dekkskifte uten å risikere å skade bilen.
Mange garasjejekker har gummiert overflate på jekkeplaten. Dette er skånsomt for bilen, fordi du da slipper at metall kommer i kontakt med metall. Dette gjelder både elbiler og andre biler. Dersom din jekk ikke har det, kan du kjøpe denne gummien løst hos forhandlere av bilrekvisita.

Du kan gjerne løsne litt på hjulmutterne før du begynner å løfte. Da står bilen helt stabilt, noe som er en stor fordel dersom du må bruke ekstra kraft for å løsne muttere.
Når hjulet er et par centimeter over bakken, har du jekket høyt nok. Løft hjulet av i en rett linje ut fra bilen. Løft deretter vinterhjulet på plass og skru inn den nederste mutteren først, deretter tar du den øverste, avslutt med de resterende. Stram til alle mutterne med håndkraft, deretter hjulkryss eller lignende. Dobbeltsjekk og senk bilen sakte ned, før du går videre til neste hjul.
Om du har en momentnøkkel kan du stille inn denne på det samme antall Nm som er anbefalt i bilens instruksjonsbok. Den vil begynne å klikke når du har strammet hardt nok – for mange er nok det litt løsere enn man tror.
Husk etterstramming
En av de vanligste årsakene til at bilbergere må rykke ut, er at biler har mistet et hjul etter dekkskift.
Derfor er det altså - som vi var tydelige på i innledningen av denne artikkelen - veldig viktig at du husker å etterstramme. Det kan du gjøre etter at du har unnagjort de første 15-30 kilometerne etter dekkskiftet.
Finn frem momentstaven eller hjulkrysset og sjekk at bolter og muttere sitter som de skal. Er de løse, stram til med riktig moment.
- Blir anmeldt
Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep, risikerer en reaksjon fra politiet.
- Vi forholder oss til det som har med veigrep å gjøre, i hovedsak mønsterdybde. Det er per definisjon ikke ulovlig å kjøre med sommerdekk på vinteren, men så fort det skjer noe som skyldes dårlig veigrep, vil du bli anmeldt.
Det sier politioverbetjent Finn Erik Grønli ved Trafikkorpset i Oslo Politidistrikt.
- Hovedpoenget er at du som bilist selv har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre, sier Grønli.
Havner du i en ulykke, og forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt, risikerer du redusert erstatning på opp mot 30 prosent av skadekostnaden.
- Konklusjonen er at det er smart å bytte dekk tidlig, og i alle fall ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre. Bytt dekk eller la bilen stå, sier Nielsen.
Fristen for å bytte til vinterdekk er 1. november og perioden opphører første mandag etter 2. påskedag.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.