Vintervask av bil

De tre viktigste stedene å vaske bilen akkurat nå

Selv om salting av veiene brukes i mindre omfang enn tidligere, er det fortsatt mye brukt. Derfor er det særlig viktig å rengjøre bilen i vinterhalvåret. Tre steder er særlig viktig å holde ren.

Ruster Tesla Model 3 mer enn andre biler? Se hva vi fant da vi plukket bilen fra hverandre. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Saltbruken på norske vinterveier er halvert på fem år, men fortsatt brukes 88.000 tonn salt på norske veier årlig, ifølge Naf.

Sliter på bilene

Det kan være bra for sikkerheten, men samtidig kan saltet føre til korrosjon, lakkskader og skader på bremser og hjuloppheng.

Derfor bør du få saltet bort fra bilen, og det får du kun gjort ved å vaske den regelmessig.

- Vi anbefaler at du er nøye med bilvasken om vinteren. Egentlig bør du vaske bilen hyppigere om vinteren enn hva man gjør om sommeren, forklarer Naf-rådgiver Jan Harry Svendsen.

- Du bør gi bilen en skikkelig omgang med avfetting og såpe minst et par ganger i måneden. Hver uke bør du dessuten sørge for å spyle av den verste skitten og saltet – både på karosseriet, under skjermene og rundt bremsene, har bilekspert i Gjensidige, Jan Fleinsjø, tidligere uttalt til DinSide.

Tre særlig viktige steder

Begge anbefaler at du er særlig nøye med å rengjøre på de stedene saltet fester seg, som hjul/bremser, innerskjermer og understellet.

Og det er heldigvis ikke slik at man risikerer å skade batteriet selv om man spyler bilen under.

- Batteriet ligger i en vanntett kasse. Det er utformet slik at det fint tåler en tur i vaskehallen. Mengden vann som brukes er lite i forhold til hva batteriet for eksempel utsettes for ved en tur på våt vei eller når du kjører gjennom vanndammer, forklarer Svendsen.

Hvor kaldt kan det være?

Mange har en forestilling om at det er problematisk å vaske bilen om vinteren. Det stemmer ikke. Det kan imidlertid by på noen flere utfordringer enn om sommeren. Hvordan du skal møte disse, forklarer vi deg i denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.